SrbijaSpace logo

SrbijaSpace

  1. Naslovna
  2. Naslovi
  3. Bansko

Bansko

 

Bansko

O Banskom

Bansko se proteže obroncima planine Pirin, smatra se najpopularnijim ski centrom u Bugarskoj.
Nadmorska visina samog grada je 900m, a najviša tačka planine je 2600m. Nalazi se na 160km od glavnog grada Sofije.
U Banskom živi oko 10 000 ljudi. U samom podnožju planine, izgrađen je veliki broj hotela i ugostiteljskih objekata, gde turisti nakon skijanja mogu da uživaju u specijalitetima bugarske kuhinje i u čarima noćnog života.

Hoteli su uglavnom novije gradnje i mahom imaju u svojoj ponudi bazene i velnes sadržaje. Nedaleko od Banskog se nalazi mesto Dobriniste sa 17 termomineralnih izvora, kao i selo Banja koje ima hotele sa spa ponudom, velnes sadržajima i otvorenim bazenom.

Za sladokusce zimskih sportova

Poseduje 75km staza i 27 ski liftova. Organizovane gondole i žicare omogućavaju užitak kako skijašima, tako i turistima koji uživaju u snoubordu i nordijskom skijanju. Veliki broj lakih i dugih staza, kao i staza za ozbiljnije skijaše.

Ukoliko imate dilemu da li je ova planina pogodna za decu, odgovor je svakako da jeste, jer postoje staze koje su baš namenjene za mališane, kao i školice skijanja koje su ti da pomognu onima koji se prvi put susreću sa ovim sportom.


Bansko noćna vožnja
 

Za ljubitelje noćnog skijanja tu je i osvetljena staza duga 7km, a za one koji preferiraju da budu na sigurnom u svojim cipelama, postoje noćne šetnje sa bakljama.

Na ovoj planini traje najduže sezona, jer snega ima od polovine decembra do polovine maja.

 

Osim skijanja tu su i...

U ulici Pirin postoji ICE RING, mesto gde ljudi koji ne umeju da se skijaju, mogu da se klizaju..

Bansko nije poznato samo po zimskim aktivnostima, vec i po džez festivalu koji se odzava od 1998. godine.

Ukoliko niste znali, u Banskom postoji nacionalni park Pirin, koji je pod zaštitom UNESKO-a od 1983.godine. Mesto koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, jer poseduje preko 70 ledničkih i 180 kružnih jezera, mnoštvo vodopada, stenovitih vrtača i pećina. Tokom letnjih dana ovo mesto je pravi izbor za šetnju.

Ovo je sigurno putovanje iz snova za sve ljubitelje skijanja i zimskih aktivnosti na snegu. Na vama je da proverite, ako već niste, zašto je Bansko vodeći ski centar u Bugarskoj, ali i u jugoistočnoj Evropi.


Autorski tekst: Marina


Komentari (4)

Anas

Odlicne smernice kako bih lakse odlucila zbog porodicne posete Banskom.(Dobar) 0
(Slab) 0
01-Dec-17 03:17:18 AMMarina

Bansko stvarno jeste sve sto je ovde napisano. Ono sto je odlicno kod njega jeste da je privlacno i prilagodjeno kako za decu, tako i za extremne skijase. Jos jedna bitna stavka je da je prilicno povoljno.(Dobar) 0
(Slab) 0
30-Nov-17 12:39:14 PMMIxoni

Bansko je super, pogotovo ko zeli da nauci ili usavrsi skijanje. Tekst je super, ukazano je na glavno sto Bansko moze da ponudi a svaka je staza prica za sebe.(Dobar) 0
(Slab) 0
22-Nov-17 14:19:03 PMnenad

Bansko je odlican zimski centar, na nivou Austrijskih i svajcarskih centara, a tako blizu i jeftino za nas(Dobar) 0
(Slab) 0
18-Nov-17 12:04:24 PMDodajte komentar