SrbijaSpace logo

Kakva je ponuda većih poslovnih prostora i manjih lokala u Novom Sadu

 

Kakva je ponuda većih poslovnih prostora i manjih lokala u Novom Sadu

Kada se kaže termin poslovni prostor, uglavnom se misli na veće prostore koje za svoje poslovne potrebe koriste veće kompanije. Manji lokali su opet interesantni, jer poseduju od 8 do 50-tak kvadrata i ovaj tip lokala uglavnom koriste zanatlije.

Bitna razlika između većih poslovnih prostora i manjih lokala je upravo u njihovoj veličini, ali i poslovnoj nameni. Investitori se sve češće odlučuju za kupovinu placeva na kojima grade isključivo velike poslovne objekte. Sasvim je sigurno da investitori ne pokreću neki ozbiljan projekat pre nego što saznaju da li će isti po završetku izgradnje odmah moći prodati ili rentirati.


Poslovne prostore veće kvadrature uglavnom koriste velike kompanije!


Veći poslovni objekti se u prodaji ne nude po ceni koja se izračunava po kvadratima, već na cenu takvih objekata utiče lokacija kao i mogućnost poslovne namene tog objekta. Za kupovinu većih poslovnih zgrada u poslednje vreme, najčešće su zainteresovane kompanije iz IT sektora, kao i veliki trgovinski lanci. Ovi objekti se često prodaju još dok nisu započeti ni prvi grubi građevinski radovi budućeg objekta.


Poslovni prostor Novi Sad
 

IT kompanijama nije bitno da se njihova poslovna zgrada nalazi u centru grada, jer imaju veliki broj zaposlenih. Svi zaposleni najčešće poseduju sopstveni autombil, a jasno je i da IT kompanija ima svoja službena vozila. Za jednu takvu kompaniju sa velikim brojem zaposlenih, neophodan je parking prostor koji poseduje minimum 20 do 30 mesta za parkiranje.

I proizvodne kompanije su u poslednje vreme zainteresovane za izgradnju svojih poslovnih objekata, jer im se ne isplati da plaćaju izuzetno velike zakupe. Kompanije koje se bave proizvodnjom moraju ispuniti stroge zakonske propise pa im zbog toga odgovara izgradnja sopstvenog objekta. Potpuno je jasno da bi im za privođenje namene nekog zakupljenog objekta trebalo puno novca pa i vremena.


Velike poslovne zgrade često se prodaju dok još nisu započeti ni prvi grubi građevinski radovi na budućem objektu!


Najveći deo banaka kompanijama odobrava kredit za kupovinu ili izgradnju velikih poslovnih zgrada. To nisu stambeni ni keš krediti, već ozbiljni investicioni krediti, a za odobravanje kredita banke zahtevaju da kompanija pozitivno posluje minimalno dve pune godine od početka rada.


Poslovna zdraga Novi Sad
 

Manji lokali se u Novom Sadu najčešće koriste za zanatstvo kao što su: obućari, tašnari, serviseri kućnih aparata i bele tehnike... Za poslovanje pekara i restorana je potreban nemsetani prilaz dostavnih vozila, tako da se ove delatnosti ne mogu obavljati u izrazito manjim lokalima, a poželjno je da lokal ima ulaz-izlaz i sa zadnje strane lokala.

Cena malih lokala pre svega zavisi od same lokacije i upravo je lokacija presudna za formiranje prodajne cene lokala. Ako zakupac prethodnog vlasnika lokala želi i dalje poslovati u istom lokalu koji je prodat to je izuzetno dobro za novog vlasnika lokala.


Manji lokali se u Novom Sadu koriste za zanatstvo!


Zanimljivo je mišljenje jednog poslovnog čoveka da nikada ne bi kupio lokal na neparnoj strani Bulevara Oslobođenja u Novom Sadu i da bi to bilo neisplativo za njegov biznis. Kada su ga zamolili za pojašnjenje takvog razmišljanja, rekao je kako smatra da tokom toplih letnjih dana prolaznici izbegavaju ići neparnom, sunčanom stranom bulevara.

Ovaj biznismen je siguran da tokom leta prolaznici uglavnom prolaze pešačkom stazom gde su parni brojevi, jer visoke zgrade na toj strani leti prave senku. Još je agentu Solis nekretnina iz Novog Sada zahtevao da mu pronađu lokal koji se prodaje na parnoj strani Bulevara Oslobođenja i da će ga istog trenutka kupiti.

Poznato je da IT sektor ne oseća posledice krize oko Corona virusa, čak naprotiv posluje sve bolje. Kupci manjih lokala ipak moraju dobro razmisliti da li da kupe neki lokal i da li će im posao koji žele pokrenuti biti isplativ.


IT sektor ne oseća posledice krize pandemije čak posluje sve bolje!


Treba navesti i to da se neki lokal može nazvati luksuznim i onda ako se nalazi na top lokaciji u Novom Sadu, a da mu enterijer nije posebno uređen. Najskuplji lokal u Novom Sadu prodat je u centru grada za neverovatnih 11.026 Eura po kvadratu.

Ispravna dokumentacija je presudna kod potencijalnih kupaca da li će kupiti neki lokal, a posebno veći poslovni prostor. Želite pokrenuti svoj biznis u Novom Sadu, a za to vam je potreban veliki poslovni objekat ili lokal, potražite renomiranu agenciju iz Novog Sada SOLIS i pokrenite posao!!!

fotografije: Solis-nekretnine

 

 


Autorski tekst: Gabor Večei


Dodajte komentar