SrbijaSpace logo

Praktični saveti za jačanje imuniteta

 

Praktični saveti za jačanje imuniteta

Verovatno ste već bezbroj puta nailazili na članke sa savetima kako da na najboli način ojačate svoj imunitet i oslobodite se alergija ili slabosti kako se godišnje doba promeni.

Međutim, ti saveti su često teški za primenu ili podrazumevaju skupe preparate sa dugih kontinenata, za koje ne znate ni da li će delovati - jer na njih naš organizam nije ni navikao.

Ako želite da izbegnete nepraktične savete i na taj način još više naškodite imunitetu - posvetite koji trenutak svog vremena tekstu koji smo pripremili.
 

1. Raznovrsna hrana - alfa i omega zdravog organizma


Da bi organizam bio zdrav i da bi imao snage da se izbori sa različitim oblicima virusa, alergija i drugih napasti potrebno je obezbediti mu adekvatnu hranu! Najjednostaviji način za jači imunitet jeste da svoju ishranu učinite optimalno raznovrsnom.

Mnogi lekari i nutricionisti slažu se sa time da više od polovine tanjira treba da bude opredeljeno za minerale iz povrća a najmanji deo za (zdrave) masti. Povrće će vas zasititi jer je bogato vodom i vlaknima - a na taj način izbegavamo i (preteran) unos šećera ili brzu pojavu gladi.

Nakon povrća potrebno je zadovoljiti dnevne potrebe za proteinima, bilo iz mesa, mlečnih proizvoda, mahunarki ili vama bliskim izvorima. Proteini održavaju stabilnost i zdravlje mišića, a optimalna dnevna doza je oko dva grama proteina na ukupnu telesnu masu.

Zdravi ugljeni hidrati poput onih iz pirinča, raži, ovsa ili krompira podariće vam neophodnu energiju za čitav dan, a idealno održavaju nivo šećera u krvi optimalnim. Konzumacijom zdravih UH dobijate još jednog saveznika u borbi protiv unošenja prostih šećera (slatkiša).

Ukoliko imate potrebu za nečim slatkim (što je sasvim normalno, ne možemo ih odjednom izbaciti) posegnite za suvim ili svežim voćem i medom.
 

2. Fizička aktivnost - podrška telu i zdravlju


Uz redovnu i kvalitetnu ishranu, ono što je vašem telu potrebno kako bi bilo gipko i snažno jeste redovna fizička aktivnost. To ne podrazumeva da morate provoditi sate i sate iscrpljujući se u teretani, sa tegovima ili na traci - već pronalazak vama prijemčive ili zanimljive aktivosti koju biste redovno upražnjavali.

Neko zdravlje održava džogingom, šetnjama, neko vozi bicikl ili pliva u lokalnom sportskom centru. Naravno, vežbama sa opterećenjem (stegovima) postići ćete i više od snažnog imuniteta - postaćete izdržljiviji, a figura će se divno oblikovati.
 

3. Smanjenje stresa i više sna - malim koracima do velikih stvari


Nešto što bi trebalo da postane navika jeste kvalitetan san. Pokušajte da ustalite svoj odlazak na spavanje i ustajanje ujutru. Režim poštovanja satnice obezbediće vam potrebnu energiju za novi dan, nećete imati problema sa glavoboljama i razdražljivošću usled umora, a dobar san ima i brojne benfite po lepotu.

Potrudite se da izbegavate stresne situacije. Klonite se gužvi i potencijalnih konflikata. Sve u životu se može rešiti mirnim putem, razgovorom i lepom rečju. Ukoliko sa druge strane imate sagovornika koji ne deli vaše mišljenje, setite se one stare da “pametniji popušta”. Bolje vi nego vaši živci.
 

4. Suplementima učvrstite svoje zdravlje


Kada je odabir suplemenata u pitanju, treba biti veoma oprezan i zavisno od potreba organizma nabaviti minerale, enzime i vitamine.

Vitamin C je odličan antioksidans i jedan od glavnih činilaca snažnog imuniteta, a dnevne potrebe za ovim vitaminom moguće je uneti jedino suplementacijom.


Suplementi za jačanje imuniteta
 

Minerali cink, magnezijum i  selen se nazivaju i esencijalnim jer su nosioci zdravlja imunog sistema i funkcionisanja ćelija, a brane naš imuni sistem od zapaljenskih stanja usled virusa gripa i infekcija.

Mnogi ljudi osećaju posledice loše i neredovne ishrane putem nadutosti stomaka, lošeg varenja i lenjih creva. Njima se preporučuje redovni unos probiotskih bakterija, da li putem mlečnih proizvoda, odnosno jogurta ili preko čajeva/tableta na bazi biljaka kao što su mlečni čkalj, silimarin, maslačak i sl. Jedino izbegavajte mešavine sa senom jer ona iritira zidove creva i izaziva dijareju.

Iako vas svi mogu posavetovati brojnim načinima da ojačate imunitet, treba imati na umu da zapravo ništa nije toliko delotvorno kao vaša volja da živite i osećate se bolje i svom telu, a uz poštovanje nekoliko “sitnica” sa našeg spiska - već ste prešli većinu puta do tog cilja!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar