SrbijaSpace logo

Kako zaštititi sebe na vreme?

 

Kako zaštititi sebe na vreme?

Želite da budete agent007? Da moguće je...


Da li ste nekad pomislili kako bi bilo jako korisno da znate šta Vam neko misli i radi ,,iza leđa“. U savremenom svetu elektronike i napredovanje tehnologija to je moguće, sada možete i Vi da budete agent007 i da prikupite informacije koje su od interesa za Vas, Vašu firmu i slično...

Pre svega moramo malo vremena posvetiti objašnjenju šta su to prislušni uređaji i uređaji za prisluškivanje.  Prisluškivaći su uređaji koji su po pravilu sakriveni ili kamuflirani u neki objekat i njihova osnovna namena jeste snimanje i prenos zvuka do osobe koje sluša.

Naravno u zavisnosti od modela kvalitet zvuka i mogućnosti uređaja variraju, tako da uređaj treba birati kako bi mogli da ostvarite tehnički zahtev koji imate, jer najskuplji uređaji nisu i najbolji tako da prisluškivaće treba birati u skladu sa mogućnostima i zahtevima koje imate.

Agenti prisluškivačPrisluškivači su uređjaji koji su kombinacija mikrofana i transmitera zvuka (transmiter može biti radio signal, gsm signal, wifi signal itd... ). Kvalitet zvuka je direktno povezan sa kvalitetom mikrofona, tako da postoje uređaji koji isto izgledaju ali su po kvalitetu veoma različiti.

Najbolja ilustracija ja automobil, služe da se prevezete od jedne tačke do druge, ali se razlikuju po nivou opreme i motoru.

Prvi takvi uređaji su se pojavili davne 1950 godine, naravno takvu vrstu uređaja je prvo razvila CIA, jer je to godina kada je tehnologija dozvolila razvoj specifičnih elektronskih uređaja, sa razvojem uređaja za prisluškivanje i razvojem novih tehnologija.

Stare tehnologije su tako postajale dostupne i običnim ljudima, najbolji primer za to je popularni GPS bez kojeg danas ne bi smo mogli da živimo, a prvi put je upotrebljen od strane američke vojske u prvom Iračkom ratu, a kasnije je postao dostupan svima.

Kod skrivenih audio uređaja treba razlikovati više modela odnosno različitih modela gde je princip prenosa zvuka drugačiji:

  • Prenos zvuka se prenosi radio signalom, stari model bubica ograničen domet
  • Prenos zvuka putem GSM mreže, savremeni modeli uređaja gde nema ograničenja u dometu
  • Prenos zvuka putem WiFi signala, najsavremeniji uređaji, trenutno zbog cene nisu pristupačni svima, takođe su bez ograničenja u dometu ali pružaju i niz drugih mogućnosti.
  • Uređaji za snimanje zvuka, gde se zvuk prvo snima pa se kasnije preslušava, vrlo zgodni uređaji jer se jako teško otkrivaju i pružaju veliku autonomiju rada.


Dalje ćemo se zadržati na modelim koji prenose zvuk putem gsm signala i na uređaje koji vrše samo snimanje zvuka koji kasnije može da se presluša.

Ono što odlikuje ove uređaje je njihova jednostavnost u upotrebi, tako da običnim ljudima omogućava vrlo efikasnu upotrebu. Postoje mnoštvo razloga kada se ljudi ,,okreću“ upotrebi ovakvih uređaja:

  • Nadzor dece, uloga roditelja u savremenom društvu je sve teža, naročito okruženja u kome se Vaša deca nalaze.
  • Nadzor dadilja, svi smo svesni šta se sve dešava, jednostavno otvorite novine i vidite šta se sve dešava, nažalost takvi slučajevi nisu izolovani i traju određeno vreme, tako da putem ovih uređaja otkrivate sve na vreme.
  • Kontrola radnika. Koliko puta Vam se desilo da sve redovno plaćate, dajete više nego solidne plate, a sa druge strane postoji potpuna neodgovornost kao i delimično potkradanje....


Kako zaštititi sebe i porodicu


Nažalost u savremenom svetu i moramo da budemo špijuni kako bi se obezbedili kako sebe tako i posao kojim se bavite. Ono što je olakšavajuća okolnost jeste da danas postoje firme koje Vam omogućavaju da za relativno malo novca obavite ono što je bilo nemoguće pre samo manje od 10 godina.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar