SrbijaSpace logo

7 Praktičnih saveta za uspešno postavljanje fasade

 

7 Praktičnih saveta za uspešno postavljanje fasade


Postavljanje fasade može biti jedan od najvažnijih koraka u izgradnji ili obnovi zgrade. Fasada ne samo da pruža zaštitu od vremenskih uslova, već i određuje izgled zgrade. Međutim, postavljanje fasade nije samo o lepoti, već i o funkcionalnosti.

Fasada može da pomogne kod uštede po pitanju troškova grejanja i hlađenja ali isto tako utiče na zaštitu životne sredine od suvišnog utroška energije. Kako biste postigli dugotrajnu i kvalitetnu fasadu, evo nekoliko saveta koje treba uzeti u obzir kako bi vaša fasada bila uspešna i dugotrajna.


Odabir materijala


Prvo i najvažnije pravilo za postavljanje fasade je izbor materijala. Kada se izabere kvalitetan materijal, poput prirodnog kamena, utiču na dugotrajnost i otpornost same fasade. Postoji mnogo vrsta materijala koji se mogu koristiti za postavljanje fasade, ali najpopularniji su: cigla, kamen, drvo, aluminijum, staklo i beton. Za postavljanje fasade najbolje je izabrati materijal koji je izdržljiv, otporan na vremenske uslove, kao i estetski privlačan. 

Kada birate materijale, ne zaboravite uzeti u obzir i izolacione karakteristike, zbog potrošnje energije za grejanje i hlađenje.Jedan od popularnijih materijala u poslednje vreme je travertino kamen. Travertin kamen je prirodni kamen koji dolazi u različitim bojama i teksturama. Kada se koristi travertino tehnika, važno je obratiti pažnju na pravilan izbor boja i tekstura kamena, koja postoji u Arterionu, kao i na precizno postavljanje svake ploče, zato je bitno odabrati pravi materijal i profesionalne izvođače radova.


Angažovanje profesionalaca


Kada odlučite da postavite fasadu, treba angažovati profesionalne izviđače radova. Postavljanje fasade je ozbiljan je ozbiljan posao koji zahteva stručnost i iskustvo. Ako ne znate šta radite, postoji velika verovatnoća da ćete napraviti greške koje će na kraju koštati više novca. Stoga, uvek se preporučuje da angažujete stručnjake za postavljanje fasade.


Priprema površine


Pre početka postavljanja fasade, površina na koju će se postavljati mora biti temeljno pripremljena. Očistite površinu od bilo kakvih prepreka koje bi mogle uticati na postavljanje fasade. Potrebno je ukloniti sve stare slojeve boje i popuniti rupe i pukotine na zidu. Ovo uključuje uklanjanje ostataka maltera, boje i drugih materijala sa zida. Takođe, potrebno je da bude ravna i suva.


Pravilno postavljanje


Kada je površina pripremljena, sledeći korak je postavljanje fasade. Za ovaj korak, važno je da budete veoma pažljivi i precizni. U slučaju da postavite fasadu nepravilno, to može dovesti do problema u budućnosti, uključujući curenje i oštećenje fasade.


Upotreba odgovarajućih alata


Za postavljanje fasade potrebni su vam odgovarajući alati. Korišćenje pravih alata ne samo da olakšava posao, već može uštedeti i vreme i nova u dugoroćnoj perspektivi. U najbitnije materijale spadaju sekač za kamen, sekač za beton, čekić, burgije i još mnogo toga. Pre početka, budite sigurni da imate sve neophodne alate. Ukoliko niste sigurni koji alati su vam potrebni, potražite pomoć profesionalaca.


Detalji na fasadi


Treba uvek obratiti pažnju na detalje na fasadi. Fasada vašeg doma je prvo što posetioci primete kada dođu kod vas, stoga je važno da bude estetski privlačna ali i funkcionalna. Ovo treba uzeti u obzir naročito kod izgradnje objekata čija praktičnost i kvalitet treba da traju decenijama.


Održavanje fasade


Kada je fasada postavljena, važno je da se održava kako bi trajala što duže. To uključuje redovno čišćenje, praćenje stanja fasade i popravke ako je potrebno. Iako su kvalitetni materijali i profesionalno postavljanje važni, redovno održavanje će produžiti vek trajanja vaše fasade. Redovno održavanje takođe vam omogućava da uočite eventualne probleme na vreme i da ih rešite pre nego što postanu ozbiljni. 

Kako bi postavljanje fasade bilo potpuno uspešno, moraju da se poštuju određena pravila i uputstva vezano za materijale, nanosenje lepka, vremena sušenja, obrade i ostalih. Sve će to doprineti da se spreči pucanje, krunjenje i otpadanje fasade i da vaša fasade nakon toga može dugo da traje. 

 


Autorski tekst: Velibor Živkov


Dodajte komentar