SrbijaSpace logo

Kako se boriti protiv alergije?

 

Kako se boriti protiv alergije?

Pojava alergena u vazduhu, mnogima je sinonim za dugotrajnu iscrpljujuću i tešku borbu iz koje se često izlazi poražen. Ono što ćete najčešće  čuti je:“Pusti me, sve sam probao i ništa nije pomoglo!“ NISTE PROBALI SVE U TO BUDITE SIGURNI jer REŠENJE UVEK POSTOJI ALI NIJE NAM UVEK NA DOHVAT RUKE. Idući linijom manjeg otpora ne postižete ništa, već samo odlažete problem koji vremenom može biti još veći. Ne budite lenji već pročitajte neke korisne savete koji Vam iz korena mogu promeniti život i pomoći da izađete iz začaranog kruga. Ako vas zanima odgovor na pitanje "kako se izboriti sa alergijom" nastavite da čitate ....


Vazduh čist od alergena ...
 

 Za početak izbegavajte koliko god je to moguće da IZLAZITE UJUTRU IZMEĐU 5-10h posebno kada je velika vlažnost jer je tada koncentracija polena najveća. Često se dešava da se alergeni kombinuju sa zagađivačima prisutnim u vazduhu a izjutra je broj automobila na ulicama najveći jer svi žure na posao. Trudite se da ne trčite, ne vozite bicikl i trotinete blizu ulice jer se time već dovoljno loša situacija dodatno pogoršava.

Uzmite minimum dve čaše prečišćene vode pre izlaska napolje i sipajte vodu u flašicu kako bi ste bili dovoljno hidrirani. Manjak vode u telu povećava proizvodnju histamina pa se i osetljivost na alergene povećava.  Pojačana hidratacija posebno je preporučljiva kada Vas „uhvati“ suvi iritirajući kašalj i kada imate osećaj da Vas grlo golica. Tada uzimajte vodu u gutljajima dok se kašalj ne zaustavi.

Ukoliko ste osetljivi na duvanski dim i prašinu preporučljivo je da u zatvorenom prostoru koristite fotokatalitički prečišćivač vazduha. Ne samo da ćete imati čistiji i kvalitetniji vazduh već u sezoni polena /posebno ako vam se ispred prozora nalaze lipa, platani, leska i topola/ bez bojazni možete otvoriti prozor, jer se fotokatalitički prečišćivač vazduha može uspešno izboriti  ne samo sa prisustvom alergena u vazduhu već i sa mnogobrojnim virusima i bakterijama.


Narodni lekovi i suplementi ...
 

Od narodnih lekova najbolja preporuka za jačanje imuniteta je KOPRIVA. Samleti svežu koprivu i staviti je u zamrzivač tokom dve nedelje. Kada je odledite pomešajte je sa medom i koristite 2-3 kašike ove smese dnevno.

Sok od svežih listova PODBELA takođe može biti od velike koristi posebno kod osoba koje imaju alergijsku astmu. Dve do tri kašičice dnevno svežeg soka od lišća podbela dodati u čašu toplog mleka.

Za pristalice Tradicionalne medicine i suplementacije najbolji izbor kada su u pitanju alergije mogu biti kurkuma, medicinske gljive /Reiši, Agaricus blazei Muril i Kordiceps/ i Indijski tamjan. Kurkuma i tamjan imaju antiupalna dejstva, jačaju imuni sistem i smanjuju mogućnost taloženja sekreta u zidovima bronhija, a posebno se preporučuju osobama koje imaju alergijsku astmu. KURKUMA sprečava oslobađanje histamina iz mastoidnih ćelija zahvaljujući svojim imunomodulatornim sposobnostima.

 Za one koji ne vole da gutaju kapsule najbolje je istresti sadržaj kurkume u kapsulama  /5-6 kapsula/ dodati kašičicu limunovog soka, 2 supene kašike jabukovog sirćeta i dve kašike meda. Možete napraviti i malo veću količinu zatvoriti u teglicu i uzimati 1 kašiku smese svako jutro na prazan stomak. Sigurno se pitate - zašto kapsule a ne prah ili začin? Zato što kurkuma u kapsulama ima veću koncentraciju aktivne supstance kurkumina /kojoj i dugujemo brojne pozitivne efekte koje kurkuma ima na organizam/ i zato što sadrži malu koncentraciju bibera koji potencira dejstvo kurkume i čini je bioiskoristljivom u organizmu. KURKUMA BEZ BIBERA JE KAO MOTOR BEZ ULJA – NEMA DEJSTVO!

bromelin – enzim iz ananasa ne samo da pomaže kod lošeg varenja već se pokazao veoma efikasnim kod osoba koje pate od alergija.  Posebno je efikasan u kombinaciji sa koprivom i digidrokvercetinom jer ove tri komponente kada se uzimaju zajedno imaju sinergično dejstvo.

Rešenja je mnogo, najvažnije je da skupite hrabrost, naoružate se strpljenjem i budete uporni. Ne bežite od alergena, uhvatite se u klinč sa njima i pobedite ih jednom zauvek!

 


Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (5)

Lepa

Što češći boravak u prirodi, manje stresa i biće i manje alergija

(Dobar) 0
(Slab) 0
08-May-22 15:09:34 PMNenad

Meni je pomogla maska koja se nosila protiv korona virusa. I sada kada krene polen opet ću da je stavim iako korone više nema. MOžda će nekome iti čudno, ali nema kijanja više. Barem se nadam

(Dobar) +1
(Slab) 0
19-Apr-22 16:22:45 PMMilica

Šta god sam probala, bilo je kratkog daha. Jedino što pomaže je izmeštanje iz grada u vreme alergije. Kad to vreme provedem na moru, nje nema. Tako da je jedino što mi preostaje da preko Solis-a kupim neku nekretninu u Grčkoj, i da zaboravim da je alergija ikada postojala.

(Dobar) +3
(Slab) 0
19-Apr-22 13:00:21 PMEma

Nisam ranije imala problema sa alergijom, medjutim ove godine od kako je pocelo prolece ja malo malo pa kijam i imam svrab u nosu kada sam napolju. Probacu vase savete, kopriva i kurkuma su zaista mocni prirodni lekovi.

(Dobar) +3
(Slab) 0
19-Apr-22 12:18:58 PMJana

Od narodnih lekova gde da nadjem koprivu koja raste na nekom sigurnom i cistom mestu, da nije pored puta. A sto se tice kurkume i indijskog tamjana redovno je koristim, i dosta mi pomaze, u borbi protiv alergije, tu mogu da pomognu i i medicinske gljive narociti agaricus koji je veoma koristan u borbi protiv alergena.

(Dobar) +4
(Slab) 0
18-Apr-22 19:57:58 PMDodajte komentar