SrbijaSpace logo

Da li je frilenserima potreban knjigovođa i zašto?

 

Da li je frilenserima potreban knjigovođa i zašto?

 

Mogućnosti za početak online karijere su danas mnogo veće u odnosu na ranije godine. Razne platforme pružaju priliku frilenserima da iskoriste svoje veštine i znanje kako bi ponudili usluge svojim potencijalnim klijentima i obrnuto, kako bi klijent mogao da ponudi posao, na osnovu čega se zainteresovani frilenseri odazivaju.

Za sklapanje saradnje je potrebno da se prođe kroz nekoliko koraka kako bi klijent doneo odluku sa kime od potencijalnih kandidata želi da sarađuje. Platforma za frilens poslove je ta koja je posrednik između klijenata i frilensera i vodi računa o svim ostalim pravnim pitanjima.

Uloga platforme je da omogući da interesi klijenata i frilensera budu zaštićeni, kako bi obe strane mogle da se posvete samo poslu. Procenat od svakog sklopljenog i ispunjenog ugovora kao usluge koju pruža korisnicima, odlazi platformi putem koje sarađuju.

Platforme od platforme se razlikuju, neke platforme uzimaju veće provizije, a neke manje. Pored toga, postoje platforme koje su specijalizovane za određenu vrstu poslova i imaju određena ograničanja unutar nje.

Pojava ovih platformi je omogućila frilenserima da imaju potpunu kontrolu nad svojim poslom, da sami donose odluku koje poslove žele da rade i da sami daju cenu svoga rada, za razliku od tracionalnog zaposlenja u organizacijama gde to nije moguće.

O tome koliko sve više ljudi bira zanimanje frilensera govori činjenica gde je prema istraživanjima, Srbija druga u regionu sa 162 frilensera na 100.000 stanovnika.

 

Odlučiti se za knjigovođu – da ili ne?
 

Glavno pitanje koje se postavlja je kada je reč o online poslovima je, da li je frilenserima potreban knjigovođa?

Pre svega, knjigovođa pomaže preduzetniku da ne mora da razmišlja o porezu i ostalim administrativnim poslovima. Njihov zadatak je da pomognu u upravljanju troškovima i da pružaju profesionalne knjigovodstvene usluge.

Kako su Poreske ustanove započele sa strogom kontrolom u vezi plaćanja poreza i doprinosa na priliv novčanih sredstava koja dolaze iz inostranstva, to je značilo da se posebno odnosi na frilensere, ljude koji zarađuju tako što prodaju svoje usluge preko interneta, najčešće stranim kompanijama. Od veličine prihoda svakog frilensera zavisi i visina poreza koji je potrebno izmiriti. Ukoliko frilenser ne plati porez, a zarađuje više od propisanog zakonskog minimuma (zakonski minimum u Srbiji je 54.900 rsd), smatra se kao prekršajni postupak.

Frilenseri su u dužnosti da prijave sve prihode i da za njih plate poreze i doprinose. Kako ne bi sami vodili i taj deo posla, frilenseri se odlučuju za angažovanje knjigovođa koji to rade umesto njih. Knjigovođe su stručnjaci koji poznaju poreske olakšice i sve zakonske propise koje mogu da iskoriste za smanjenje troškova lica za koga rade. Samim tim, to je jedna od velikih prednosti prilikom njihovog angažovanja.

Ipak, neki preduzetnici odlučuju na korak da sami vode svoje poslovne knjige. U tom slučaju, koriste knjigovodstvene programe pomoću kojih se zavodi sva dokumentacija u vezi njihovog poslovanja. Programi za knjigovodstvo su zamenili papir i tako omogućili lakše upravljanje prihodima i rashodima i bolje upravljanje resursima.

Kako biste bili sigurni da ćete izabrati pravi softver za vas, preporuka je da se konsultujete sa knjigovodstvenom agencijom koja vas može uputiti u dobre i loše strane svakog programa. Pa zbog toga, izbor adekvatnog knjigovodstvenog programa može da bude pravi izazov za svakog preduzetnika.

Ako ste se odlučili na korak za otvaranje digitalne marketing agencije, treba da znate da otvaranje firme predstavlja jedan od osnovnih zadataka knjigovodstvene agencije. Kako bi od početka osnivanja agencije i tokom njenog rada sve proteklo bez grešaka i propusta, knjigovođa će da omogući da ispoštujete sve zakonske procedure.


Zaključak


I na kraju, da sumiramo sve gore navedeno. Da li je potrebno da frilenseri angažuju knjigovođu koji će voditi njihove poslovne knjige? Knjigovođe kao profesionalci, koji znaju svoj posao, pomažu preduzetnicima da uspešno vode svoje firme i imaju jasan uvid u njihovu finansijsku karticu. Knjigovodstveni programi su tu da pomognu da se ovi poslovi izvrše brže i lakše. Njih koriste i knjigovodstvene agencije i preduzetnici koji žele da sami vode svoje poslovne knjige.

Ipak, na vama kao frilenseru je da odlučite da li ćete izabrati knjigovodstvenu agenciju da vodi taj deo posla umesto vas ili ćete to raditi na svoju ruku. Savetujemo da iskoristite mogućnost konsultacija sa knjigovodstvenim agencijama, na osnovu čega možete da donesete odluku šta je najbolje u tom trenutku za vas. Ono što je neizbežno jeste da je plaćanje poreza i doprinosa, ukoliko zarađujete iznad propisanog zakonskog minimuma obavezno, i ne postoji mogućnost da se izbegne, u suprotnom, smatra se prekršajnim postupkom.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar