SrbijaSpace logo

Korisni saveti za kupovinu polovnog računara

 

Korisni saveti za kupovinu polovnog računara


Budući da je koronavirus u poslednje dve godine bitno uticao na sve sfere ljudske aktivnosti,  to se odrazilo na tržište računara, kao  i na proizvodnju tableta, desktop i laptop računara. Analize tržišta objavljuju rezultate u kojima je zabeležen pad od 7 % u prodaji novih računara za 2020. godinu.

Pošto je prisutan trend povećanja tražnje u odnosu na ponudu, trebalo bi obratiti pažnju i na cenu koja je u porastu. Korisni saveti za kupovinu polovnog računara koje delimo sa vama u nastavku teksta su potpuno besplatni, a ukoliko ih uvažite, odabir pravog modela biće vam znatno olakšan.


Svrha kupovine polovnog računara


Računari su postali deo naše svakodnevice i kako tehnologija napreduje sve više su prilagođeni našim potrebama. Usklađenost dizajna i visoka, dinamična tehnologija doprinose osećaju da nas ekran vodi u virtuelnu stvarnost sa novim mogućnostima. Pre nego što počnete da pretražujete sajtove za prodaju polovnih računara, trebalo bi da odlučite da li vam je potreban računar za posao, gejming ili kućnu upotrebu.

Tako nije svejedno ako vam polovni računar treba za surfovanje internetom, za gledanje filmova i slušanje muzike, online nastavu, korišćenje društvenih mreža, standardne kancelarijske poslove ili za igranje igrica, programiranje, projektovanje ili pravljenje animacija ili montažu.


Zašto su važni saveti za kupovinu polovnih računara?


Saveti za kupovinu polovnih računara su izuzetno važni jer će prevashodno smanjiti obim pretrage, i uzgred  pomoći da jasnije odredite kakav vam polovni računar treba. Budući da je rizik povećan jer se radi o polovnom računaru koji nema garantni list, pa time ni period za reklamaciju, preporuka je da sledite savete i iskustva korisnika na kompjuterskim portalima, naročito onih sa većim brojem pozitivnih ocena, časopise iz sveta kompjutera, oglase i sajtove za prodaju polovnih kompjutera, da obilazite servise informatičke opreme. Poželjno je da pratite tržište, kako ne biste kupili model polovnog  računara koji je dve ili više generacija u zaostatku  u odnosu na konkuretno tržište.


Proverite cene polovnih računara


Pošto tržište diktira cenu, bitno je da odredite koliko ste spremni da izdvojite za polovni računar. Iako je cilj da pronađete što bolji polovan računar za što manje novca, ne nasedajte na oglase gde je cena nerealno niska. Cenu računara diktiraju brend i stanje u kome se nalazi, ali nije isključeno da ćete naleteti na dobre polovne računare više klase po razumno nižim cenama.

Velika je prednost ako imate osobu iz svog okruženja koja se razume u računare. Ukoliko kupujete preko interneta, iz fotelje, uporedite cene polovnih računara na različitim sajtovima: kupujemprodajem.com, kupindo, limundo itd.  Imajte u vidu da gotovo uvek postoji otvorena mogućnost za cenkanje, ali tom prilikom budite oprezni. Postoji mogućnost da je uređaj ili neki njegov deo neispravan i da prodavac iz tog razloga želi da ga se što pre reši.


Proverite stanje polovnih računara


Kada su u pitanju korisni saveti za kupovinu polovnog računara, treba proveriti i u koje je svrhe uređaj prethodno upotrebljavan. Nije isto ako je računar korišćen za igranje igrica ili za surfovanje internetom i rad u office dokumenteima. Bitno je  ustanoviti potencijalna fizička oštećenja: da li je fizički u dobrom stanju, da nije izgreban, da nije padao sa visine, što se može proveriti pregledom kućišta ili displeja.


Polovni računari kućište ventilatori
 

Bitno je da je računar povremeno servisiran, da su priključci za audio i USB ispravni, da je redovno čišćena prašina oko kulera (ventilatora), kao i oko otvora predviđenih za hlađenja, jer pregrevanje računaru skraćuje radni vek. Ukoliko se opredelite za kupovinu polovnog laptopa, imajte na umu da će baterija trajati manje od dva sata, koliko u proseku traje kod novih.

Uz pregled fizičkih komponenti, potrebno je obratiti  pažnju i na zvukove koje računar proizvodi kada ga upalimo, dok ubacujemo CD/DVD ili dok je pokrenuto više programa paralelno. Računar ne bi trebalo da se pregreva ili da proizvodi buku. Postoje softveri uz pomoć kojih jednostavno možete proveriti temperaturu procesora, hard-diska i grafičke ploče.


Konfiguracija: lična karta računara


U zavisnosti od toga šta želite da radite na svom računaru, obratite pažnju na osnovne komponente: procesor (CPU), radnu memoriju (RAM), hard-disk (memoriju za skladištenje svih podataka)  i, ukoliko ste gejmer, na grafičku karticu. Procesor sa dva jezgra  je primaran uslov, radna memorija 4 GB i preko, dok veličina hard-diska treba da bude 500 GB ili više.


Garancija: (ne)ograničen radni vek računara


Ukoliko ste imali sreće da izaberete naizgled kvalitetan i pouzdan polovni računar po traženim specifikacijama, ostaje još da se pobrinete za to da vam što duže koristi. Ukoliko se odlučite za kupovinu preko sajta od fizičkog lica, teško da ćete dobiti i garanciju za uređaj. Ukoliko prodavac daje garanciju (obično 6-12 meseci), treba znati da se ona odnosi na hardver, ali ne i na softver (programe koji ga pokreću).

Osnovni  problem kupovine preko interneta je što ne možete fizički da prekontrolišete računar, već samo da pregledate slike i navedene specifikacije, i da verujete na reč nekada iskrenom a nekada slatkorečivom oglašivaču. Ukoliko kupujete na poverenje,  uvek proverite uslove reklamiranja. Razmislite i o kupovini u lokalnom servisu polovnih računara gde vam mogu sklopiti računar od novih ili polovnih komponenti.

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar