SrbijaSpace logo

Kako preseliti klavir?

 

Kako preseliti klavir?

Selidbe i prevoz klavira

 

Selidbe klavira se ubrajaju u posebno osetljive, budući da je klavir posebno vredan i veoma težak instrument. Nekad čak i nekoliko stotina kilograma. Pianino je najčešći tip klavira koji je rasprostranjen za kućnu upotrebu, a čija težina može prelaziti i 200 kg, dok su polukoncertni i koncertni klaviri još teži.

Pored svoje visoke novčane vrednosti i namene, klaviri se odlikuju i time da su vlasnici jako sentimentalno, ali i profesionalno vezani za njih.To zahteva da se preseljavanje ovog specifičnog tereta izvede u nekoliko faza:
 

  • priprema klavira za (mora da bude pravilno zapakovan da se ne bi oštetio tokom prenošenja kroz uske hodnike),
  • prenos do vozila
  • utovariti klavir u kombi vozilo ili kamion (ili ga preneti na novu adresu ako je u istoj zgradi ili dovoljno blizu),
  • realizovati prevoz klavira do nove adrese,
  • istovar i prenos klavira u novu prostoriju

 

Šta treba znati kod selidbe klavira? 


Premeštanje klavira sa jedne lokacije na drugu zahteva planiranje i trud, odnosno jake mišiće. Klaviri su izuzetno teški i njihovi krajevi su veoma osetljivi na ogrebotine i druga oštećenja. Iz tog razloga treba koristiti adekvatnu i kvalitetnu opremu za pakovanje i zaštitu klavira. Prevoz klavira takođe treba dobro isplanirati, kako ne bi došlo do pomeranja ili truckanja ovog instrumenta prilikom transporta, te tako potencijalnog nastanka oštećenja. 

Selidbe klavira, zahtevaju prethodno pažljivo pripremanje i proveru celokupne trase kuda će se on prenositi do mesta utovara. Takođe. isti način razmišljanja je potrebna i za novu adresu.

Savetujemo vam da nikako ne pokušavate sami da preselite svoj klavir, jer tako rizikujete trajna oštećenja. Radi se o veoma osetljivom muzičom instrumentu koji se prilikom neopreznog i neprofesionalnog transporta može vrlo lako oštetiti. Zato je naš savet da angažujtete specijalizirane agencije za selidbe koje će veoma lako i bezbedno, po vrlo pristupačnim cenama preseliti svaki klavir.


O čemu voditi računa pri selidbi klavira?


Klavir je skupa i vredna sprava. Što je veća spartnost stana teže je preseliti klavir, čak ni onaj klavir najmanjih dimenzija, pianino. Jer teško da bilo koji klavir može da stane u lift. Insistirajte da radnici agencije što bolje zaštite klavir pre prenošenja. Oni to znaju i najčešće zaštićuju i prenosi klavir pomoću španera ili gurtni (kanapa). Iako je mogućnost oštećenja mala, opreza nikada dosta.

 

BONUS VIDEO: Kako preseliti klavir

 

 


Autorski tekst: Nenad Savić


Dodajte komentar