SrbijaSpace logo

SrbijaSpace

  1. Naslovna
  2. Naslovi
  3. Selidbe

Selidbe

 

Selidbe

Selidbe

U svakom velikom gradu selidbe mogu biti prava gnjavaža. Gužve u saobraćaju, nepristupačne i jednosmerne ulice, velike uzbrdice i strme nizbrdice samo su neki od problema sa kojima ćete se sigurno susresti prilikom selidbe. Svaku potrebno je predhodno dobro isplanirati. U obzir treba uzeti nekoliko stvari koje mogu da utiču i na cenu selidbe:

Razmišljajte o vremenu selidbe. Bilo bi poželjno izbeći gužve u saobraćaju koje u Beogradu uglavnom nastaju oko 8-9h ujutru i 17h popodne.

Vremenski uslovi su takođe bitni. Nije retkost da u gradu nastane kolaps u saobraćaju tokom nevremena.

Obezbedite prilaz kako bi kamion ili kombi mogli što bliže da priđu tokom utovara i istovara.

Ako živite u zgradi obavestite komšije o selidbi. Tokom montaže i demontaže nameštaja može doći do buke koja bi mogla da uznemiri vaše komšije, te bi trebalo pripaziti in a trajanje kućnog reda, kad počinje i kad se završava.

Kad samo pomislite koliko imate nameštaja, garderobe, ukrasa, kuhinjskog posuđa, knjiga koje treba spakovati, uhvati vas panika i dođe vam da odustanete od selidbe. I tome ima leka. Tajna je u dobroj pripremi. To je jedini način da se selidba ne pretvori u haos i bespotrebno mučenje. Ipak, ovaj posao nemojte da shvatite olako. Podaci kažu da je za pakovanje stvari iz stana od oko 50 metara kvadratnih potrebno oko mesec dana.

Organizujte selidbu

  • NE ČEKAJTE ZADNJI MOMENAT

Krenite pakovanje na vreme. Stvari iz svake prostorije u starom stanu treba da pakujete posebno. Spakovane kutije, kofere i kese iz jedne sobe obeležite tako da u svakom trenutku možete da uočite gde se koja stvar nalazi. Najbolje je da za svaku prostoriju napravite nalepnice u drugoj boji.

 

  • NAPRAVITE SPISAK

Iz iskustva ljudi koji se profesionalno bave selidbama, od neprocenjive pomoći je da napravite listu stvari koje treba da uradite tokom selidbe. Ovakva lista će vas držati na pravom putu, a kako se približava dan selidbe, imaćete pregled stvari koje ste uradili i štiklirali na listi. Jedino tako se neće dogoditi da zaboravite bitne stvari.

  • NABAVITE FASCIKLU ZA VAŽNA DOKUMENTA

Organizator selidbe zapravo jeste fascikla u koju ćete odložiti sva dokumenta vezana za stan, izvode iz matičnih knjiga, venčani list, državljanstva, pasoše, račune…

  • ODREDITE NAJVAŽNIJE KUTIJE

Kako biste odmah po preseljenju mogli da funkcionišete, spakujte za svaku prostoriju jednu kutiju koja će imati prioritet nad svim ostalim paketima i označite je crvenom nalepnicom. Takozvana “otvori me prvu” kutija treba da sadrži stvari koje želite da znate gde su istog časa kad se uselite u nov dom.

Takođe, za svakog člana domaćinstva spakujte po jedan kofer ili ranac njemu neophodnih stvari i držite ih odvojeno.

  • REŠITE SE VIŠKA STVARI

Najviše vremena tokom selidbe potroši se na pakovanje i raspakivanje, pa ne gubite vreme na stvari koje niste koristili godinama. Selidba je pravo vreme da ih se oslobodite.

  • DATUM SELIDBE ZAKAŽITE ŠTO RANIJE

Bilo da se selite sami ili da angažujete agenciju za selidbe, na vreme zakažite termin i precizirajte u sat vreme za prevoz.

Pogledajte i dugoročnu vremensku prognozu, jer su vremenske prilike bitne kako bi selidba prošla bez muke i oštećenja stvari.

  • UZMITE PRAVE MERE

Ne zaboravite da izmerite frižider, mašinu za veš, orman, trosed i druge kabaste stvari. Kad to uradite, proverite da li mogu da stanu u nov prostor, da se pronesu kroz neka vrata ili hodnik. Izmerite i ulaze u novoj zgradi i stanu, hodnike i ostale uske prolaze.

 

Praktični saveti za pakovanje

• Zapakujte svaku stvar posebno, pa makar to bilo i u list od novina pomoću kojeg ćete obmotati osetljive predmete

• Koristite čvrste kartonske kutije namenjene za selidbu, ako ih i nemate učivstite lepljivom trakom dno kutije

• Stavljajte teške stvari u manje kutije i uvek na dno, kako se ne bi oštetile lakše stvari koje stavljate preko njih

• Nikada nemojte da prepunite kutiju, uvek postoji rizik od propadanja dna te kutije

• Ispunite praznine u kutiji zgužvanim papirom, jer svaka praznina stvara rizik da se kutija ulubi i stvari oštete. Ili ako je vise manjih predmeta u jednoj kutiji postoji mogućnost da jedan drugi oštete.

• Obeležite svaku kutiju kako biste znali njen sadržaj

• Kad napunite kutiju, odmah je zalepite trakom i obeležite je

• Pre pakovanja izlepite trakom dno kutije kako biste ga ojačali, pogotovo ako su lomljive stvari u kutiji

• Kutije nemojte lepiti po dijagonali

 


Autorski tekst: Mirjana


Dodajte komentar