SrbijaSpace logo

Kako kupiti kvalitetan stan u Novom Sadu

 

Kako kupiti kvalitetan stan u Novom Sadu

Kupovina stana je značajan korak u životu. To je veoma važna i velika investicija i zato je važno da planirate i proučiti sve aspekte pre nego što donesete konačnu odluku.

Ukoliko želite da kupite kvalitetan stan u Novom Sadu, potrebno je da znate da je to drugi po veličini grad u Srbiji, ujedno i važan privredni, obrazovni i kulturni centar Srbije, i da su cene nekretnina u njemu veće nego u manjim gradovima.

Novi Sad ima veoma razvijenu IT industriju, što ga dodatno čini popularnim za preduzetnike i poslovne ljude, a što direktno utiče na veliku potražnju za stanovima.

Da biste kupili stan u Novom Sadu, koji odgovara vašim željama, zahtevima i mogućnostima potrebno je da imate na umu sledeće:


Budžet


Prvo i najvažnije je da utvrdite koliko novca imate na raspolaganju, odnosno koliko možete izdvojiti za kupovinu stana. Tako ćete moći da se fokusirate na stanove koji su u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima.


Izbor lokacije


Razmislite u kom delu Novog Sada želite da kupite stan. Lokacija u mnogome određuje cenu nekretnina, a može značajno uticati na kvalitet života. Pod lokacijom se ne podrazumeva samo geografski pojam već i kvalitet infrastrukture u blizini željene lokacije, dostupnost javnog prevoza, škola, prodavnica, zdravstvenih ustanova i drugih važnih objekata.


Istraživanje tržišta


Možete da pratite oglase na internetu i u novinama, ili da ovaj posao poverite agenciji za nekretnine. Važno je da steknete pravi uvid u aktuelnu ponudu stanova u Novom Sadu. Posle toga ćete analizirati tržište i cene stanova u različitim delovima grada ili naselja. A zatim vršiti poređenje karakteristika različitih stanova, kako biste imali bolji osećaj za vrednost stanova u određenom području.


Angažovanje pouzdanog agenta za nekretnine


Svesni ste da je traženje stana složen proces, koji zahteva posvećenost, vreme, kao i dobro poznavanje tržišta nekretnina, zato je za vas možda najbolja opcija angažovanje agenta za nekretnine. Korišćenje usluga profesionalnog agenta može vam pomoći da pronađete stan koji najviše odgovara vašim potrebama. Agent vam može pružiti informacije o dostupnim stanovima, pregovarati sa prodavcem i olakšati proces kupovine.


Potposivanje ugovora

 

Razgledanje stanova


Važno je da posetite više različitih stanova, kako biste stekli predstavu šta vam je dostupno u određenom cenovnom rangu, odnosno šta je u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima. Pri tome je bitno da obratite pažnju na stanje zgrade, kvalitet gradnje, infrastrukturu, energetsku efikasnost objekta, ko živi u komšiluku i druge faktore koji su bitni i mogu uticati na vašu odluku.


Provera pravnih aspekata


Pre nego što donesete konačnu odluku, proverite pravne aspekte vezane za nekretninu. Ovo uključuje proveru vlasničkog lista, proveru da li nekretnina ima hipoteku ili druge terete, kao i pravnu dokumentaciju koja se odnosi na prethodne transakcije. Detaljna provera će vam pomoći da izbegnete neželjene pravne probleme. Ukoliko ste angažovali profesionalnu agenciju za nekretnine, njihov pravni tim će to učiniti za vas.


Finansiranje


Razmislite o načinu finansiranja kupovine stana. Ako ne možete platiti celokupnu sumu, moraćete razmotriti opcije poput stambenog ili hipotekarnog kredita. Uporedite uslove različitih banaka i odaberite najpovoljniju opciju. Ne zaboravite na dodatne troškove za porez, takse, usluge notara i slično.


Cene stanova


Cene stanova u Novom Sadu razlikuju se u zavisnosti od delovaa grada koji vas interesuju, ali i od karakteristika stanova. Činjenica je da su cene nekretnina u Novom Sadu više u odnosu na druge manje gradove u Srbiji, jer je ovaj grad uvek bio popularan za život. Novi Sad sa svojom razvijenom infrastrukturom ima veliku ponudu i potražnju za stanovima na lazličitim lokacijama.

U Novom Sadu najveća je potražnja za stanovima u užem i širem centru grada, koji se najbrže i prodaju.

Najtraženije su garsonjere i jednosobni stanovi a najpopulanije lokacije su Nova Detelinara i Bulevar Oslobođenja.

Najskuplji su novoizgrađeni stanovi, koji se nalaze u blizini centra, na lokacijama Nove Detelinare, Podbare, Banatića.  


Novi Sad nocu

 

Novo Naselje i stara gradnja


Po mišljenju mnogih eksperata iz oblasti nekretnina ovo je najbolji i najkvalitetniji deo grada, u kojem su stanovi građeni prema najvišim standardima.

Stanovi u Novom Naselju su uglavnom veći, prostraniji, posebno kada je u pitanju stara gradnja. Prilikom gradnje ovog naselja obezbeđen je i veliki broj parking mesta, ali isto tako i zelene površine, parkovi, sportski tereni, vrtići, škole,  banke, prodavnica, tržni centri, što ove stanove čini izuzetno popularnim i traženim. Jednosobni stanovi u ovom naselju imaju od 40 do 55  kvadrata, dok u novogradnji takav tip stanova, sa navedenom kvadraturom ne postoji. Veći, trosobni stanovi u Novom Naselju su od 75 do 92 kvadrata, i isti poseduju ostavu koja se nalazi uz kuhinju, kao i velike terase. Posebna pogodnost je i to što su kuhinje u većim stanovima potpuno odvojene od svih ostalih prostorija i moguće je da ima izlaz na terasu.

Zgrade u Novom Naselju najčešće imaju prizemlje, dva sprata i eventualno potkrovlje. Prednost ovog naselja je veliki broj igrališta za decu, oko kojih se nalaze zelene površine i što su zgrade uvučene od prometnih ulica. Ovo je jedan od razloga zašto je ovaj deo grada popularan za porodične ljude. Novo Naselje iako je udaljeno od centra grada, odlično je povezano sa skoro svim delovima Novog Sada.


Pregovaranje


Pronašli ste stan koji vam najviše odgovara, budite spremni da pregovarate o uslovima i ceni sa prodavcem, odnosno vlasnikom stana. Pri tome je važno da imate realna očekivanja.


Zaključivanje ugovora


Kada postignete dogovor, zaključite ugovor o kupoprodaji. Ugovorom će biti precizirani uslovi kupovine, rokovi, način plaćanja i sve druge relevantne činjenice.

Zbog svega navedenog preporučljivo je da imate pomoć profesionalaca, kao što su agenti za nekretnine i advokati, jer samo tako ćete biti sigurni da ste preduzeli sve neophodne korake da proces kupovine stana  prolazi zakonito i glatko.

Zato, ako želite da kupite kvalitetan stan u Novom Sadu, sledite navedene preporuke. Ako ste u mogućnosti, najbolje je da angažujte proverenu agenciju za nekretnine, koja će vam sve lepo objasniti, ponuditi samo ono što vam odgovara, i na najlakši i najbrži način ćete kupiti stan kakav želite.

 

Autor: Milica S.K.

Slike: pexels.com


Autorski tekst: Milica S. K.


Komentari (3)

Milica

Cini mi se da su cene sada malo povoljnije, moze se pronaci dobar stan a da nije preskup.

(Dobar) +1
(Slab) 0
04-Dec-23 10:46:10 AMDragana

Sviđa mi se ideja da prodam svoj, pa uložim u veći, a za razliku uzmem stambeni kredit. Misliću o tome. Hvala.

(Dobar) +1
(Slab) 0
03-Dec-23 20:38:21 PMNenad

Ako đelte d akupite stan u Novom Sadu na povoljnoj lokaciji treba da požurute. Da ga kaparišete još dok je u sivoj fazi, možda i pre dok se kopaju temelji. POsle biće kasno, prodaće se

(Dobar) +1
(Slab) 0
03-Dec-23 10:52:39 AMDodajte komentar