SrbijaSpace logo

ChatGPT ili Google?

 

ChatGPT ili Google?


Biti ili ne biti pitanje je sad. ChatGPT ili Google? I jedan i drugi dok vreme ne izdvoji favorita. Evo naše priče.


Google


Teško da mnogi korisnici Interneta mogu i zamisliti život bez Google-a. Jer kada je Google uzeo prevlast, njegova ključna karakteristika je bila da je bio svemoguć, brz i bukvalno imao odgovore na sve u odnosu na konkurenciju.

Konkurencija se izgubila takvom brzinom da je prosto zaboravljena pre roka.

Kvalitet rezultata pretraga Google, pogotovo u SERP-u je takođe bio impresivan. Neprikosnoven, a kao što se i moglo očekivati, bio je neuobičajeno pouzdan i svima dostupan.

Besplatan.

Svi preduslovi za dominaciju koja traje decenijama.

Jedina prava konkurencija u tim počecima je bio Yahoo, koji je godinama pre Google-a dominirao tržištem pretraživača i koji je bio de facto početna stranica na internetu na mnogim računarima, čak i nakon što je Google postao broj jedan.

Realno, Google je doneo tolike prednosti koje konkurencija nije imala ni u mislima i stekao se utisak da će to potrajati večno. Ali, kao što znamo, ništa nije večno. I drvena peć se napravi ali izgori kada se naloži vatra u njemu.


ChatGPT


Konačno, dočekali smo. Na tržištu pretraga pojavio se novi igrač o kome se sve više priča. Za početak i više nego dovoljno. Ili, da li je to sve dovoljno da smemo reći da Google dobija pravu konkurenciju?

Jer, ako se pažljivije zagledate u analize iskustava korišćenja ChatGPT, nije mali broj onih koji kažu da on nije brz, da često greši da je veoma, veoma nepouzdan. Frustrirajuće nedostupan baš kada vam treba. Mnogi će reći da je uspešnost korišćenja ChatGPT-a otprilike 50% i to kada je on dobre volje.

Ali, što je veoma zanimljivo, za razliku od mnogih drugih servisa, za razliku od navika ponašanja na Internetu, mnogi ne odustaju. Iznova i iznova otvaraju ovaj servis i traže odgovore.

U prilog tome idu i komentari onih koji vide malo dalje od prosečnog korisnika Interneta. Na primer Elon Musk kaže: “ChatGPT je zastrašujuće dobar. Nismo daleko od opasno jake AI.” 

Pa kako onda da ne zavirimo u unutrašnjost ChatGPT-a? 

Tehnologija koja stoji iza toga nije nepoznata. Mnogi su već čuli i znaju šta je taj veliki jezički model (LLM).

Oni koji se bave ovom oblašću znaju da je pozadina ili po srpski background ovog servisa fenomenalno zahtevna. Skupa i preskupa. Trošak razvoja i održavanja je nezamisliv za naše pojmove. Razlikuje se od klasične Google pretrage koja stalno pretražuje ​​web i aktivno ažuririra sadržaje, jer su resursi potrebni za učenje LLM velikog kao što je GPT-3 na primer fenomenalni. A tu je već i GPT-4.


ChatGPT
 

Za one koji se ne bave ovom oblašću treba reći da se AI ili veštačka inteligencija, odnosno ChatGPT krcka i stvara jako dugo. Veliki igrači kao što su Microsoft, Meta, Google, Baidu razvijaju svoja rešenja ali ih prosto nisu publikovala na taj način.

Microsoft se osmelio, rizikovao i poveo strašnu trku, nadamo se, na dobrobit čovečanstva.

Pojava ChatGPT u etru je je neverovatno postignuće. Kao rezultat toga, OpenAI, veštačka inteligencija je, makar za sada, dostupna svima, baš kao i Google pre dvadeset i više godina i ima ono što se traži.


Niko nije savršen


Ni Google nije savršen.

Percepcija većine korisnika Google pretraživanja je da je to servis koji će vratiti nekih 10 plavih linkova, najčešće na upit koji je lista ključnih reči. Iako se Google sve više trudi, priznajemo i često uspeva da pruži pravi odgovor na upit, ipak to najčešće i nije bio slučaj jer nas je stalno terao na korak više. Da pogledamo još jedan link, pa još jedan. Pa onaj plaćeni pa onaj neplaćeni. Činjenica da Google nije uspeo da ispravi taj utisak nedovoljno dobrih predloga rezultata na upit.

Trendovi, potražnja za nečim sigurno su doprineli da ChatGPT, sa svim svojim nedostacima, naraste u nešto nalik Googl- u početkom 2000-ih, a zatim i fenomenu Facebook-a. Jer to je u osnovi našeg bića.

Traži se nešto novo. Drugačije-


Da li je ChatGPT zamena za Google?


Nije. ChatGPT još uvek ne može raditi ono što Google radi i verovatno nikada neće ni raditi na način kako to radi Google.

