SrbijaSpace logo

Prodaja bitcoina

 

Prodaja bitcoina

Naša zemlja ima razrađene sisteme za kupoprodaju BTC valute i svaki ima prednosti, ali i mane. U zavisnosti od toga na koji način želite biti isplaćeni i u kom periodu, i prodaja bitcoina će teći različito.

Bilo bi mudro da pročitate ovaj tekst i detaljnije se upoznate sa kanalima za prodaju bitcoina, ali i da dobijete još neke informacije koje će vam pomoći pri odluci.


Bitcoin Srbija – načini prodaje


Bankomat za bitcoin


Srbija je među prvim zemljama u okruženju prepoznala prednosti ATM aparata za kupoprodaju bitcoina. Takođe, bitcoin menjačnica Beograd je jedna od prepoznatljivijih u regionu.

Pozitivno

Ovi bankomati su jednostavni za upotrebu. Uz nekoliko koraka obavlja se cela transakcija.

Mane

Bankomati traže različit sistem verifikacije identiteta i kod mnogih ne postoji mogućnost za čuvanje anonimnosti. Takođe, treba proveriti da li odabrani bankomat ima i prodaju bitcoina, a ne samo opciju kupovine.

Ako niste stanovnik naših najvećih gradova, potrebno je da fizički odete do mesta koje ima bankomat za kriptonovac da bi obavili transakciju. Dakle, nije pogodan za svakodnevne transakcije ako niste u blizini jednog od bankomata.


Menjačnice kriptovaluta


Naša zemlja ima predstavnike i u ovom sektoru usluga.

Pozitivno

Menjačnice su posrednici u kupoprodaji. Vaš zadatak je da otvorite svojevrstan račun kod menjačnice i iskažete želju koliko bi BTC valute prodali i za koju cenu. Onda menjačnica za kriptonovac trguje u vaše ime i po vašim uslovima. Ako se pitate kako kupiti bitcoin guglajte i dobićete više korisnih informacija na tu temu. 

Sve možete odraditi iz svog doma, bez mnogo problema. Lako trgujete koliko god to puta želite tako što se „ulogujete“ na svoj nalog i zadate instrukcije.

Mane

Kao posrednici, menjačnice uzimaju proviziju pa je potrebno pažljivo ispitati pod kojim uslovima posluju i šta sve nude za taj iznos.

Vrlo često je potrebno ostaviti lične podatke i vezu ka bankarskim računima pa se gubi privatnost koju ste imali samo kao vlasnik BTC valute.


Web sajtovi za kupoprodaju bitcoina


Reč je takođe o posrednicima koji putem internet platformi trguju vašom valutom.

Prednosti

Oni koji su odgovorni u svom poslu nude niže provizije za svoje usluge, ali i isplatu u dinarskoj protivvrednosti. Na taj način ne gubite na kursnoj razlici i odmah raspolažete sa novcem.

Mane

Rizik od hakerskih napada je realna opasnost tamo gde se transakcije obavljaju preko interneta. Ipak, on se može svesti na minimum ako se izaberu oni web sajtovi koji rade na platformama koje postoje dugo godina jer su takve stvorile dobru zaštitu svog poslovanja.


Direktna prodaja


Putem specijalizovanih sajtova i trgovaca bitcoina se zakazuje direktan sastanak, ali to takođe ima i prednosti i nedostatke.

Prednosti

Ne plaća se provizija posredniku čime se više zaradi. Sva organizacija je stvar internog dogovora bez uplitanja treće strane.

Mana

Nesiguran način trgovine. Od samog zakazivanja sastanka, preko njegove realizacije…sve nosi rizik od namerne krađe i zloupotrebe. Postoji čitav niz smernica koje upućuju da se, na primer, ne koristi gradski prevoz nakon isplate, da se sastanak obavlja na javnom mestu, da se pažljivo iznose lični podaci…


Kada je prodaja bitcoina pravi potez?


Istraživanja su rekla da bi čak 72% vlasnika zadržalo vlasništvo nad BTC valutom čak i da nekim slučajem ona padne na 0. Zašto sada toliki broj ljudi želi da ostane vlasnik nad ovim kripto-novcem?

2020.godina je donela nepredvidivo kretanje vrednosti. U martu, inače stabilne vrednosti vrtoglavo padaju za čak 50%. Odavno bitcoin nije vredeo niskih 4000 €. Drastičan pad je bio izazvan velikim obimom prodaje koja je rezultat straha od očekivane nestabilnosti koja je tada već pogodila sva ostala tržišta.

Ipak, bitcoin je uspeo da se stabilizuje i ponovo podigne svoju vrednost. U avgustu je premašio 10.000 eura. Šta nam sve ovo ukazuje, kada je prodaja bitcoina mudar postupak?

Prodaja bitcoina treba da bude planski rađena, jer je očigledno da je sposobnost oporavka brža nego kod realnih troškova plaćanja.

Svi oni koji su tokom godina verovali u njegov oporavak su nagrađeni velikim vrednostima kasnije. Generalni savet bi bio da se tokom silaznog trenda ipak sačeka sa odlukom o prodaji jer postoji velika verovatnoća da će cena kasnije premašiti dotadašnji nivo.

Kada je vrednost BTC u rastućem trendu, kao sada, dobar je signal za prodaju. Na taj način se možda izgubi deo dobiti, ali su vrednosti već visoke pa je takva odluka bolja od toga da prodajete bitcoin kada mu cena pada.


Zaključak bi bio…

Kada odlučite da prodate bitcoin jako je bitno to raditi onda kada ste ispitali sve činjenice koje utiču na to koliko ćete zapravo zaraditi.


Koliko je bitno proceniti trenutak za prodaju toliko je bitan kanal kojim se prodaja obavlja. Nekada je posrednik dobar izbor jer za proviziju nudi sigurniju transakciju, a ako je cilj da se ostvari maksimalna zarada najbolja je i najnesigurnija opcija – sastanak licem u lice.

Što se tiče izbora trenutka teško je dati univerzani savet, ali bitcoin već 10 godina daje jasnu smernicu da i ako vrednost pada, to neće dugo ostati tako. Zato je najbolje prodavati kada su iznosi visoki i stabilni, ali za tu matematiku je već neophodno mnogo iskustva ili sreće.

Na koji način vi vidite prodaju kriptovalute  BTC, da li biste poklonili poverenje posredniku? Ostavite nam komentar nakon čitanja ovog teksta!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (6)

Vlada

Da li mora prilikom prodaje bitcoina da se uplati prvo provizija od 5% da bi oni izvrsili isplatu na moj racun a zatim kad legne novac na racun jos 5% da uplatim a zatim mi od tih 10% vracaju 8%a oni zadrzavaju 2% da li je takva procedura ovo mi je prva transakcija. Ili ako moze pomoc koga bih mogao da kontaktiram u vezi toga .

(Dobar) 0
(Slab) 0
30-Nov-21 22:47:26 PMJelena

S obzirom da sam tek od pre nekoliko meseci poćela da se interesujem za kriptovalute, ne bih imala hrabrosti da bilo šta uradim bez sigurnog posrednika. Ipak za mene tu još uvek ima mnogo nepoznanica, a firma koja u tom poslu solidno pliva već više godina, uliva mi dovoljno poverenja da bih transakciju preko njih mogla da završim najsigurnije. Tako da je moj odgovor, da.

(Dobar) +1
(Slab) 0
09-Sep-20 18:00:04 PMJelena

odgovorio/a: Denis

Postovana Jelena najbolja posrednicka firma preko koje mozete kupiti ili prodati btc u srbiji je ECD.Njihov sajt je ecd.rs,provereni su,placaju u dinarskoj protivvrednosti. Ukoliko zelite da proucite malo vise o kriptovalutama posetite blog http://bitcoin-srbija.blogspot.com/ .Tu mozete naci dosta informacija.Pozdrav
(Dobar) +1
(Slab) 0
05-Nov 23:14:54
Invasion

Drago mi je sto je bitcoin ponovo dobio na vrednosti. Mislim da ce sve vise rasti u buducnosti. Kriptovalute je nesto u sta treba ulagati definitivno.

(Dobar) +3
(Slab) -1
02-Sep-20 13:30:19 PMMiroslav

Još uvek je sve to prekomplikovano. Prihvatiču ove velaute kada mogu da kupim nešto sa njima u prodavnici. Hranu, odeću, obuću i slično. Ovako bar za mene još uvek ej sve to tange frange, mutna voda gde neko lovi u njoj. Verujem d amnogi zarađuju, ali ne i pošteni i radni ljudi

(Dobar) +2
(Slab) -1
02-Sep-20 11:11:19 AMsamo preporuka

i to preporuka od onog u koga imate poverenje.

(Dobar) +4
(Slab) 0
01-Sep-20 15:30:12 PMDodajte komentar