SrbijaSpace logo

Mali trikovi za savršenu baštu

 

Mali trikovi za savršenu baštu

Bašte prekrasnih boja otvaraju i privlače naša čula - neizmerna raznolikost dizajna, mirisa, zvukova ptica i insekata privučenih biljkama i raznolikost tekstura, bude osećaj spokoja. Savršena bašta prekrasnih boja nije laka za održavanje, i često se postavlja pitanje kako navodnjavati baštu? Automatski zalivni sistemi nude rešenje ...

Dok šetate po svom kvartu, obratite pažnju na bašte koje vam upadaju u oči  i  šta je to šta u Vama budi posebne emoсije, šta vas smiruje a šta inspiriše i „ukradite“ neku simpatičnu ideju koju možete primeniti u svom dvorištu. Nema sumnje da će primeniti neke principe i elemente dizajna koji se primenjuju bez obzira na to da li se koriste u umetnosti, grafici, građevini, enterijeru ili dizajnu bašte.

„Vrt je stvar lepote i posao zauvek.“ - Richard Briers

Čak i jednostavni koncepti i jeftina rešenje mogu u mnogome promeniti Vaš prostor i značajno uticati na uživanje u vašem vrtnom prostoru čak i ako se radi o mikro vrtu. Dizajneri koriste ove principe širom sveta kako bi dvorišni prostor bio istaknuti i vizuelno lep. Manje zaista može biti više ako znate kako.
 

Ukrasite prostor saksijama i šarenim cvećem


Biljke raznobojnih cvetova  razbijaju zelenu boju, pružaju raznolikost, kontrast i fokusne tačke. Pokušajte da posejete i jednogodišnje i višegodišnje cveće na primer; kosmos, hortenzije, suncokret, dan i noć, neven.

Spojite lepo i korisno

Ipak ne morate samo saditi сveće. Širok spektar začinskih biljaka ima prelepo сveće, tako da možete spojiti lepo i korisno. Tu spadaju:
 

  • vlasaс /ljubičasti/,
  • kopar /žuti/,
  • majčina dušiсa /bledo ružičasta do ljubičaste/,
  • bosiljak,
  • žalfija,
  • ruzmarin,
  • rukola/bela/.


Ne samo da ćete uživati u bojama i mirisu već ćete ove biljke moći koristiti kao začin a mogu vas zahvaljujući svom jakom mirisu odbraniti od najezde dosadnih insekata poput muva i komaraсa.

U vašoj bašti možete gajiti i medicinske gljive, ukoliko imate adekvatne uslove. Reishi gljiva i hericium (lavlja griva) se mogu gajiti i u Srbiji, mada se smatra da su ove lekovite gljive ipak najbolje u obliku koncentrovanih suplemenata.
 

Suzbijte korov


Pre nego što počnete sa sadnjom biljaka, uklonite korov. Ukoliko niste do sada to radili i ne znate koje sredstvo bi bilo najbolje, konsultujete se sa nekim ko se time bavi. U suzbijanju korova takođe može biti od koristi postavljanje tekstila i malča koji Vašem dvorištu može dati posebnu notu.

Ukoliko ste ljubitelj zelenih površina, postavljanje travnjaka može biti odlična opcija a ugradnja automatskog zalivnog sistema za zalivanje travnjaka trajno rešenje za uvek zelenu i negovanu travu kakva se može videti samo na Vimbldonu.
 

Baštenki dekor


Baštenski dekor je veoma popularan i može biti bilo koji ukras, kolekcija, fontana ili nešto što napravite. Kada dodate ukrasne predmete u svoju baštu, to odražava vašu ličnost, vašu kreativnost i dodaje karakter vašem malom prostoru.

Odmaknite se i pogledajte šta je potrebno prostoru.  Npr. imate li goli zid koji trebate sakriti a ne smete da ga ofarbate ili oslikate? Pokušajte da okačite bambusovu zavesu kao pozadinu za svoje biljke. To će ostaviti lep utisak i stvoriti osećaj topline u prostoru.

Druga opcija je da stavite drvenu ogradu na koju ćete postaviti viseće saksije ili žardinjere čime ćete ne samo zakloniti bezličan zid, već ćete znatno uštedeti na prostoru, tako da dvorište neće biti „pretrpano“. U toj situaciji ugradnja zalivnog sistema kap po kap je idealno rešenje jer će vaše biljke u svakom trenutku imati optimalnu količinu vode.

Takođe, još jedna dobra opcija za dekoraciju je malč -materijal kojim se zagrću biljke. Malčiranje je postupak prekrivanja prostora oko biljaka radi sprečavanja rasta korova i dekoracije ali se postavlja i u  cilju poboljšanja rasta i razvoja biljaka.

automatski zalivni sistemi srbija kako navodnjavati bastu

„Baštovanstvo je umetnost koja koristi cveće i biljke kao boju, a zemlju i nebo kao platno.“ - Elizabeth Murrai


Autorski tekst: nikolag


Komentari (1)

Radmila

Zalivni sistemi za travnjak su odlična stvar kao i sistem kap po kap ako želite da imate očuvane biljke i uvek lep i negovan travnjak. Ja sam ga ugradila prošle godine i prezadovoljna sam, ali sada ste mi dali odličnu ideju za uzgoj medicinskih pečuraka u baštici/bar za kulinarsku svrhu/ jer sam inače pristalica tradicionalne medicine i već sam koristila suplemente reiši i lavlju grivu. Znam da je reiši gljiva tvrda i ne koristi se u kulinarstvu ali za Lavlju grivu sam čula da je odličnog ukusa, tako da bih mogla da probam da uzgajam makar za lične potrebe. Hvala na ideji!

(Dobar) +1
(Slab) 0
01-Jun-21 13:25:28 PMDodajte komentar