Zašto PVC stolarija mora da se održava?

 

Zašto PVC stolarija mora da se održava?

PVC stolarija je po svojoj prirodi izdržljiva, otporna na spoljašne vremenske (ne)prilike, i što je jako važno energetska efikasna. Kako bi ona duže trajala i zadržala svoje karakteristike, potrebno ju je pravilno i redovno održavati. Nova PVC stolarija ima svoj garantni rok, ali čišćenje i održavanje je ipak neophodno. 

Sredstva za čišćenje


Održavanje PVC prozora je daleko  lakše od održavanja drvenih prozora, fizički nije mnogo zahtevno, ali ipak je potreban određeni fizički rad i oprema. Za čišćenje je potrebno: 

  • čiste krpe - poželjno da budu od mikrofibera i mekane. Izbegavati mnogo tvrde krpe koje oštećuju površinu 
  • kanta sa toplom vodom 
  • deterdžent ili sapun i…
  • to je sve

 

ČIŠĆENJE PVC RAMOVA

Kod prozorskih ramova prljavština se najlakše primeti. Zato prvo treba njih obrisati prljavštinu i nečistoću. To se radi mekom krpom koja je natoljena sapunicom. Rastvor sapunice ne treba da bude prejak, ali ni preblag. Preporučuje se voda da bude topla. Ukoliko se ramovi čiste redovno i često, svako sledeće čišćenje biče jednostavnije i lakše.


ČIŠĆENJE STAKLA

Čišćenje stakla se obavlja na otvorenom prozorom, koristi se topla voda koja raskravi prljavštinu i druge nečistoće. Zatim se na prozorsko staklo nanosi sredstvo za čišćenje, i na kraju se preko njega prelazi sa magičnom krpom. Preporuka je da staklo ne treba da se čisti kad je sunčeva svetlost jaka.

 

ČIŠĆENJE OKOVA – RUČICE, ŠARKE I BRAVE

Okov ne mora prečesto da se čisti, dovoljno je par puta godišnje u zavisnosti kojom brzinom se prljaju. Kao i za ramove, potrebna je meka i čista krpa, malo tople vode i sapuna za pravljenje sapunice.
Mehanizam kod brava je relativno lako očistiti. Dešava se da se on usled kondenzacije i nečistoće zaglavi, i u tom slučaju potrebno ga je odblokirati. Kako se to ne bi dešavalo, preporuka je da se pokretni delovi u stolariji redovno podmazuju posebnim uljem koje je namenjeno za tu namenu. Ukoliko se radi o bravi, ulje se nanosi na ključ koji se nekoliko puta okrene,  sve dok mehanizam ne proradi. Ako podmazujemo šarke i ručice, najbolje je da se koristi ulje u vidu spreja koje se ubrizga u unutrašnji mehanizam brave; posle nanošenja ulja, prozor treba nekoliko puta da se otvori i zatvori. 

Preporuke proizvođača PVC prozora i vrada su da sve sastavne elemente treba prati nekoliko puta godišnje, ali naravno da to zavisi od raspoloživog vremena i individualne želje svakog vlasnika, neko želi da mu prozori i vrata budu stalno blistavo čisti, drugi su po tom pitanju malo opušteniji. 


Preuzeto sa: http://www.mrpvcsistem.rs/pvcialustolarija-blog_Ciscenje-PVC-stolarije.php


Komentari (1)

Miki

Pa bilo da je drvena ili PVC stolarija svaka mora da se odrzava ako hoces da ti traje, a i da lepo izgleda. To sto je PVC ne znaci da joj ne treba nega.(Dobar) 0
(Slab) 0
15-Sep-17 13:06:20 PMDodajte komentar