SrbijaSpace logo

Nekretnine u Srbiji

 

Nekretnine u Srbiji

Tržište za nekretnine u Srbiji je barometar stanja države. Međutim, velika svetska ekonomska kriza 2008, bitno je uticala i na promet nekretninama u Srbiji. Mnoge agencije za nekretnine su bukvalno prestale sa radom. Katanac na firmu je bio jedini rešnje. Pored krize, čini se da je i uvođenje Zakona u ovu oblast razbistrilo situaciju. Licenciranje agencija za nekretnine takođe je doprinelo smanjenju rada na crno u ovoj oblasti. 

Veliki gradovi kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš su i dalje vodeći po tražnji i ponudi nekretnina. Iako Srbija ima višak stambenog prostora, on je nepravilno raspoređen, jer većina stanovništva želi da živi u gradu. Migracija iz manjih mesta, iz sela u grad, zbog nebrojeno motiva, nebrige države, čini da mnoge nekretnine ostaju prazne, a sa druge strane pojavljuje se veća potreba za kupovinom nekretnina u gradovima, ali i izdavanjem istih.

Novi Zakon o gradnji, dobijanju građevinskih dozvola, pa i uređenje baza podataka o investitorima i konkretnim nekretninama, čini se, uvodi red u ovo oblast. Naravno, životni standard stanovništva umnogome opredeljuje obim transkacija i i situaciju na tržištu nekretnina. A kao što je svim apoznati, Srbija nije među bogatim zemljama, odnosno onima sa pristojnim životnim standardom.

 

Stambeni krediti

 

Nizak životni standard stanovništva opredeljuje stambene kredite kao jedno od mogućih rešenja za rešavanej stambenog pitanaj stotina hiljada onih kojima on nedostaje sopstveni krov nad glavom. Realtivno stabilan kurs dinara utiče da neke banke počinju da nude i stambene kredite vezane za domaću valutu dinar. Ipak, ovo je za sada statisitčka greška, jer kada se preračuna krediti u domačoj valuti su skupljio od onih koji su indeksirani u eurima. Verovatno je to i osnovni razlog da je Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita do sada osigurala samo nekoliko kredita u dinarima. Nejaka i ekonomski ne previše snažna i važna država u svetskim i evropskim okvriima kao što je Srbija, ne može znati šta će se događati sa njenom valutom, pa samim tim ni oni koji izdaju kredite nemaju poverenju u dinar.

 

Agencije za nekretnine

 

U Srbiji postoji veliki broj agencija za nekretnine. Svaka od njih traži svoj prostor pod suncem. Neke veće decenijama, a neke su tek na početku. Nekretnine Srbija su izazov za poslovne ljude. Tržišna privreda iziskuje povećanje konkurencije, a biti najbilji mežu dobrima više nije jednostavan posao. Kako preooznati pravu agenciju za nekretnine? Lako, uporedite više njih, imate mogućnost da proverite njihov kvalitet i korektnost, pa i konkurenntost, jer pojavio se Internet. Doduše. niej od juče, Internet je već odavno medij broj jedan za oblast oglašavanja za nekretnine.

 

Sajtovi za nekretnine

 

Štampani oglasi, pa i radio i TV mediji, lagano gube utakmicu sa virtuelnim gospodarom oglašavanja. To je Internet. Ako niste na Internetu kao da ne postojite. Agencije za nekretnine, ali i svi oni koji trguju njima, bilo da ih kupuju, prodaju, izdaju ili menjaju, shvataili su moć Interneta.

Sajtovi za nekretnine su na neki način i slika i ogledalo same agencije za nekretnine. Portali za nekretnine su postali agregatori ponuda više agencija za nekretnine, ali nije mali broj ni onih koji oglašavaju sopstvene nekretnine.

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Anita

Kao i svaki biznis, tako i tržište nekretnina ide u korak sa razvojem tehnologije kako bi opstalo i bilo konkurentno.

(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Feb-17 23:25:13 PMDodajte komentar