SrbijaSpace logo

Da li su jeftini stanovi u Novom Sadu realnost?

 

Da li su jeftini stanovi u Novom Sadu realnost?

Jeftini stanovi su onaj tip nekretnina, koji najčešće zahtevaju ulaganje pa je samim tim i cena po kvadratu niža za njih. Ovaj tip stanova podrazumeva i potražnju sa druge strane, tačnije zahtev potencijalnog kupca i šta za njega znači jeftin stan. Ako kažemo da nas zanima jeftin stan u Novom Sadu to automatski ne znači da su stanovi pojeftinili.
 

Definicija jeftinog stana je kada poredimo dva stana koji imaju potpuno identičnu kvadraturu, ali je jedan od ta dva stana znatno jeftiniji po kvadratu!!!


Kod jeftinog stana se ne podrazumeva da se on mora i renovirati. Stan može biti jeftiniji i zbog toga ako se prodavcu žuri sa prodajom nekretnine, a to znači da će on svakako korigovati cenu i stan prodavati po nešto nižoj ceni od prvobitno planirane.

Jeftinih stanova u Novom Sadu se uglavnom nalaze na lokacijama na kojima su znatno ranije izgrađeni stanovi, mada ne znači da je to uvek i pravilo. Zainteresovani kupci za kupovinu jeftinijih stanova u načelu računaju na kupovinu stanova koji se nalaze na Satelitu ili Novom Naselju.

Naselje Satelit je građeno od 1960-te godine i kako su to stariji stanovi u njih bi ipak trebalo uložiti da bi se barem osnovno renovirali i barem osvežili krečenjem i farbanjem drvenarije.

Ne znači da jeftini stanovi imaju malu kvadraturu, nego to mogu biti stanovi počevši od garsonjera pa sve do petosobnih stanova. Na Satelitu pa i Novom Naselju, retko da u ponudi ima garsonjera, a najčešće ima trosobnih stanova koji su ujedno i najveće građeni stanovi u ovim naseljima.


Najčešća kvadratura jeftinih stanova je od 30-33 pa sve do 85 kvadrata!


Često se definiše da je jeftin stan, stan koji se nalazi u prizemlju, visokom prizemlju ili nekom potkrovlju. Po nekoj definiciji potkrovlje ima stanove koji su veoma često jeftiniji po kvadratu, nego neki stanovi iste kvadrature na redovnoj spratnosti, mada i to ne mora biti neko pravilo. Stanovi koji su u nekim kulama, a nalaze se na nekom 11-tom, 15-tom pa čak i 18-tom spratu, svrstavaju se u jeftine stanove.

Stanovi u suterenu mogu imati nižu cenu od stanova iste ili približne kvadrature, a koji su izgrađeni na redovnoj etaži, čak i u istom ulazu. U novijim zgradama se mogu pronaći jeftiniji stanovi i to ne znači da ih ima samo u starijim zgradama.

Ako investitor kreće sa novim projektom i izgradnjom novog stambenog objekta, ako mu nedostaje novac za to ulaganje, može se odlučiti na smanjenu cenu nekog stana koji nije prodao u prethodno izgrađenom objektu, a opet kako bi došao do potrebnog novca za investiranje.


Podstanari su najčešći kupci jeftinih stanova!!!


Podstanari uglavnom kupuju nekretninu putem stambenog kredita i ovaj tip kupaca želi da stan koju kupuje bude što jeftiniji. Ovom tipu kupaca je najvažnije da nekretnina bude što jeftinija pa čak i ako je u nju potrebno ulaganje.

Najčešći klijenti agencija za nekretnine u Novom Sadu su mladi ljudi, koji se odlučuju na kupovinu stana na kredit, kako bi obezbedili svoj krov nad glavom. Uglavnom su to mladi bračni parovi, koji se odlučuju na otplatu kredita za kupovinu stana na 30 godina. Banke najčešće odobravaju mladim ljudima  otplatu kredita za kupovinu stana, jer ispunjavaju potrebne uslove, a to znači godine života koje imaju.


