SrbijaSpace logo

Razotkrijte Alchajmera i reagujte na vreme!

 

Razotkrijte Alchajmera i reagujte na vreme!

RAZOTKRIJTE ALCHAJMERA – SPREČITE GA NA VREME!!!


Mnogo puta izgovorili smo šalu vezanu za Nemca koji sklanja stvari po kući ali je ta šala zapravo bolna istina koja pogađa preko 8 miliona ljudi na planeti Zemlji. Vezana je za progresivnu, degenerativnu bolest koja napada mozak – Alchajmerovu bolest.  

Broj obolelih progresivno se povećava, a sve češće se dešava da od bolesti koja je do skoro pogađala uglavnom starije osobe, danas oboljevaju mnogo mlađe osobe u “punoj snazi” i u godinama kada bi trebali da budu najproduktivniji u svim životnim sferama. Ovo ne samo da predstavlja veliki zdravstveni već i socijalni problem zbog čega se treba pravovremeno informisati a ne smatrati da se to dešava “tamo nekom, negde... daleko od nas”.

Zato je nauka usmerila sve svoje snage na otkrivanje potencijalnih uzroka i mere prevencije kako bi se bolest “odložila” koliko je to moguće a posledice ove bolesti usporile i zaustavile u određenoj fazi.

Da bi se neprijatelj porazio prvo ga moramo dobro upoznati...zato počnimo sa upoznavanjem korak po korak...


Po kome je ova bolest dobila ime?


Bolest je prvi put otkrivena 1907 godine od strane nemačkog lekara Aloisa Alzheimer-a, koji je vršeći ispitivanja  otkrio abnormalne formacije naslaga /plakova/ na nervnim završecima u moždanom tkivu  /i to posebno u delovima mozga  koji su u medicini poznati kao hipokampus, bazalne ganglije i amigdali/ kod osoba koje su pokazivale znake senilne /staračke/ demencije.

Koje su karakteristike ove bolesti?

Ovu bolest karakteriše oštećenje memorije, postepeno /veoma često neprimetno/ smanjenje emocionalne i intelektualne funkcije koje može ići i do potpunog psihičkog a u kasnijim fazama i fizičkog „sloma“. Simptomi ove bolesti variraju počev od:

 • zaboravnosti,
 • promena raspoloženja,
 • depresije,
 • dezorijentacije
 • nekad agresivnog i paranoidnog ponašanja kada bolest uznapreduje.


KAKVE SE TO PROMENE DEŠAVAJU U MOZGU?
 

Glavne promene koje nastaju u ovoj bolesti vidljive su na ćelijskom nivou i podrazumevaju pojavu:

 

 • depozita β amiloida /Aβ/,
 • senilne plakove
 • intracelularno nakupljanje  tau proteina –neurofibrilarna klubad
 • gubitak sinapsi
 • gubitak neurona u krajnjem stadijumu


Da malo pojasnimo ove pojmove...

Amiloid se satoji od 36-40 aminokiselina i uopšteno se koristi kao izraz za fragmente proteina koje telo normalno proizvodi. Beta amiloid je fragment proteina odsečen iz proteina prekursora amiloida (APP). U zdravom mozgu se ovi fragmenti proteina razgrađuju i eliminišu, dok usled Alchajmerove bolesti dolazi do nakupljanja ovih plakova. Amiloidni plakovi su tvrde, nerastvorljive nakupine beta amiloidnih proteina koji se skupljaju između nervnih ćelija (neurona) u mozgu. Amiloid β deluje toksično na neurone , kako u rastvorljivoj /solubilnoj/ formi tako i u vidu depozita.

Neurofibrilarna klubad kako ih nazivaju su nerastvorljiva uvrnuta vlakna koja se nalaze u ćelijama mozga. Ove klubad se sastoje prevashodno od proteina zvanog tau, koji je deo strukture koja se zove mikrotubula. Mikrotubule pomažu u prenošenju hranljivih materija i drugih važnih materija iz jednog dela nervne ćelije u drugi.

Međutim, kod Alzheimerove bolesti, tau protein je nenormalan i strukture mikrotubula se urušavaju, a samim tim i prenos hranljivih materija.


Sinapse su spojevi između samih nervnih ćelija i između nervnih ćelija i ćelija mišića i žlezdi. U centralnom nervnom sistemu hemijske sinapse imaju ulogu u sprovođenju nervnih impulsa sa jednog neurona na drugi, a usled promene pH i povećanja “kiselosti” usled nedostatka kiseonika I upalnih procesa smanjuje se nadražljivost sinapsi i pojavljuju se smentnje u sprovođenju nervnih impulsa.

Dakle s jedne strane imamo nakupljanje amiloidnih plakova između nervnih ćelija koji deluju „toksično“ na nervne ćelije, a sa druge strane poremećen transport hranljivih materija, poremećaj mikrocirkulacije, povećanu kiselost organizma i smnajeno sprovođenje nervnih impulsa.

Nažalost ovde nije kraj priče... U mozgu obolelih kao posledica svega navedenog dolazi do smanjenja neurotransmitera i to:

 • ACETILHOLINA
 • SEROTONINA
 • SOMATOSTATINA
 • NORADRENALINA
 • GABA /Gama-aminobuternA kiseline/
 • SUPSTANCIJE P
 • GLUTAMATA
 • CRF /CORTICOTROPIN RELEASING FACTOR/
 • NEUROPEPTIDA Y


Bolest se karakteriše atrofijom mozga koja je najizraženija u hipokampusu, amigdalima, bazalnim ganglijama a zatim se širi na tzv.asocijacionu koru temporalnog, parijetalnog i čeonog režnja.

OVE PROMENE DOVODE DO POREMEĆAJA UČENJA, PAMĆENJA, EMOCIJA I ORIJENTACIJE U PROSTORU.

KOJI SU MOGUĆI UZROCI KOJI STVARAJU PREDUSLOVE ZA POJAVU I RAZVOJ ALCHAJMEROVE BOLESTI?

 • VIRUSI /HERPES VIRUSI HHV1,HHV4-EBV ,HHV5 –CMV, HHV6/
 • SMANJEN NIVO KISEONIKA U ĆELIJAMA /HIPOKSIJA/
 • VASKULARNI FAKTORI
 • GENSKA PREDISPOZICIJA
 • HRONIČNA INTOKSIKACIJA TEŠKIM METALIMA (ALUMINIJUM, OLOVO, ŽIVA, GVOŽĐE)
 • NEDOSTATAK MIKRO I MAKROELEMENATA U ISHRANI
 • DEPRESIJA, ANKSIOZNOST I DRUGI PSIHIČKI POREMEĆAJI

 

MOŽE LI SE ALCHAJMEROVA BOLEST LEČITI?


Za sada nije pronađen univerzalni lek za Alchajmerovu bolest, što je i logično jer su i uzroci nastanka bolesti različiti. S toga je u terapiji ove bolesti najbolji individualni pristup pacijentu. Preko 50 supstancija je u fazi ispitivanja u zvaničnoj kliničkoj praksi, među kojima su i ferulička kiselina, fukoidan,glutation, kliokinol ali i mnogi prirodni preparati poput koenzima q10, resveratrola, OPC-a, kurkumina, zelenog čaja, kaprilične kiseline, nezasićenih masnih kiselina itd.


Alchajmer
 

U NASTAVKU ĆEMO RAZMOTRITI NEKE PRIRODNE PREPARATE KOJI SU SVIMA DOSTUPNI A MOGU BITI OD POMOĆI U PREVENCIJI ALCHAJMEROVE BOLESTI.

KOKOSOVO ULJE – smatra se da može biti alternativni izvor energije koji može zaustaviti progresivnu smrt neurona koja nastaje kod ove bolesti. Preporuka je da se uzima  dva puta dnevno po 20ml kokosovog ulja između obroka tokom 21 dana.

U jednoj od studija potvrđeno je da ovo može značajno poboljšati kognitivne funkcije, posebno u smislu orijentacije i boljih verbalnih sposobnosti ali da istoivremeno može imati pozitivan uticaj na poboljšanje koncentracije i memorije.

  αGPC  /Alpha glycerylphosphorylcholine/ - prirodna supstanca pronađena u mozgu  koja transportuje holin prolazeći kroz krvno-moždanu barijeru i služi kao prekursor acetilholina čiji je deficit pronađen kod Alchajmerove bolesti.  Suplementacija Alfa GPC povećava nivo bioiskoristljivog acetilholina već u toku 30h.

BRAHMI /Bacopa monnieri/ se od  davnina koristi u Ajurvedskoj medicini za poboljšanje kognitivnih procesa. Poboljšava memoriju, koncentraciju, poboljšava raspoloženje i podiže nivo energije a takođe povećava i nivo acetilholina u mozgu.

LAVLJA GRIVA /Hericium erinaceus/ - Jedna od osnovnih funkcija ove gljive je njena sposobnost  da  u velikoj meri obnavlja mijelinski omotač nervnih ćelija, pospešujući provodljivost nervnih signala kroz tkivo. Aktivna supstanca erinacin smanjuje taloženje beta amiloida, stimuliše oslobađanje faktora rasta neurona, štiti nerve od propadanja i ima antiupalno dejstvo, što ovu gljivu čini gljivom 21.veka kada su neurološke bolesti u pitanju.

KURKUMASmatra se da je jedan od mehanizama nastanka Alchajmerove bolesti i upalni proces za koji je odgovoran enzim koji nije normalno prisutan u telu a se stvara u toku upalnih procesa. Reč je o ciklooksigenazi 2 koji stvara prostaglandine što može da poveća nivo glutamata i dovodi do oštećenja ćelija. Kurkumin, aktivna supstanca kurkume je blokator ovog enzima što bi značilo da može smanjiti već postojeću upalu.

GINKO BILOBA – ginkolidi iz lišća Ginka značajno povećavaju protok krvi u kapilarima za oko 57% već nakom sat vremena po uzimanju ginka. Takođe je jak antioksidans, smanjuje formiranje ugrušaka i plakova. oprez se savetuje kod osoba na antikoagulantnoj terapiji i ne sme se uzimati u kombinaciji sa aspirinom, a poželjno je kombinovati sa gin sengom jer ova kombinacija pozitivno utiče na poboljšanje memorije i cirkulacije.

AKTIVIRANI ZEOLIT -  DETOXAMIN – Jedini zeolit u Srbiji koji je registrovan u Agenciji za lekove i medicinska sredstva najbolje je sredstvo za detoksikaciju organizma. Osnovno svojstvo zeolita je eliminacija toksina i teških metala iz organizma bez propratnih nus pojava. Može da veže i eliminiše iz organizma teške metale koji se glavni krivci za pojavu mnogih neuroloških oboljenja u koja spadaju autizam i različiti oblici demencije. Ima veoma veliki afinitet za radioaktivne supstance, živu, olovo, aluminijum a pritom je jonski izmenjivač i nadoknađuje makro i mikroelemente neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Još jedno bitno svojstvo zeolita je alkalizacija organizma, što je  prvi i osnovni uslov u prevenciji i terapiji svih neuroloških oboljenja a posebno Alchajmerove bolesti.

GABA -  je primarni inhibitorni neurotransmiter u centralnom nervnom sistemu. Pokazano je da disfunkcija GABAergičkog sistema može doprineti oštećenju kognitivnih sposobnosti kod ljudi. Opisana su značajna smanjenja nivoa GABA u teškim slučajevima Alchajmera, što bi moglo biti u osnovi bihevioralnih i psiholoških simptoma ove bolesti.  Mnogima je Gaba poznatija kao suplement Aminalon. Osnovna funkcija ove aminokiseline kao i drugih neurotransmitera je prenos nervnih impulsa od jedne nervne ćelije do druge ili do ćelije drugog tkiva. Veoma je važna  za moždani metabolizam, umanjuje posledice starenja i stresa, pomaže kod depresije i anksioznosti  i obezbeđuje normalno funkcionisanje mozga.

ASTAKSANTIN – glavni izvor je mikroalga Haematococcus pluvialis, ali je prisutan i u lososu, morskim račićima /krill/ dajući im ružičastu boju. Jedan je od retkih antiosidanasa koji mogu proći krvno-moždanu barijeru  i zaštititi mozak od štetnog uticaja slobodnih radikala.

OPC oligomerni proantocijanidini – i resveratrol   aktivne komponente grožđa mogu da aktiviraju proizvodnju azot oksida u mozgu. Poznato je da azot oksid uzrokuje vazodilataciju (širenje) krvnih sudova i zauzvrat povećava protok krvi i kiseonika u sve delove tela, a posebno mozak. Ovo je jedan od načina da se spreči oštećenje ćelija od strane slobodnih radikala koji dovode do stvaranja plakova u mozgu.

Naravno pored pomenute suplementacije od pomoći mogu biti i terapijske procedure poput biofeedback-a, akupunkture, korekcije ishrane i magnetne terapije.

 

U akupunkturi osnovne tačke koje su se pokazale efikasne u terapiji Alchajmerove bolesti odnose se na REN meridijan (CV6, CV17, CV12) , DU meridijan - DU20, DU24, meridijan slezine SP10 i SP6, i želuca ST36. Primenu akupunkture treba ostaviti stručnjacima jer je za prave efekte neophodno dugogodišnje iskustvo i praksa u ovoj oblasti.

 

Mnogo je jednostavnija primena statičkih magneta jer duže izlaganje magnetnom polju može vratiti kiselu hipoksiju /koja nastaje usled manjka kiseonika/, nerastvorne aminokiseline i kristalni kalcijum u normalno stanje

 

Magneti značajno poboljšavaju mikro cirkulaciju i omogućavaju bolje snabdevanje tkiva kiseonikom, povećavaju stabilnost i podižu nivo energije što je veoma značajno kada je ova bolest u pitanju.

 

Najvažnije je da vežbate svoj mozak svakodnevno, radite mentalne vežbe, pišite, čitajte, komunicirajte, igrajte šah, rešavajte ukrštenice; jedino što ne trebate da radite je da svoj mozak pustite na “pašu” jer kad jednom tamo ode povratka nema – bar za sada!
 

Dr Ivana Kovačević


Autorski tekst: Dr Ivana Kovačević


Komentari (3)

olga

Citajuci vas tekst,na dosta bitnih stvari sam se podsetila,ali sam i saznala dosta novih i korisnih saveta,hvala vam.Ja bih se nadovezala i podelila sa vama jos jedan dobar savet koji moze doprineti da na jednostavan i prirodan nacin usporimo napredovanje Alchajmerove bolesti i demencije.U pitanju je pecurka Lavlj griva (Hericijum Erinaceus). Aktivni sastojci ove gljive, derivate ciatena, oba veoma važna kod zaceljivanja nervnog tkiva. Zbog svog hemijskog sastava, ova gljiva se lako i efikasno apsorbuje u organizam. Utvrdjeno je da ona uspešno obnavlja mijelinski omotač nervnih ćelija, pospešujući time provodljivost nervnih signala kroz tkivo. Ova funkcija lavlje grive je svrstava među najznačajnije prirodne preparate kod tretiranja multipla skleroze i distrofije mišića,a zbog pospešivanja tzv. NGF odnosno faktora rasta nervnog tkiva, nezaobilazna je kod Alchajmerove bolesti i kod demencije. Pored toga ova gljiva utiče i na veštine zasnovane na moždanim sposobnostima. Lavlju gljivu nazivaju jos i prirodnom hranom za neurone, upravo zbog njene sposobnosti da regeneriše nervni sistem.Za rast neurona glavni faktor je belančevina koja igra značajnu ulogu u zdravlju i dugovečnosti nekoliko vrsta nervnih ćelija kako u centralnom tako i u periferom sistemu.(Dobar) +3
(Slab) 0
26-Sep-19 18:38:34 PMAna75

Moram da pohvalim doktorkin tekst. U danasnje vreme se malo prica i pise o alchajmeru. Cinjenica je da cesce cujemo da su starije osobe obolele od alchajmera, ali u poslednje zahvata i mladje, sto je porazavajuce. Zahvaljujuci suplementima mozemo da pomognemo sebi a i svojima u okruzenju.(Dobar) +3
(Slab) 0
24-Sep-19 09:32:12 AMdivna

hvala doktorka za divan clanak..samo oni koji su se u svom neposrednom okruzenju susreli sa ovom jako teskom bolesti znaju koliko je to teska bolest za sve i koliko svaki dobornameran i strucan savet znaci za njih ...(Dobar) +6
(Slab) -1
22-Sep-19 13:00:30 PMDodajte komentar