SrbijaSpace logo

Koliko košta ugradnja zalivnog sistema

 

Koliko košta ugradnja zalivnog sistema

Da li su automatski zalivni sistemi za dvorište isplativi i koliko košta ugradnja zalivnog sistema, su najčešća pitanja koje zainteresovani klijenti postavljaju baštovanima. Često klijentima nije jasno zašto ugradnja zalivnog sistema puno košta iako posao deluje krajnje jednostavan. Međutim da li je sve toliko jednostavno kao što izgleda?


Pravljenje projekta za ugradnju automatskog zalivnog sistema


Pre nego što se odlučite da bilo šta uradite potrebno je da za početak osmislite projekat, a zatim da ga prenesete na papir. Pri izradi projekta morate voditi računa o merama samog dvorišta, koju površinu zalivni sistemi treba da pokriju, takođe morate voditi računa o poziciji česme na koju  treba da prikačite sistem  i da izmerite pritisak vode.

O pritisku vode posebno morate voditi računa jer ako je on promenljiv ili slab  može da se dogodi da svi delovi dvorišta ne budu podjednako zaliveni i zato je veoma važno da o tome mislite na vreme. Na projekat morate uneti sve pojedinosti, jedna od njih je i raspored prskalica kao i očekivanu površinu koju prskalica treba da pokrije. Na tržištu postoje razne prskalice, tako da njihov broj  i jačinu kojom izbacuju vodu morate znati makar približno zbog trebovanja materijala jer će od toga zavisiti i cena.


Izbor upravljačke jedinice


Prvo morate da definišete koliko zona  želite da pokriva vaša upravljačka jedinica. Da li želite digitalno upravljanje, daljinsku kontrolu, da li ima opciju za sezonsko programiranje i mogućnost prekida rada u toku kiše, da li ima mogućnost za daljinsko upravljanje itd... Imajte na umu da najjeftinija opcija nije uvek najlošija niti je najskluplja opcija uvek najbolja, to zavisi dakle od Vaših potreba, mogućnosti i od samog dvorišta koje navodnjavate.


Voditi računa o stranama sveta...


Deluje smešno na prvi pogled, ali ovo je veoma značajna stavka. Kada je zalivanje dvorišta u pitanju nije sve jedno da li je Sunce prisutno u dvorištu samo izjutra ili u podne ili je vaše dvorište „ceo dan osunčano“, posebno kada je trava u pitanju koja je veoma osetljiva. Ako se dobro ne razmotri položaj dvorišta i u skladu sa tim ne postave pravilno prskalice i ne odrede zone, može se desiti da vam se na jednoj strani dvorišta trava sasuši a da druga strana bude preterano navodnjena što za posledicu ima truljenje korena.


Zalivanje mora biti prilagođeno biljkama koje su prisutne u dvorištu


Ne zahtevaju sve biljke istu količinu vode i to može biti ozbiljan problem. Ne zahtevaju istu količinu vode četinari, voćke, trava i npr-živa ograda. Količina vode mora biti prilagođena biljnim vrstama koje gajite u dvorištu.


Kada ste dobro osmislili i nacrtali projekat možete preći na rad


Nimalo naivan posao koji zahteva vreme ali i snagu jeste kopanje kanala u koji ćete postaviti prskalice i sistem creva za navodnjavanje. Vodite računa da pravilno odaberete ventile, creva i spojke, jer se može desiti da ukoliko su na nezaštićenom mestu, tokom zime zbog širenja vode mogu da zalede i da pucaju što je onda dodatni problem i novčani izdatak.

Bolje je kupiti kvalitetniji materijal /koji je najčešće i nešto skuplji/ otporniji na niske temperature u skladu sa područjem u kome se nalazi dvorište jer su neki delovi naše zemlje poznati po izuzetno niskim temperaturama tokom zimskih meseci.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar