SrbijaSpace logo

Kako kupiti kriptovalute u Srbiji?

 

Kako kupiti kriptovalute u Srbiji?

Naša zemlja spada u one čiji su stanovnici već dugo u procesu trgovine kriptovalutama ali je i dalje jako puno nepoznanica. Upravo je zato jedna od osnovnih dilema našeg stanovništva kako kupiti kriptovalute u Srbiji? Ceo proces nije komplikovan kao što to mnogi pogrešno predstave.

Ako imate višak novčanih sredstava i želite da se oprobate na kripto-berzi mi smo tu da vam kroz ovaj tekst objasnimo osnovne načine dolaska do vlasništva nad kriptovalutom. Pokazaćemo koji su to svetski favoriti u 2020 godini i dati smernice našim građanima za pametno ulaganje. Pa da počnemo.


Digitalni novčanik – prvi korak ka kupovini


Digitalni novčanik služi za čuvanje vaše identifikacione adrese i sigurnosnog ključa. Novčanik je uslov ulaska na mrežu.

Može biti papirni sa QR kodom, stvoren putem aplikacija koje rade on-line na pametnim uređajima i web serverima, ili pak hardverski novčanik koji se kao USB povezuje sa računarom. Svaki od ovih ima prednosti ali i nedostatke. Zašto je bitno izabrati odgovarajući kripto novčanik (crypto wallet)?

Ako trgujete kriptovalutom očekujte njene fluktuacije. Najpoznatija kriptovaluta Bitkoin je u početku vredela 0,08 dolara a danas 8.900 dolara ili preko 900.000 dinara. Ako i druge kriptovalute budu imale ovakav trend trebaće vam pouzdan način za pristup kripto-berzi kroz dugi niz godina.


Drugi korak – kupovina kriptovalute

 

 • Direktna kupovina licem u lice
  Postoje sajtovi gde ugovorite sastanak sa onim koji bi da proda kriptovalutu i tako direktno obavite razmenu
 • Bankomati za kupovinu kriptovaluta
  U Srbiji postoji nekoliko bankomata za kupovinu kriptovalute (Beograd, Niš, Novi Sad, Subotica, Inđija…). Aktivirate svoj novčanik, ubacite novac kojim kupujete i sledite dalje korake
 • Menjačnice specijalizovane za trgovanje kriptovalutom
  One nude na desetine različitih kriptovaluta za trgovinu. Funkcionišu tako što menjačnici date svoju kripto adresu i prebacite im novac koji ste namenili za kupovinu kriptovalute. Potom menjačnica uz određenu proviziju trguje za vas.
  Danas je drugačije ali je 2012. godine u Srbiji postojala samo jedna menjačnica kao posrednik. Na račun su se uplaćivali dinari a ona je zatim konvertovala iznos u neku stranu valutu radi pristupa mreži. Gubilo se dosta na kursnoj razlici. Sada je drugačije stanje.


Calibra exchange – mogućnost da se kriptovalute kupe dinarima


Calibra ( Xcalibra) exchange omogućava direktno trgovanje kriptovalutom za dinare pa smanjuje troškove ulaska i izlaska iz sistema trgovine i do pet puta. Ušteda je još i veća jer ne postoji gubitak na kursnoj razlici.

Ova usluga postoji od sredine 2019 godine i olakšala je kupovinu kriptovaluta u Srbiji. Mi smo odabrani kao retki jer su kod nas prepoznali podršku sistemu kriptonovca kroz organizovana udruženja, ali i inicijativu države da se valuta što pre prihvati i pravno reguliše.

Za sada Calibra u Srbiji nudi trgovanje sa Ethereum, Safex Cash i Safex Token.


Koje su najtraženije kriptovalute u Srbiji?


Kupovina kriptovaluta nije jedina opcija stvaranja vlasništva nad kriptonovcem. Pretpostavlja se da kod nas postoji preko 20.000 onih koji virtuelno rudare Bitkoin valutu (majneri). Ipak, nije to za svakog jer je potrebna savremena računarska oprema za ovakvo dobijanje kriptonovca. Zato je kupovina bolji odgovor na dilemu kako kupiti kriptovalute u Srbiji.

Kupovina Bitkoina kod nas je sve ređa jer predstavlja ozbiljno ulaganje. Zato se šire tržišta za kupovinu mlađih kriptovaluta koje nemaju veliku prednost u odnosu na dolar ili euro. Manje se ulaže pa se i manje gubi.

Vlasnici se ipak nadaju da će u godinama koje slede i druge kriptovalute dostići vrednosti koju Bitkoin sada ima.


Trendovi na svetskoj berzi utiču i na tražnju kod nas


Globalna očekivanja kretanja vrednosti utiču i na tražnju u manjim zemljama poput naše.

Predviđanja za 2020 godinu kažu da će najveće interesovanje biti oko kupovine kriptovalute Ethereum, NEO, EOS, Ripple jer je reč o likvidnim valutama koje se brzo prodaju na berzi.

 • Prognoza kaže da bitkoin nastavlja da fluktuira, ali i da dominira kao valuta koja ima najveću vrednost. On jeste najpoželjniji, ali je i potrebna velika svota novca za vlasništvo jedne jedinice.
 • Za jedan Ether (Ethereum) sada treba izdvojiti oko 230 američkih dolara,
 • Za 1NEO oko 12 dolara
 • 1 EOS vredi oko 3,5 dolara
 • Za jednu jedinicu XRP ( ripple) treba izdvojiti oko 0,5 dolara


Libra, kriptovaluta koju će u prvoj polovini 2020 godine promovisati Facebook je nešto na šta mnogi obraćaju pažnju. Predviđanja kažu da će podići interesovanje za kriptonovac jer ima veliko potencijalno tržište. Jedni tvrde da neće ugroziti pozicije postojećeg kriptonovca, dok drugi već neke fluktuacije u 2019 vezuju za Libru.

Ono što je sigurno je da će tržište kriptovaluta u Srbiji imati dalji rast korisnika i veće učešće na berzi.

Kao i svaka, i ova investicija nosi rizike. Pošto iza sebe nema centralnu banku ili neki bankarski sistem još je i podložnija promenama vrednosti. Uložite samo onoliko koliko ste spremni da izgubite je možda najbolji recept za uspeh. Svakako da vredi uložiti u kriptovalutu jer može doneti veliku zaradu.

Da li smo vas zainteresovali za ovaj lakši izvor moguće zarade? Želimo da čujemo i vaše mišljenje u komentaru nakon teksta.

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (6)

Srecko

Neko kaze da je kripto valuta buducnosti ostaje nam da sacekamo pa da vidimo hoce li ti i biti.

(Dobar) +4
(Slab) 0
06-Mar-20 13:34:43 PMmalena

Skoro sam ušla u ovu priču, pa nemam mnogo iskustva. Ali, mislim da i za trgovanje i za rudarenje treba mnogo znanja, a treba i ulaganja. Na sve strane viđam neke članke o tome kako u tu priču može da se uđe totalno bez ulaganja, što mi je u startu sumnjivo. Ovo o čemu vi pišete je ipak realno i vrlo edukativno. Ipak, mislim da je rudarenje prilično rizično, tako da bih u svakom slučaju radije uložila, pa trgovala onim što imam.

(Dobar) +5
(Slab) 0
06-Mar-20 13:22:05 PMkripto

Odlicni saveti, nisam do sad cula da Facebook uvodi kriptovalutu, to ce biti zanimljivo. Inace, nisam bas neki strucnjak, ali mislim da se vise isplati uloziti novac pa trgovati, nego kupovati opremu i rudariti...cula sam da je ovim rudarima mnogo novca odlazilo samo na racune za struju...

(Dobar) +6
(Slab) 0
06-Mar-20 11:58:57 AMStari rudar

NIje samo oprema u pitanju, potrebno je i uložiti u znanje. Potrebno je uložiti i u vreme koje je potrebno da bi se pratili trendovi i dnevne fluktuacije kursa ovih valuta. A što se opreme tiče potreban je jedan S19 miner koji trosi 3.2 kW struje tj 2334 kwh a iskopa BTC-a za 500$ mesec dana. Hosting takvog minera je oko 180$ mesecno.

(Dobar) +6
(Slab) 0
06-Mar-20 11:55:02 AMStari rudar

odgovorio/a: rudar u najavi

hvala stari rudar ...
(Dobar) +3
(Slab) 0
06-Mar 19:58:23
rudar u najavi

da li je danas isplativo kupiti jaku opremu, mislim na pc i rudariti ili kupiti bitcoin, ili neku jeftiniju digatalnu valutu pa krenuti u trgovanje? hvala iskusnijima za dogovor ako ga imaju

(Dobar) +7
(Slab) 0
06-Mar-20 09:52:32 AMDodajte komentar