SrbijaSpace logo

Koja je bolja stolarija pvc ili drvena?

 

Koja je bolja stolarija pvc ili drvena?

Kada je odabir stolarije u pitanju za kuću, stan ili poslovni prostor, proizvođači danas nude široki izbor. Na vama je da sami izaberete onu pravu. U ponudi se mogu pronaći pvc stolarija, aluminijumska kao i drvena. Svake od njih ima svoje prednosti i mane, a mi ćemo se u nastavku teksta baviti poređenjem drvene i pvc stolarije.

Generalno posmatramo, na našim prostorima, kada kažemo stolarija pvc je definitivno najpopularnija i najviše se traži.


Sa pvc stolarijom bićete mirni duži vremenski period


Pozitivna strana stolarije od izdržljive pvc plastike je ta što vam može trajati godinama, bez bilo kakvih dodatnih ulaganja. Ovako nešto se ipak ne može reći za drvenu stolariju s obzirom da se radi o prirodnom materijalu koji je neophodno pravilno održavati. Naime, drvenu stolariju treba povremeno premazati zaštitnom bojom ili lakom, a sa pvc stolarijom nećete imati ovakvu vrstu obaveze.


Kada kažemo pvc stolarija,cena može varirati


Na tržištu se može pronaći pvc stolarija iz uvoza kao i ona od domaćih proizvođača. Cena zavisi od dimenzija prozora, debljine okvira i vrste izabrane stolarije. Mnoge firme na svojim sajtovima imaju jasno definisane cene, kada je kupovina materijala u pitanju. Na vama je da sami pronađete majstora koji će staru stolariju zameniti novom što predstavlja dodatan trošak.

Takođe, imate i tu mogućnost da se putem google pretraživača informišete o ukupnim troškovima. Dovoljno je da ukucate frazu pvc stolarija cena i dobićete okviran odgovor.  

Ako uporedimo pvc sa drvenom stolarijom, pvc je definitivno jeftinija varijanta koja će vam pak, duže trajati od stolarije napravljene od drveta.


Koja stolarija je bolji izolator, drvo ili pvc plastika?


Logičan zaključak je taj da je pvc stolarija svakako bolji toplotni izolator. S obzirom da je drvo prirodan materijal koji “diše”, nakon nekog perioda gubi svoje izolacione sposobnosti.

Za pvc stolariju je karakteristično što je odličan zvučni izolator pa se za nju većina investitora odlučuje kada kreće sa projektom izgradnje stambene zgrade.


Mnogo više se prodaje pvc stolarija


Kod nas najveća tražnja je za pvc stolarijom a slična je situacija i u susednim zemljama. Isto tako kada kažemo pvc stolarija prodaja je zadnjih godina u ekspanziji. Sve veći procenat naših proizvođača danas izvozi stolariju u pojedine zemlje Evropske Unije.


Razlika je u brzini izrade


Kada se opredelite za pvc stolariju, za veoma kratak rok će vas obavestiti da vam nova stolarija stiže na kućnu adresu. Za razliku od nje, drvena stolarija zahteva više vremena kada je izrada okvira prozora i vrata u pitanju, pa ćete na nju čekati duže vreme.


Estetski momenat – koja stolarija izgleda lepše?


Teško je dati odgovor na ovo pitanje s obzirom da su ukusi različiti. Drvena stolarija će svakako lepše izgledati od pvc na nekoj kući ili vikendici u prirodi, dok se pvc stolarija više uklapa u poslovne i stambene zgrade.

Treba napomenuti da se od skoro pvc stolarija može pronaći u drugim bojama osim bele. Pored bele, pvc stolarija se danas izrađuje u braon ili sivoj bolji.

Za kraj, pre nego što se upustite u ovu vrstu ulaganja, napravite jasan plan i odaberite najbolju stolariju za svoj dom!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar