SrbijaSpace logo

Najlepše zemlje Mediterana i zašto ih treba posetiti

 

Najlepše zemlje Mediterana i zašto ih treba posetiti

Mediteran je jedno od najmagičnijih područja na svetu, oblast bogata istorijom, kulturom, i prirodnim lepotama. Okružen toplim plavim morem, ovo područje je dom nekih od najlepših zemalja na svetu, čije su obale prepune slikovitih plaža, impresivnih istorijskih spomenika i gastronomskih čuda. Ako tražite destinaciju koja će zadovoljiti vašu ljubav prema suncu, moru i avanturi, ovo su zemlje Mediterana koje morate posetiti.

Grčka - mesto bogate mitologije i prelepih ostrva

Grčka, kolevka zapadne civilizacije, osvaja srca svojih posetilaca svojom bogatom mitologijom, spektakularnim pejzažima i beskrajnim plavim morem. Blizina ove zemlje Srbiji dodatna je prednost, a redovni organizovani kombi prevoz Beograd Grčka omogućava put bez brige o organizaciji.

Atina, sa svojim svetski poznatim Akropoljem i antičkim hramovima, pruža jedinstveni spoj prošlosti i savremenosti, dok grčka ostrva poput Santorinija, Mikonosa i Krita oduzimaju dah svojom lepotom.

Uživajte u tradicionalnoj grčkoj kuhinji uz čuvenu musaku i grčku salatu, dok istražujete očaravajuće plaže i male ribarske gradove. Takođe, Grčka je domaćin mnogim festivalima i manifestacijama tokom cele godine, od antiknih drama u Epidauru do modernih muzičkih festivala na grčkim ostrvima.

Italija - bogata istorija, umetnost i kulinarska čuda

Italija, zemlja renesanse i antičkih građevina, ima nešto za svakoga. Od bajkovitih kanala Venecije do antičkih ruševina Rima, svaki kutak ove zemlje odiše istorijskim bogatstvom. Ali Italija nije samo muzej na otvorenom; njena kuhinja je poznata širom sveta po svojoj raznolikosti i ukusu.

Ne propustite priliku da uživate u autentičnoj italijanskoj kafi, pasti ili pici dok istražujete čarobne gradove poput Firence, Napulja ili Milana. Takođe, mnogi gradovi u Italiji imaju bogatu tradiciju proizvodnje rukotvorina i suvenira, kao što su murano staklo u Veneciji ili keramičke pločice na Siciliji.

Španija - zemlja strasti, flamenka i tapasa

Španija, zemlja vina, flamenka i strasti, očarava svoje posetioce raznolikim pejzažima, živopisnim gradovima i bogatom kulturom. Od živahne Barselone i njene šarene arhitekture do elegantnog Madrida, Španija nudi nezaboravno iskustvo za turiste.

Probajte raznolike tapase, tradicionalna španska jela koja otkrivaju bogatstvo ukusa ove zemlje. Ne zaboravite da posetite čarobnu Andaluziju punu arapskih uticaja, flamenko plesa i impresivnih građevina poput Alhambre. Takođe, Španija je domaćin nekih od najpoznatijih svetskih događaja, poput San Fermin festivala u Pamploni i La Tomatina festivala u Buñolu.

Hrvatska - tirkizne plaže i istorijski gradovi

Hrvatska, biser Jadrana, nudi nezaboravno iskustvo sa svojim tirkiznim plažama, slikovitim gradovima i bogatom istorijom. Dubrovnik očarava posetioce svojim srednjovekovnim zidinama i uskim ulicama, dok Plitvička jezera, jedan od najlepših nacionalnih parkova na svetu, pružaju spektakularne prirodne pejzaže.

Uživajte u tradicionalnim dalmatinskim specijalitetima poput ribe na gradele i plavca malog dok istražujete čarobnu obalu Hrvatske. Hrvatska je takođe poznata po svojim brojnim festivalima, kao što su Dubrovačke letnje igre i Ultra Europe festival u Splitu.
 

Trem

 

Turska - zemlja spoja Istoka i Zapada


Turska, zemlja koja spaja Istok i Zapad, nudi fascinantan spoj kultura, arhitekture i kulinarskih čuda. Istanbul, grad na dva kontinenta, privlači svoje posetioce svojim impresivnim građevinama poput Aja Sofije i Plave džamije, dok Kapadokija, sa svojim čudesnim pejzažima od stena i podzemnim gradovima, pruža jedinstveno iskustvo.

Probajte tradicionalne turske specijalitete poput kebaba, baklave i turskog čaja dok istražujete raznolikost ove fascinantne zemlje. Turska je takođe domaćin mnogih tradicionalnih manifestacija poput Mevlana festivala u Koni i Pamukkale festivala u Denizliju.


Crna Gora - skriveni dragulj Mediterana sa divljim lepotama


Crna Gora, skriveni dragulj Mediterana, oduzima dah svojim netaknutim prirodnim lepotama, slikovitim plažama i planinskim pejzažima. Boka Kotorska, jedan od najlepših zaliva na svetu, privlači posetioce svojim uskim fjordovima i srednjovekovnim gradovima poput Kotora i Perasta, dok Nacionalni park Durmitor pruža nezaboravno iskustvo za ljubitelje prirode.

Uživajte u tradicionalnoj crnogorskoj kuhinji uz jagnjetinu ispod sača i njeguškoj pršutu dok istražujete čarobnu prirodu Crne Gore ili uživajte u luksuznim rezortima Budve i Tivta. Crna Gora je takođe poznata po svojim tradicionalnim muzičkim festivalima, kao što su Lake Fest na jezeru Krupac i Sea Dance festival na plaži Jaz.


Tunis - pustinjska oaza bogata istorijom i kulturom


Tunis, zemlja na obali Sredozemnog mora, očarava svoje posetioce svojom bogatom istorijom, fascinantnom arhitekturom i šarmantnim suvenirima. Stari grad Medina u Tunisu je jedan od najstarijih arapskih trgovinskih centara i pruža nezaboravno iskustvo šetnje uskim ulicama i posetom tradicionalnim radnjama.

Ne propustite priliku da posetite impresivne rimsko-kartaginske ruševine u Kartagini i uživate u tirkiznim plažama Sahela. Tunis takođe nudi brojne kulturne manifestacije, uključujući Festival Kartago, posvećen klasičnoj muzici, i Mediteranski festival plesa i muzike.


Maroko - egzotična zemlja šarenih bazara i pustinjskih pejzaža


Maroko, egzotična zemlja na obali Mediterana, privlači svoje posetioce svojom raznolikošću kultura, impresivnom arhitekturom i spektakularnim pejzažima. Gradovi poput Marakeša, Fesa i Rabata očaravaju svoje posetioce svojim šarenim bazarama, džamijama i palatama, dok pustinjski pejzaži Sahare nude avanturističko iskustvo jahanja kamila i noćenja u beduinskim kampovima.

Probajte tradicionalna marokanska jela poput tažina i kuskusa dok istražujete čaroliju ove fascinantne zemlje. Maroko je takođe domaćin mnogih festivala, uključujući Festival svetlosti u Fesu i Festival rozea u Marakešu.

Zemlje Mediterana su blago koje čeka da bude otkriveno. Sa svojim bogatim istorijskim nasleđem, spektakularnim pejzažima i ukusnom hranom, ove zemlje nude nezaboravno iskustvo za svakoga ko ih poseti.

Bez obzira da li ste ljubitelj plaža, avanturista ili gurman, Mediteran će vas osvojiti svojom lepotom i šarmom. Zato ne čekajte, planirajte svoje putovanje i otkrijte čuda ovih predivnih zemalja.

Slike: 
https://www.pexels.com/photo/landscape-view-of-greece-during-day-time-161815/
https://www.freepik.com/free-photo/view-from-ancient-building-ocean-sea-with-roman-columns-historic-ruins-mediterranean-coast-line_11048756.htm


Autorski tekst: Ljiljana Bugarin


Dodajte komentar