Prve statistike kažu da su upiti na ChatGPT-u najčešće o vremenu, pa onda o radnom vremenu preduzeća, kupovini i rezultatima lutrije. Ne, nisu na temu kako zameniti kopirajtere i kako da vam ChatGPT završi srednju školu i fakultet. Baš tako, ako nas ne obmanjuju ovi iz sektora za prikaz rezultata na ovom servisu.


Potencijal ChatGPT


I prosečnim korisnicima Interneta je sasvim jasno da chatbot podržan od LLM-a može učiniti više od onog što Google ili druge velike tehnološke kompanije jednostavno ne nude.

Da li će tako i biti?
Da li će to biti i dalje besplatno i dostupno svima?

Ne znamo. Vreme će pokazati. Potencijal koji se ukazao je u najmanju ruku fascinantan.

Jer, ChatGPT je samo jedan od mnogih servisa koji ugrožavaju ulogu Google-a ne samo kao pretraživača već i kao početne platforme za mnoge stvari koje su na Internetu. Ono što sigurno neće nedostajati je uzbudljivost u vremenu koje nam dolazi. U bitno promenjenom pejzažu na Internetu koji sve više obećava.


I Google ima konja za trku. To je Bard!


Google ne bi bio to što jeste da nema odgovor. A to je Bard.

Bard je Google-ov odgovor na ChatGPT. I to je Google chatbot sa veštačkom inteligencijom. Nekkao se još uvek govori kao da će tek biti ono što je sada ChatGPT. Njegovo neslavno pojalvjivanje i početno testiranje nije baš ulivalo veliko poverenje.

Jer iako treba da radi kao ChatGPT, gde će korisnici moći da koriste chatbot kroz razgovor, nešto tu nije započelo kako treba. Ovaj chatbot je baziran na Google-ovom jezičkom modelu za aplikaciju dijaloga (Jezički model za aplikaciju za dijalog ili LaMDA).

Nama običnim korisnicima konkurencija ovako velikih igrača treba samo da prija jer će stvarati sve bolje proizvode što iz našeg ugla, priznaćete, ne može biti nikako loše. Naprotiv, kao i što se očekuje, dovešće do sve kvalitetnijih servisa i konačno razdrmati neprikosnovenu monopolsku poziciju Google pretraga.

I za kraj evo šta o sebi kada ga pitaju kaže sam ChatGPT:

ChatGPT je moćan jezički model koji ima potencijal da revolucionira način na koji komuniciramo i koristimo veštačku inteligenciju u našem svakodnevnom životu. Njegova sposobnost da generiše ljudski tekst omogućava mu da pomogne u širokom spektru zadataka koji uključuju obradu jezika, što ga čini vrednim alatom za preduzeća, istraživače i pojedince.”

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (15)

navijac

@polako ali za Partizan, a ti?

(Dobar) +2
(Slab) 0
28-Mar-23 01:07:38 AMpolako ali

Ko ne veruje poverovace. ChatGPT ima potencijal da u mnogim stavrima zameni Google. Ne sad, ne za godinu ali u budućnosti da. Jer i chatgpt i google daju odgovore na nasa pitanja! To je to mesto u kome chatgpt ugrožava Google pretragu! Naravno, oni su različiti i chatgpt je u početnoj fazi, ali je ogroman i bas ogroman. Ne plasi se google bez razloga njegove robustnosti. Generalno, za sada Google moze da spava, ali sutra, prekosutra? Videcemo. Super je sto se sve to odvija jako brzo i pred nasim ocima. Za koga vi navijate?

(Dobar) +2
(Slab) 0
28-Mar-23 01:06:27 AMBolewriter

Pitam ja njega: Шта значи "држи се ко пијан плота" On odgovara: "Drži se ko pijan plota" je izraz koji se koristi kako bi se nekome reklo da se drži čvrsto i ne odustaje, čak i ako je situacija teška i nepovoljna." Ma genijalan je Chat GPT. Dovoljno brz, inovativan. Ili će sam ići daleko napred ili će ga neko kupiti. Meni se baš dopada da ćaskamo. "Reče" mi da ne možemo da budemo prijatelji jer nije sposoban da razvija emocije. Ali videćemo...

(Dobar) +2
(Slab) 0
27-Mar-23 15:54:06 PMBolewriter

odgovorio/a: bajden

:) bravo
(Dobar) +3
(Slab) 0
27-Mar 20:47:16
google ne spava

Nije tajna da je apprentice Bard zamenio Meenu, prethodnu verziju pametnog bota za ćaskanje koji je pokrenut interno u Google, ali je kasnije ukinut, gle cuda nije se bas pokazao. Ako je verovsti Google, zaposleni su kao primetili da su odgovori Apprentice Barda postali napredniji poslednjih nedelja. Ne svidja mi se ovo napredniji, ali ide nova nedelja pa ce vidimo koliko su bas napredni.

(Dobar) +2
(Slab) 0
27-Mar-23 01:38:33 AMubrzava se

he he meni deluje da se Google malkice uplasio pa pozurio sa tim Bardom. Ako prezivi Urskrs nece i 29. novembar jer niko ne voli promasaje a Gogle AI alat Bard mi mirise na jedan takav lep promasaj

(Dobar) +2
(Slab) 0
27-Mar-23 01:33:27 AMPolako...

Što bi rek'o naš narod, kada uporedimo Google sa ChatGPT, vidi se "ko kosi, a ko vodu nosi". Proći će još dosta vremena pre nego neko (ili nešto) zameni Google i sve što on može. Ovaj malac nije loš, ali je još uvek malac. Vreme će pokazati dokle će stići.

(Dobar) +2
(Slab) 0
26-Mar-23 16:16:47 PMda se ne lažemo

Nije sve tako. Još uvek ima previše stvari koje Google radi, a chatgpt ne radi niti će u nekoj doglednoj budućnosti. Chatgpt je odličan dobar za programere, studente i đake na mnogo načina, ali za obične korisnike koji samo traže nešto lokalno ili rade provere uživo u vremenu, npr. sport, kursevi, google je i dalje tata mata.

(Dobar) +3
(Slab) 0
26-Mar-23 10:00:51 AMBing, bing. Ko je? Pa Bing :)

Pogrešan naslov! Izvinjavam se autorima ali ovo što se događa danas nije chatGPT u odnosu na Google, to je za one pronicljivije, zapravo Bing vs Google. Ko prati zna da se među Google zaposlene uvlači strah i ne retko se čuje da je Google već mrtav. Bing, Microsoftov alat za pretragu Interneta, sa poboljšanjem OpenAI/ChatGPT-3 je već bolji od Google-a u ne malom broju specifičnih mogućnosti pretraživanja. Zapamtite ovaj komentar i posebno marketari budite u toku šta vam je činiti.

(Dobar) +4
(Slab) 0
26-Mar-23 09:56:21 AMtrend

Stiče se utisak da svi navijaju da chatGPT postane deo naših života. Mada, iz mog ugla ima to još mnooogo posla za inženjere Microsofta.

(Dobar) +3
(Slab) 0
26-Mar-23 09:51:00 AMne mere tako

Meni deluje da se u ovom trenutku porede babe i žabe. Google ima neuporedivo više podataka i članaka dostupnih o jednoj temi, što ga čini dominantnim za dubinsko istraživanje. Neće ići ta smena baš tako brzo.

(Dobar) +4
(Slab) 0
26-Mar-23 09:49:17 AMJa sam za Google

ChatGpt ne daje mnoge odgovore, na primer koji usisivač kupiti. Google predlaže rešenja, daje najbolje predloge i sve je bolji u tome.

(Dobar) +4
(Slab) 0
26-Mar-23 09:47:23 AMPomoć prijatelja

Da ne bude zabune. Yahoo nije bio najbolji pretraživač kada se pojavio Google. Stariji korisnici znaju da je to bila Altavista koja je u to vreme bila brža i tačnija od Yahoo-a. U to vreme modema pretraživači su bili teški za učitavanje (ponoviću da se internet učitavao preko modema) i rezultati su bili često netačni u najmanju ruku diskutabilni. Google je zaista oduvao sve jer se pojavio sa stranicom koja se brzo učitavala i preko modema i što je važniji rezultati su bili neverovatno precizni. Onda zaista ne čudi što su svi prešli na Google jer je bio moćan i precizan.

(Dobar) +4
(Slab) 0
26-Mar-23 09:45:38 AMBoško

Evo malo činjenica. ChatGPT, ili open ai, finansira Microsoft, licenciran je isključivo za Microsoft i naravno integrisan u Microsoftov AI paket. Ono što je vidljivo je da će promeniti način na koji poslovni korisnici i oni koji nisu u digitalnoj ekonomiji komuniciraju sa računarima. Rekli bi na baš dramatičan način. Kao neki evolutivni skok. AI počinje da biva deo naših života i više ga ništa neće moći zaustaviit. Skaynet se približava.

(Dobar) +5
(Slab) 0
26-Mar-23 09:38:11 AMi mi konja za trku imamo

ChatGPT i ne pokušava da uradi ono što Google jeste i što Google radi. Jer to bi bilo skoro pa i nemoguće u kratkom vremenskom periodu iz sijaset razloga. E, ima caka. Postoji niz segmenata koji nisu idealno pokriveni Google pretragama i za koje je baš ta tradicionalna Google pretraga spora i teška i nekada nemoguća. Na primer konkretni matematički problemi, programerski problemi su veoma teško pretraživi na Google. ChatGPT ih doslovce u trenu razume i nudi rešenja što je fantastično. U ovom trenutku kombinacija Google+ChatGPT mi deluje kao veoma moćna podrška za mnogo toga i to neuporedivo bolje i kvalitetnije nego pre pojave ChatGPT-a.(Dobar) +5
(Slab) 0
26-Mar-23 09:33:38 AMDodajte komentar