SrbijaSpace logo

Prečišćivač vazduha za zanatlije

 

Prečišćivač vazduha za zanatlije

Kolika je važnost primene prečišćivača vazduha u zanatskim radionicama?

Stari zanati poput bojadžija, kazandžija, bombondžija, kovača, pintera, abadžija iako predstavljaju pravu umetnost, polako odumiru jer je sve manje mladih zainteresovano za ovakve poslove. Nekada su se stara znanja prenosila sa kolena na koleno a samo najiskusniji majstori pravili su svoj proizvod od početka do kraja, zbog čega su bili veoma cenjeni u svojoj okolini. To nije bio samo zanat, već umetnost koja je uprkos tome što je izazivala divljenje, često podrazumevala i težak fizički rad u lošim uslovima.

Danas su na ceni „savremeniji zanati“ poput autoelektričara, limara, mehaničara, kamenorezaca, sitoštampara, stolara, plastičara, zavarivača, auto/avio mehaničara, montera sive gradnje. Iako mnogi smatraju da su ova zanimanja profitabilna jer donose „brz“ novac, ne treba ignorisati činjenicu da je kod osoba koje se bave ovim poslovima često skraćen životni vek zbog uslova u kojima se radi i boravi /često i više od 8h dnevno/ i povećana sklonost ka razvoju hroničnih bolesti.

Izloženost zanatlija:

 • teškim metalima,
 • prašini,
 • lepkovima,
 • isparljivim supstancama,
 • bojama,
 • metalnoj prašini uz slabu provetrenost prostorija može imati veoma loše posledice po zdravlje.

 

Uzmimo za primer samo par zanimanjia koja su veoma profitabilna
 

Klesar

Posao obavlja i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, prašini, buci, lošim vremenskim uslovima. Pri radu moraju da podižu i prenose teže predmete. Dakle  ovde stradaju respiratorni putevi i koštano-zglobni sistem.

Mehaničar

Praktično svakoj industriji je potrebna mehanika. Mašine zahtevaju kvalifikovanog mehaničara za popravljanje. Mehanika je neophodna za preventivno održavanje. Ponekad ih se pogrešno shvati, jer se njihove usluge obično naplaćuju na osnovu vremena koje je potrebno za rešavanje problema.

Iako mehaničari mogu dobro zaraditi, postoje i drugi faktori zbog kojih ovaj posao nije zahvalan, kada je zdravlje u pitanju. Nažalost, proizvođači auto delova i dalje izrađuju delove koji sadrže azbest, koji je povezan sa rakom i mezoteliomom. Azbest se može naći na mnogim kočnicama i spojevima zbog velike otpornosti na toplotu. Mehaničari su izloženi riziku od bolesti opasnih po život zbog dugotrajnog izlaganja azbestu. Iako proizvođači mogu pronaći alternative korišćenju azbesta u svojim proizvodima, starija oprema i dalje može imati delove koji ga sadrže.

Takođe tu su i čestice prašine, isparljive materije i možda najopasniji ugljen monoksid. Ovakve čestice koje su česte u zanatskim radionicama čine prečišćivač vazduha za zanatlije nečim što je neophodno.

Ugljen monoksid unet u organizam izaziva u organizmu opštu hipoksiju /nedostatk kiseonika/ jer ima jak afinitet za hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Istiskujući kiseonik sa receptora na crvenim krvnim zrncima, ugljen monoksid stvara karbonil jedinjenja formirajući nepovratnu vezu koja ograničava transport i korišćenje kiseonika u tkivima.

Usled hroničnog trovanja koga mehaničari često nisu svesni, može doći do depresije, glavobolja, promena u krvnoj slici, opšte slabosti i malaksalosti pa čak i do konfuznih stanja praćenih gubitkom pamćenja.

Pored azbesta i  ugljen monoksida tu su još i različita hemijska isparenja, čestice metala i prašine koje u ograničenom prostoru sa slabom ventilacijom mogu da izazovu ozbiljne respiratorne probleme poput:

 • alergije,
 • hroničnih opstruktivnih bolesti pluća,
 • bronhitisa,
 • astme.


Rad u drvno prerađivačkoj industriji:  

Da li ste znali da drvoprerađivačka industrija ima jednu od najvećih stopa nesreća u proizvodnji.

Iako je većina ovih nesreća uzrokovana dodirom sa pokretnim mašinama, postoji i mnogo drugih zdravstvenih i bezbednosnih rizika kojih je važno biti svestan.

Koliko god je to moguće trudite se da radite na provetrenim mestima kako biste smanjili i izbegli isparenja boja, lakova i drugih hemikalija za premaz drveta ; nositei odgovarajuću zaštitu za disanje kada god je to moguće, kako bi ste izbegli udisanje prašine i piljevine i drugih lebdećih čestica.

Ovakve čestice jedino mogu biti efektivno prečišćene od strane prečišćivača vazduha.
 

KAKO OSTATI ZDRAV U MAJSTORSKOJ RADIONICI - 5 pravila

 

 1. Prvo i osnovno pravilo je NOSITI ZAŠTITNU OPREMU KADA GOD JE TO MOGUĆE (ZAŠTITNE NAOČARE, MASKE, RUKAVICE)
 2. REDOVNO PROVETRAVATI PROSTORIJE
 3. OBEZBEDITI FOTOKATALITIČKE PREČIŠĆIVAČE VAZDUHA U ZANATSKOJ RADIONICI U KOJOJ JE SMANJEN PROTOK VAZDUHA. NA OVAJ NAČIN SMANJIĆE SE KOLIČINA PRAŠINE I ŠTETNIH ČESTICA DO 0.5μm, ISPARLJIVIH MATERIJA I MIKROORGANIZAMA POSEBNO GLJIVICA, BAKTERJA I VIRUSA . SVE ČESTICE MANJE OD  0.5μm KOJE PROĐU KROZ PRVI FILTER BIVAJU IZLOŽENE UV ZRACIMA /λ - 385nm/ NAKON ČEGA PADAJU NA FOTOKATALITIČKI FILTER KOJI IH RAZLAŽE DO UGLJEN DIOKSIDA I H2O KOJI SU NEŠKODLJIVI ZA DISAJNE PUTEVE.  OVO JE PREPORUKA NE SAMO ZA SAMOSTALNE RADIONICE VEĆ I FABRIKE GDE BEZ OBZIRA NA VELIČINU PROSTORA RADI VELIKI BROJ ZAPOSLENIH.
 4. REDOVNO RADITI PROVERU ZDRAVSTVENOG STANJA I KONTROLU KRVNE SLIKE KAKO BI SE NA VREME PRIMETILA ODSTUPANJA KOJA MOGU UKAZATI NA TO DA JE ZDRAVLJE NARUŠENO.
 5. DETOKSIKACIJA I ALKALIZACIJA ORGANIZMA su veoma važani procesi koji ne treba zanemarivati. Eliminacija teških metala, toksina i alkalizacija organizma kao i jačanje imuniteta postižu se primenom detoxamina. Kao dodatak ishrani mogu se koristiti i spirulina, hlorela, kordiceps koji povećavaju nivo kiseonika u ćeliji i dodatno alkalizuju organizam.

 


Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (3)

Srecko

Tamo gde se vari i brusi precistac vazduha je spas.Produzava zivot.

(Dobar) +1
(Slab) 0
13-May-21 10:54:44 AMMajstor iz garaže

Dosta zanatilija radi u garažama https://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Pokrenite-biznis-u-garazi-134.html. A garaže su obično male, zatvorene, zagušljiva i puna prašine, nečistoća, alergena. Ovakvim "radinivama" ne da je potreban nego je neophodan prečiščivač vazduha.

(Dobar) +3
(Slab) 0
13-May-21 10:42:40 AMako je na rate

koliko vidim cena je oko 200 250 euro za ambilife moze ali ako daju na rate bez kamate

(Dobar) +3
(Slab) 0
11-May-21 15:29:52 PMDodajte komentar