SrbijaSpace logo

Šta je neophodno da znate prilikom iznajmljivanja stana?

 

Šta je neophodno da znate prilikom iznajmljivanja stana?

Šta je neophodno da znate prilikom iznajmljivanja stana?

Traženje stana i život podstanara mogu doneti dosta poteškoća. Zato je poželjno znati na šta je neophodno obratiti pažnju prilikom traženja i iznajmljivanja stana. Evo šta sve morate znati i na šta obratiti pažnju kada je u pitanju zakup stana.

 

  • Pažljivo odaberite agenciju

Najbolje je tražiti stan direktno od vlasnika, ali ako ste primorani da idete preko agencije, zaobiđite one koje traže učlanjenje jer to nisu udruženja, već posrednici. Ako se sa agencijom zaključuje ugovor, treba proveriti šta u njemu piše. Najbolje je odabrati onu agenciju koja usluge naplaćuje po realizaciji, od 30 do 50 odsto od prve kirije unajmljenog stana, zavisno od kvadrature.

Image result for agencija solis

  • Blizina parkinga

Iako će vam se na prvi pogled neki stan činiti boljom i povoljnijom opcijom zbog svoje lokacije, dobro promislite o svim troškovima, jer ako vam je daleko od posla, putovanje na posao moglo bi da vas košta. Izbegavajte opcije u kojima morate mukotrpno svakog dana da tražite parking i gubite vreme.A da se ne govori o plaćanju istog, jer je sve vise stambenih zgrada ispred kojih i stanari te iste zgrade moraju plaćati parking. Raspitajte se ko plaća održavanje zgrade.

Image result for parking

  • Pre zakupa, pogledajte nekretninu

Pre samog zakupa, obavezno ugovorite termin sa stanodavcem kako biste mogli da pregledate željeni stan ili kuću. Ne verujte oglasima u novinama, ni slikama na internetu. Ipak kada vidite uživo stan je drugačije negokada gledate samo fotografije stana. Ono što se ne vidi na fotogravijama je miris stana, moguće postojanje vlage, pukotine zidova, kvalitet zidiva, u kakvom stanju je namestaj itd.

  • Ne bez ugovora o zakupu

Kupite dva primerka tipskog ugovora, koji se može naći u svakoj knjižari. Ovaj ugovor nije neophodno overavati u sudu, čime se štedi na taksi za overu, već je dovoljno prisustvo dva punoletna svedoka, kao i njihovi potpisi.

  • Evidencija nedostataka stana

Zapišite sve nedostatke i oštećenja u stanu.

Detaljno pogledajte u kakvom se stanju nalazi stan - šporet, frižider, stolarija, parket, zidovi, bojler. Tom prilikom stanodavcu možete da ukažete na sve nedostatke jer je stanodavac odgovoran samo za kvarove nastale pre zakupa.

  • Računajte na depozit

Mnogi stanodavci traže depozit u visini jedne kirije. Neki neretko i u visini dve kirije. To je način da se stanodavac obezbedi ukoliko se u stanu napravi neka šteta ili ako nakon vašeg napuštanja stana ostanu neplaćeni računi.

Image result for depozit novac


Preuzeto sa: http://solis-nekretnine.com/stanovi/sr/


Dodajte komentar