SrbijaSpace logo

Šta je digitalni nomad?

 

Šta je digitalni nomad?

Moderno doba i digitalizacija stvorili su  nova zanimanja, koja do pre samo nekoliko godina nisu ni postojala, a jedno od njih je i digitalni nomad.

U ovom tekstu pokušaćemo da Vam što jednostavnije odgovorimo na pitanja ko su digitalni nomadi i šta oni rade?

Pa da počnemo …


Ko su digitalni nomadi?


Digitalni nomadi su pre svega Freelanceri, koji posao obavljaju sa računara i nisu vezani za kancelariju, pa prema tome mogu da ga obavljaju sa bilo koje tačke na našoj divnoj planeti (pod uslovom da ima interneta, naravno).

Digitalni nomadi tako dok rade obilaze svet jer imaju tu privilegiju da nisu vezani poslom ni za jedno mesto.

Iako nam je prva pomisao da je u pitanju neka avantura, biti digitalni nomad je ipak totalno definisan način zivota i obavljanja posla, gde se mora strogo voditi računa o svakom detalju, iako tako ne deluje dok na društvenim mrežama dele slike sa putovanja, atraktivnih lokacija, iz fensi restorana i kafića.

 

Sto na plazi digitalni nomad

 

Čime se digitalni nomadi bave?


Većina digitalnih nomada bavi se modernim IT poslovima a to su:


Tu su još neka zanimanja poput:

 • konsultanta,
 • virtuelnog asistenta,
 • menadžera društvenih mreža,
 • content autora i copywritera.


Ako se vidite u nekom od ovih zanimanja i željni ste putovanja - onda i Vi možete postati Digitalni nomad!


Prednosti i mane ovakvog načina rada


Kao i u svakom zanimanju i u ovom postoje prednosti i mane, ali je ipak više prednosti, a to su:

 • sami ste sebi šef
 • posao vam je u koferu, a kancelarija ceo svet
 • nema ustaljene svakodnevnice i tzv. radnog vremena od 9h-17h
 • mogućnost dobre zarade i stalnog usavršavanja
 • upoznavanje novih gradova, zemalja, kultura i kvalitetniji I sadržajniji život

 

Naravno da ovaj način života sa sobom nosi i svoje nedostatke:

 • prepreke u vidu organizacijskih stvari poput viza, obezbeđivanja radnih dozvola, borba sa papirologijom
 • lokacija koju birate treba da se poklapa sa časovnom zonom Vašeg poslodavca, jer ćete imati puno radno vreme I veoma često raditi I prekovremeno
 • ne možete sa svake tačke na planeti da obezbedite  kvalitetnu internet konekciju


Kako se digitalni nomadi širom sveta udružuju?


Svakome dosadi samoća, pa se tako i digitalni nomadi udružuju da bi radili zajedno, ili svako na svom projektu, deleći prostor. Tu su Facebook grupe poput Global Digital Nomad Network, Digital Nomads Around the World, zatim meetup.com u većim gradovima, coliving i coworking prostori gde se okupljaju freelanceri i nomadi.

Takođe postoje i razna organizovana dešavanja tipa workations (working vacation, organizovana putovanja za remote ekipu, konferencije i sl. Tako nomadi dele svoja iskustva i znanje, uz zabavu i druženje.


Kako se postaje digitalni nomad?


Za početak ćete sigurno nuditi svoje usluge kao Freelancer. Tek kada budete stekli neophodna znanja i izgradite reputaciju, steknete nekoliko priznatih diploma i IT sertifikata koji omogućavaju veću zaradu, dobijate neku polaznu osnovu za otpočinjanje nomadskog života.

Na internetu možete naći veliki broj besplatnih kurseva za oblasti koje Vas interesuju, potrebna je samo dobra volja i upornost!

Da biste mogli da živite život digitalnih nomada potrebno je da non stop radite na sebi , da Vam je posao već  razvijen dovoljno da možete da priuštite život na različitim lokacijama i da Vam je plata za početak preko 1000 dolara, jer ćete sasvim sigurno prvo krenuti od zemalja u okruženju i nekih jeftinijih varijanti.

Ukoliko  ste željni putovanja i imate istraživacki duh, ali i spremni da vredno radite - na dobrom ste putu, srećno!

Podelite sa nama mišljenje o digitalnim nomadima, da li poznajete nekog i da li biste voleli da jednog dana i Vi budete digitalni nomad i obilazite svet sa lap topom, radeći iz nekog kafića ili ispod palme na nekoj egzotičnoj destinaciji? Zvuči primamljivo, zar ne?

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (10)

Srecko

Sta god da radis treba ti znanje a pogotovo za ovaj posao.

(Dobar) +4
(Slab) 0
21-Sep-20 14:46:32 PMŠiki

Lepo to izgleda ovako napisano, neki su i uspeli, ne kažem da ne. Ali mnogi i nisu, zaradili su čireve na želuldcu od neredovne i loše ishrane, neki su potonili u alkohol i nešto teže stvari. Ima tu mnogo psola i mnogo nesigurnosti, zato moj savet je da prvo probate da radite on-line neko vreme ali iz svog stana pa ako vam dobro ide, tek se onda zaputite po belom svetu.

(Dobar) +11
(Slab) -1
18-Sep-20 19:29:55 PMŠiki

odgovorio/a: onomad

dobar savet .. kad si sam i ne brines ni o cemu onda to sve i moze uz preduslov da vec imas klijente i odredjeno online iskustvo.. ali kada krenu i druge obaveze onda je to znacajno drugacije.
(Dobar) +7
(Slab) -0
18-Sep 19:56:40
Crvenkapica

Veći deo života čeznem upravo za takvim zanimanjem, da nisam vezana ni za mesto, ni za osmočassovno radno vreme u nekoj firmi. Tek poslednjih godina došla sam do toga i sada radim posao koji volim, od kuće, ili ako putujem, nosim ga sa sobom kao nomad-početnik. Ima to svojih prednosti, ali ima i svojih mana. Ne radite 8 sati, kao kad biste išli negde na posao, Radite često i mnogo više, ali bez tenzije, stresa i bilo čije kontrole. Za mene, to je neprocenjivo, Zato i volim ovaj posao. Još uvek nisam stigla do magične cifre od 1.000$, a trenutno me i zdravstveno stanje vezuje za kuću ali, daće Bog, da se već sledeće godine nađem na nekom lepom mestu sa kog mogu da radim svoj posao sedeći u hladu palme, zašto da ne? U svakom slučaju, baš lep tekst uz obilje korisnih informacija.Svaka čast!

(Dobar) +10
(Slab) 0
18-Sep-20 17:21:59 PMboki

kad porastem bicu digitalni nomad

(Dobar) +12
(Slab) 0
18-Sep-20 16:07:51 PMInvasion

Pa to je posao iz snova, volela bih da i ja mogu da budem digitalni nomad! Ovaj kancelarijski posao od 9h-17h mi uopste ne prija, volela bih da radim iz nekog kafica na plazi i pijem koktele, a u pauzama se brcnem u nekom egzoticnom moru...eh pusti snovi...

(Dobar) +12
(Slab) 0
18-Sep-20 12:20:17 PMInvasion

odgovorio/a: moze moze

Invasion .. nisu pusti .. treba znati ono sto se trazi na trzistu, ono sto volis da radis i ono sto mozes da naplatis, po mogucstvu sto vise. I da imas dobar Intenet na plazi, moze i satelitski. I da, da to moze sve da se radi preko mobilnog, tableta ili laptopa.
(Dobar) +12
(Slab) 0
18-Sep 14:02:20
Invasion

odgovorio/a: Invasion

@moze moze Pa ko zna, mozda i nije tako nemoguce, za pocetak imam lap-top :)
(Dobar) +11
(Slab) 0
18-Sep 14:40:39
Invasion

odgovorio/a: partizano

nomadisanje da za mlade koji jos upoznaju svet .. ali kada stigne porodica cao nomadi. to onda jednostavno vise nije prakticno niti dobro za porodicu.
(Dobar) +9
(Slab) 0
19-Sep 08:11:38
Invasion

odgovorio/a: Invasion

@partizano Slazem se, jedino mozda moze nomadisanje po Srbiji u tom slucaju i okolnim zemljama :))
(Dobar) +7
(Slab) 0
19-Sep 14:30:39

Dodajte komentar