Jeftini stan Novi Sad soba
 

Investitori su ti koji odlučuju o ceni kvadrata novih stanova pa postoji mišljenje agenata koji se bave prodajom nekretnina da bi država trebala izvršiti neku vrstu pritiska na investitore da bi se na taj način došlo do što povoljnije cene kvadrata stanova koji se izgrade u novim stambenim zgradama.

Grana građevinarstva u Novom Sadu izuzetno dobro funkcioniše, ali je ponekad problem od strane institucija koje izdaju dozvolu za gradnju pa to ponekad može da potraje.


Do izgradnje novih jeftinih stanova u Novom Sadu može doći, odobravanjem novih lokacija za izgradnju stambenih zgrada!!!


Poznato je da je najveća muka naročito mladih ljudi, ako su podstanari. Evo primera koji im može pomoći u odluci da kupe svoju nekretninu. Jedan mlad bračni par je mesečno za iznajmljen stan u Novom Sadu plaćao 160 eura i tu sumu je morao obezbediti svakog prvog u mesecu.

Odlučili su da kupe stan od 48 kvadrata putem kredita koji su i dobili pa će svakog meseca umesto 160 eura za podstanarstvo, otplaćivati mesečnu ratu za svoj stan u iznosu od 172 eura. Treba napomenuti kako će nakon otplaćenog kredita, taj stan postati njihovo vlasništvo.

Molimo vas za vaše mišljenje. Da li postoje jeftini stanovi u Novom Sadu i šta bi to bio jeftin stan? Podelite vaša iskustva kroz komentare.

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

Gabor

Jeftiniji stan je i onaj koji se nalazi u istoj zgradi u istom ulazu sa istom kvadraturom, ali jedan gleda na recimo prometni bulevar, a drugi na dvorišni deo i oba stana imaju različitu cenu. Samo treba znati odabrati...

(Dobar) +1
(Slab) 0
25-Aug-20 16:14:22 PMNenad

Svuda ima jeftinih ili jeftinijih stanova. Ima i u centru Beograda za 1200 evra kvadrat. Ali kakav? Naravno krš od stana. Kada se priča da li su u nekom gradu jeftini ili skupi stanovi traži se prosek, a prosek za Novi Sad je da stanovi nisu jeftini. Opet da kažem, ko traži jeftino može da ga nadje, na periferiji, u prizemlju, potkrovlju, star i amortizovan stan, itd. Mladi ljudi su spremni da provedu deo svog života i u tim stanovima, ali kasnije kada dodju deca manja sepogled na svet.

(Dobar) +3
(Slab) 0
23-Jul-20 09:08:10 AMCrvenkapica

Postoje, svakako, kao i svuda. Mislim da je kod svih, pa i kod jeftinih stanova prvenstveno bitna lokacija. Stanovi približne kvadrature, pa čak i stanja, sigurno neće biti po istoj ceni u centru, na Novom naselju i recimo u Adicama. Čak i ako nisu za renoviranje, već odmah useljivi uz obično higijensko krečenje. Lokacija je najbitnija i mislim da ona u najvećoj meri određuje cenu. E sad, kad se kupuje stan, gleda se šta su vam prioriteti i kakav je odnos cene i kvaliteta. Recimo, moja sestra se iz malog stana u centru koji je iznajmljivala preselila u nov, duplo veći u Adicama i rata za kredit joj je otpilike ista kao što je plaćala zakup u centru. S tim što je tamo imala jednoiposoban, a sad ima manji trosoban, što joj više odgovara. Jeftino ne mora uvek da bude gore, ima i primera gde na kraju shvatite da ste prošli mnogo bolje.

(Dobar) +4
(Slab) 0
21-Jul-20 22:59:13 PMCrvenkapica

odgovorio/a: angie

Slazem se, bolje je imati vise komfora a biti malo udaljen od centra, nego ziveti u malom stanu u centru. Ti manji stanovi u centru uglavnom su dobri za studente ili ljude koji iznajmljuju stan zbog posla.
(Dobar) +3
(Slab) 0
22-Jul 12:06:31

Dodajte komentar