SrbijaSpace logo

Gde kupiti stan u Novom Sadu?

 

Gde kupiti stan u Novom Sadu?

Dati konkretan odgovor na pitanje „gde kupiti stan u Novom Sadu?“ zavisi pre svega od toga šta želite da dobijete kupovinom ove nekretnine. Nekome je lokacija najbitnija pa pristaje i na manju kvadraturu da bi postao vlasnik u željenom naselju, neko želi da dobije najveću stambenu površinu za raspoloživ iznos novca pa bira jeftinija područja sa nižom cenom. Nekome je bitna novogradnja a neko se odluči da uštedi kroz renoviranje starogradnje.

Ovaj tekst će biti vodič za bržu selekciju ponude stanova u Novom Sadu. Pokazaćemo vam u kojim delovima možete da očekujete nižu, a u kojima višu cenu. Daćemo i neke smernice na koje morate da obratite pažnju pri kupovini stana, a saznaćete i zašto se isplati angažovati agenciju za kupoprodaju nekretnina. O svemu ovome i o još puno toga u nastavku:


Kakve su vaše potrebe?


Samci, mlade osobe najčešće traže da kupe manje stanove - garsonjere ili jednosobne. Neopterećeni troškovima velikih porodica uz pristojnu zaradu češće ih kupuju na atraktivnijim lokacijama koje imaju višu cenu. Ovi stanovi neće gubiti puno na vrednosti pa su odlično ulaganje jer će cena ostati visoka.

Za razliku od njih, porodice moraju da žongliraju sa brojnim stavkama koje moraju uzeti u obzir pri odluci gde kupiti stan naročito u velikim gradovima poput Novog Sada. Za izdvojen novac traže što veći prostor u bezbednom kraju. On treba da bude u blizini dečijih igrališta, škole i vrtića. Ovakvim kupcima je bitna i spratnost stana, nivo buke iz okruženja, kakvo je grejanje i koliki su troškovi za komunalije. Potraga ih vodi na različite krajeve grada i potrebno je puno upornosti pa da se ispuni većina kriterijuma.

Ako kupujete stan u Novom Sadu koji želite da izdajete onda se orjentišite na one delove grada koji su u blizini fakulteta ( Liman 1 i Liman 2), a uvek su i atraktivni i oni bliže centru za izdavanje poslovnim ljudima. Stanovi ne moraju biti velike kvadrature jer se manji brže izdaju.


Gde je kvadrat najjeftiniji a gde najskuplji?


Po nepisanom pravilu cena je niža u starijim naseljima i tamo gde je potrebna veća adaptacija stana. Stara Detelinara, Adice, Satelit su upravo ovakve lokacije i tu se za jedan kvadrat izdvaja u proseku manje od 1000 eura.  Ovo su naselja koja su dostigla svoju tačku razvoja pa se sada novogradnja najčešće sreće kao stanovi u nadogradnji sve češće pod kosim krovovima.

Odluka ne sme da se zasniva samo na niskoj ceni. Više detalja može činiti da se stanovanje pretvori u pravu noćnu moru pa obavezno proverite da li ovakvo naselje ima dovoljno parking mesta, kakva je frekvencija saobraćaja, dostupnost javnog prevoza...

Lokacije poput Novog Naselja u glavnom nude prostranije stanove, naročito starija gradnja. Jednosoban stan se može naći i sa površinom od 55 mkv, a trosoban i do 92 mkv. Cena je u proseku između 1000 – 1300 eura, ali zbog boljih uslova života ovo je deo grada koji je odabir mnogih. Projektom je određeno da prostorije budu veće kvadrature, da vlasnici poseduju tavanski i podrumski prostor pa ako ne volite skučene prostore ovo je idealna lokacija za kupovinu stana u Novom Sadu.

Ovo naselje je građeno da se uklopi u rast broja vozila pa je dostupan i veći broj parking mesta, ostavljen je prostor za parkove i zelene površine a u blizini postoje i vrtići, banke, prodavnice i zato su i pored visoke cene ovi stanovi izuzetno traženi.

Najskuplji su kvadrati bliže centru u novoizgrađenim stanovima na lokacijama Nove Detelinare, Podbare, Banatića gde je cena i preko 1500 eura po mkv.


Zašto je najčešća pretraga „ prodaja stanova Novi Sad do 35000 evra“ ?


U Novom Sadu se najčeće kupuju garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi. Traženi su jer imaju sve elemente koji trebaju velikom broju vlasnika – cenovno su pristupačniji, a čine kvalitetan životni prostor. Za iznos od 30.000 - 35.000 eura u zavisnosti od odabira lokacije možete imati i nekoliko prostorija više.

Bliže centru za ovaj iznos se može kupiti samo garsonjera dok udaljenije lokacije mogu nuditi jednosoban stan ali i prostraniji od toga.

Pre konačne odluke treba proveriti šta sve dobijate za traženi iznos. Jako je bitno koliko kvadrata imaju prostorije, da li je u njima moguće kvalitetno stanovanje, kakva je zgrada, spratnost ...


Brže do odluke o kupovini uz pomoć posrednika - agencija za promet nekretninama

 

Nije najvažnije pitanje gde kupiti stan u Novom Sadu već i kako da kupoprodaja protekne bez poteškoća i da tako brzo dođete do vlasničkog lista.

 


Agencija za nekretnine Novi Sad
 

Pre bilo kakvog dogovora svi papiri vlasnika stana moraju biti raspoloživi na uvid i proveru. Ako imovinsko-pravni odnosi nisu rešeni možete izgubiti i vreme i novac.

Obraćanje agenciji za kupoprodaju nekretnina isključuje ove probleme jer:

  • Na ovaj način se oglašavaju samo stanovi koji imaju sve papire neophodne za prenos vlasništva
  • Proces odluke o kupovini stana je skraćen jer na jednom mestu kažete svoje želje, koji iznos novca izdvajate pa će agencija za vas da pronađe najbolje ponude
  • Na sajtovima postoje svi detaljni podatci o stanu, slike i video zapisi. Na taj način se sužava izbor na nekoliko nekretnina i samo se one obilaze što značajno štedi vreme.


Novi Sad ima toliko toga da pruži svakom svom stanovniku. Teško je dati odgovor gde bi bilo idealno da tražite svoj stambeni prostor. Potrebno je detaljno ispitati ponudu na tržištu jer i u okviru svakog naselja cena može da varira i do 500 eura/mkv. Bilo da tražite mirniji deo grada ili urbanu sredinu za svakog postoji adekvatna ponuda. Iako je blizu Beograda i gusto je naseljen, Novi Sad nudi daleko niže cene čak i u najluksuznijim delovima nego što je to slučaj u glavnom gradu naše zemlje. Iz svih ovih razloga kupovina stana u Novom Sadu je odlična odluka, a lokacija će biti rezultat najbolje kombinacije svih vaših uslova.

Koliko je teško doneti odluku gde kupiti stan naročito u velikim gradovima poput Novog Sada? Šta je po vama najveći faktor pri odluci o kupovini: Da li je to cena, lokacija, kvadratura ili nešto treće?

Podelite svoja zapažanja u komentarima ispod teksta.

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Nadja

Meni se u Novom Sadu za zivot najvise svidja Novo Naselje i Liman, za naselje Banglades nisam cula...

(Dobar) +2
(Slab) 0
05-Jun-20 22:43:46 PMNovosadjanin

Treba gledati i naselje "Bangladeš". planira se njegovo poptuno preuredjenje. Po planu će tu biti porodične kuće sa dvorištem, bez velikih zgrada i sa centralnim parkom. A zemljište je dosta jeftino, sada je vreme za kupovinu.

(Dobar) +4
(Slab) 0
26-May-20 09:02:20 AMlala

najlepsi i najpozeljniji deo Novog Sada za porodicni zivot je Liman definitivno. Ovo naselje ima i visoke cene stanova u novogradnji ali sa razlogom.

(Dobar) +6
(Slab) 0
24-May-20 20:00:53 PMDodajte komentar