SrbijaSpace logo

Kakav grudnjak odabrati nakon mastektomije?

 

Kakav grudnjak odabrati nakon mastektomije?

Kakav grudnjak odabrati nakon mastektomije?

Grudnjak je neretko teško odabrati svakoj trećoj ženi i kad nije imala ovaj hirurški zahvat, iz jednostavnih razloga. Neke nisu sigurne koju veličinu grudnjaka nose, možda se malo ugojite ili smršate, a nastavite kupovati istu velicinu, kupovina bez probanja grudnjaka i tako dalje. Zato je neohodno razumeti tek žene koje su iza sebe ostavile ovaj težak hirurški zahvat, njima je još teže pronaci adekvatan grudnjak.

Šta je mastektomija?

Mastektomija je otklanjanje čitave dojke. Postoji pet različitih tipova:

  • prosta mastektomija
  • totalna mastektomija
  • modifikovana radikalna mastektomija
  • radikalna mastektomija
  • parcijalna i
  • subkutana odnosno potkožna mastektomija (posle koje ostaje očuvana bradavica).

https://www.srbijaspace.rs/srbijacp/ckeditor/plugins/imageuploader/uploads/424ce13c.jpg
U prvoj se otklanja čitava dojka, ali ne i žlezde pod pazuhom, niti se uklanjaju mišići pod dojkom. Dvostruka mastektomija, odnosno, odstranjenje obe dojke je još veća i teža operacija. Uz mastektomiju se može obaviti i rekonstruktivna operacija, premda se kod otkrića malignog tumora savetuje odlaganje rekonstrukcije dok se ne obave i ostale terapije.

Nakon operacija benignih ili malignih tumora dojke koje su sve češće, radi se kompletna ili parcijalna rekonstrukcija. Zadatak rekonstruktivnog hirurga je da primenom različitih metoda i tkiva, uz pomoć veštačkih materijala, u ovom slučaju silikona, napravi dojku što približniju odstranjenoj. Nekada je potrebno i drugu dojku, ukoliko je velika razlika, operisati i napraviti takozvanu asimetrizaciju. Silikon je u rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji dojke počeo da se primenjuje sedamdesetih godina jer ga organizam pacijentkinja veoma lepo podnosi

Mastektomija je traumatično iskustvo za svaku ženu, a nakon takvog koraka, potrebno je mnogo truda da bi se žena ponovo osećala dobro u svojoj koži. Grudi su vekovni simbol ženstvenosti, pa njihovnedostatak može imati ozbiljne psihološke efekte. Zato postoje odevni predmeti i protetička pomagala koja pomažu da ženska figura izgleda izbalansirano i nakon što je ženi otklonjena jedna ili obe dojke.

Bitno je odabrati pravi oblik i nešto što neće stvarati dodatnu nelagodnost.

 

PROTEZA MORA DA BUDE PO MERI

Proteze su uglavnom napravljene od silikona i oblikom podsećaju na suzu, ima ih u svim bojama i veličinama, što omogućava da se slažu sa bojom kože ili da se uklope sa preostalom dojkom žene.

Preporuka je da se nakon operacije sačeka sa stavljanjem proteze, bar šest nedelja, kako bi svaki otok od traume splasnuo.Tu ključnu ulogu imaju specijalni grudnjaci koji se koriste nakon mastektomije.

Grudnjaci koji se koriste nakon mastektomije prave se tako da u njih možete staviti punjenje sa jedne, ili sa obe strane, u zavisnosti od potreba, ali za ovo može da se koristi i običan brushalter.

Važno je da se nađe i grudnjak koji ženi dobro pristaje, kako bi obezbedio dobru osnovu i udobnost.

KVALITET GRUDNJAKA JE IZUZETNO BITAN, AKO NE I PRESUDAN

Većina žena koje preživele rak dojke, svedoče kako je nakon operacije velik problem problem da se nađe odgovarajući grudnjak koji im neće smetati na ionako osetljivom mestu. Dosta žena tvrdi da su kupovale veoma skupe specijalizovane brushaltere, ali se ispostavilo da je njihov kvalitet bio dalekod ispod cene. Kvalitetni grudnjaci su napravljeni od pamuka i dizajnirani tako da mogu da upiju sav višak tečnosti koji se pojavljuje na osetljivim mestima, a nakon što tečnost prestane da se izlučuje, oni se idalje mogu nositi.

KOPČANJE SA PREDNJE STRANE

Nakon operacije veoma je bolno podizati ruke iznad glave, pa je kopčanje brushaltera od napred, vrlo praktično rešenje. Nakon operacije, kada je podizanje ruku teško, bolje je koristiti grudnjak koji se zakopčava napred. Postoje grudnjaci joji se zakopčavaju napred, ali kada bolovi prođu imaju mogućnost i da ga zakopčavate od pozadi.

VELIKI OTVORI OKO PAZUHA

Ponekad pacijentkinje nakon operacije kojom se uklanjaju limfni čvorovi imaju ožiljke ispod pazduha, pa grudnjak može da ih vređa na ovom mestu.

Ožiljci ispod pazduha su još jedna stvar koju bi trebalo da prilagodite garderobu. Kada isprobavate grudnjake vodite računa kako pašu u predelu ispod pazduha. Ukoliko osećate snažnu iritaciju,možda je dobro da na ožiljcima nosite zavoje.

BOLJE DVODELNI OD JEDNODELNOG KUPAĆEG

Kada nosite kostim iz jednog dela, svaki put kada idete u wc, skidate i dojku. Industrija odeće za plažu prepoznala je potrebe žena koje su imale mazektomiju, pa su počelu sa proizvodnjom bikinija koji su zatvoreniji, pružaju podršku protezi, ali istovremeno dozvoljavaju ženama koje ih nose da izgledaju moderno.

UDOBNOST ZA SPAVANJE. Ranije su žene morale da spavaju u običnim grudnjacima, ili bez grudi. Sada postoje posebno dizajnirane majce koje su u gornjem delu skrojene poput grudnjaka, pa pružaju neophodnu udobnu podršku za protezu, a koriste se kao gornji deo pižame.

UMESTO DEKOLTEA IZABERITE PRINT

Nakon operacije koža na grudima može imati ožiljke, a u zavisnosti koliko je tkiva otklonjeno, na nekim mestima mogu se videti i rebra. Zato dubok dekolte nije rešenje, a žene se uglavno opredeljuju za više zakopčanih dugmića na košulji i manje otvore na majcama. Što se tiče boje, šareni printovi čine da se bilo kakva asimetrija sakrije i deluje neprimetno, ali isti efekat ima i čisto crna boja.

PRIRODNI MATERIJALI

Prirodne tkanine imaju dve velike prednosti. Prvo one omogućavaju vašoj koži da diše, što je vrlo bitno za sve one koji su na hemoterapiji i imaju napade vrućine. Druga velika prednost je u tome što ovakvi materijali manje iritiraju kožu koja je, posebno na mestima gde su ožiljci, dodatno osetljiva nakon operacije. Zato uvek treba izabrati pamuk, svilu ili vunu.

MODNI TRIK ZA ODVRAĆANJE PAŽNJE. Asesorari su uvek u modi, iskoristite to . Ovo je već poznat modni trik. Kada želite da pažnju odvratite sa nekog dela tela i usmerite je na drugi, nosite nešto upadljivo i šareno. Na primer, da biste odvratili pažnju sa trupa, nosite ogrlice koje su blizu vrata i pažnja će biti na tom delu tela i na licu.


Autorski tekst: Mirjana


Dodajte komentar