SrbijaSpace logo

Ručni alati, šta treba znati?

 

Ručni alati, šta treba znati?

Sve o ručnima alatima

 

Od kada je čovečanstva nastajao je i usavršavao se alat. Od praistorijskog kamenog noža i kamene sekire s drvenim drškom do savremenog visoko kvalitetnog alata. Razvoj pogonskih mašina (parna mašina, motor na benzin i električni motor ) omogućio je zamenu ručnih alata mašinskim pogonima, kojima je alat sastavni deo, pa se alati prema tome mogu podeliti na :

 

 • ručne alate
 • mašinske alate


Savremena tehnologija usavršila je stare i razvila mnoge nove alate i mašine kako bi omogućila što bržu, jednostavniju, kvalitetniju i jeftiniju proizvodnju.

 

 

Istorija tehnologije je usko povezana sa istorijom otkrića raznih alata i tehnika. Ljudskom društvu je nephodna tehnologija i ne može opstati bez nje, moglo bi se reći da je tehnologija stara koliko i sama civilizacija. Suština čovekovog načina opstanka je izrada i korišćenje alata, a ove veštine su se dugo smatrale osnovnom razlikom izmedju ljudi i nižih bića.
 

Podela alata prema delatnosti

Prema delatnosti se alati mogu podeliti na alate:

 • za obradu metala
 • za obradu drveta
 • građevinski alati
 • poljoprivredni alati
 • alati za domaćinstvo

 

Podela alata prema načinu korišćenja :

 

 • Ručni alat
 • Mašinski alat

 

RUČNI ALATI

 

Alati koji su se oduvek koristili i koji konstantno prate čoveka kroz vekove. Ručni alat je upravo taj alat koji se prvi pojavio i vremenom sve više i više razvijao.

U obavezne komade alata spadaju:

 • ključevi
 • kompleti ručnog alata
 • noževi
 • odvijači
 • klešta
 • ručne testere
 • set ključeva
 • heftalice i spajalice
 • makaze
 • turpije
 • čekići i macole

 

 

Malo je praktičnih poslova koji mogu da se urade i završe bez kvalitetnog alata. Kada je reč o ručnom alatu treba napomenuti da zahteva spretnost čovekove ruke i da ne postoji univerzalno savršena alatka za svakoga.


Na primer, čekić koji koristite Vi, možda neće odgovarati Vašem prijatelju. I to je bitna osobina ručnog alata, trebali bi ga prilagoditi Vama i Vašem radu. Što se tiče korišćenja alata, postoje brojne prednosti njegovog korišćenja.


Prvenstveno, ručni alat ne pravi buku i ne ostavlja veliki nered. Vrlo ga je lako skladištiti u ormanu umesto u podrumu ili garaži. Naravno, trebaće Vam više vremena i znoja da završite ono što ste zamislili, ali ima nečeg u „staroj školi” alata koja pruža zadovoljstvo u laganom i preciznom radu.

 

Možda ste nekada čuli za izraz hobi alati, jer primenu nalaze u baštenskim poslovima, dekoracijama i raznim kućnim projektima.

 

Bilo da ste vešti u manjim i većim popravkama ili ne, u Vašem domu uvek pri ruci morate imati makar najosnovniji ručni alat. Za svaki sitniji problem u kući sada ne morate zvati majstora, već i sami možete naučiti kako da popravite manje kvarove ili pozvati nekog od prijatelja ili rođaka da to učiniumesto Vas. Naravno, alati omogućuju da takav posao bude lako i efikasno završen.

Alati za zakucavanje, zavrtanje i odvrtanje

Ručni alati svakako na prvom mestu podrazumevaju čekić, koji je preko potreban za zakucavanje eksera u zidove, drvo i metal. Čekiće raznih veličina mogu koristitii i oni koji nisu vešti u majstorijama. Mogu se koristiti za postavljanje omiljenih fotografija i slika na zid, na primer.

Šrafcigeri raznih veličina i klešta se takođe podrazumevaju, jer njihovom upotrebom možete izmeniti ne samo dotrajale elemente nameštaja, već i sve ostale detalje, poput gumica na slavini, oštećenog štekera ili pokvarene lampe.

Kada su ručni alati u vezi sa strujom, glinaricom obavezno proverite da li struja dolazi do nekog uređaja, kako biste bezbedno pristupili popravkama.

Image result for alat za zakucavanje eksera

Merni alati

Ručni metar u kući može Vam biti od velike pomoći, bilo da želite da premerite kvadraturu stana za krečenje, izmerite dimenzije željenog tepiha ili postavite nov komad nameštaja u ugao sobe. Ručni merni alati su ona vrsta alata kojom se mogu služiti i deca, pa umesto da čekate majstore ili budete u nedoumici prilikom neke nabavke, možete se bezbedno služiti ovim alatom.

U merne alate ubrajaju se i uglomeri, pomoću kojih ćete pravilno postaviti slike na zidove ili podnu stazu pod pravim uglom. Sigurno ste čuli nekada za izraz „Nije u vinklu“? Vinkli su alati pomiću kojih će se najbolje odrediti da li nešto pravilno ili ravno.

Alati za drvo

Ručni alati za drvo omogućiće Vam da brzo i jeftino preuredite svoj dom, prepravljajući svoj stari nameštaj u sasvim nov i drugačiji. Manje i veće ručne testere pomoći će da, od površine starog stola, napravite sasvim nov i neobičan oblik, a u dovršavanju ovog posla najbolje će poslužiti alati poput dleta, turpija i šmirgle. Stege su značajne za sve one koji bi želeli da bmakar amaterski ili čisto iz hobija i zabave da obrađuju drvo.

Stege u ovim slučajevima mogu poslužiti za pravljenje ramova za slike ili fotografije od ostataka drveta. Ili se mozda ohrabrite da pokušate napraviti neku malu policu za Vaše knjige, sitne ukrase i dr. Tu takođe stega moze biti od pomoći, a o ručnom alatu da se i ne govori.

Image result for alat za drvo

Ostala oprema

U ostalu opremu ubrajaju se alati koji se mogu, ali i ne moraju naći među najvažnijim komadima alata. Tu spadaju ručni alati poput heftalice, uz koju ćete vrlo jednostavno i lako presvući sedalni deo stolica, sedalice za bebe ili mozda zaheftati poleđinu Vašeg ormara ili police sa knjigama.

Alati kao što je špahtla, na primer, efikasno će odstraniti sve viškove, stare tapete ili samolepljivi papir kojim ste zaštitili police u ormaru, bez mnogo napora, struganja i kasnije ribanja.


Image result for skalpel heftalica

Za sve one kojima ručni alati služe i za izražavanje kreativnosti, skalpel će pomoći u pravljenju različitih predmeta. Uz skalpel potreban Vam je jos materijal, dobra volja i Vaša mašta i iz svega toga na kraju mogu nastati vrlo kreativni ukrasi za Vaš dom. Svi ovi osnovni alati mogu se kupiti odvojeno ili u setu.

Međutim, važno je da Vam alati budu uređeni i uvek nadohvat ruke ako zatrebaju. Zbog lakše organizacije i snalaženja možete ih klasifikovati i sortirati po torbama, kutijama ili fiokama, ako je u pitanju radionica. Ukoliko niste sigurni šta treba od ručnog alata da imate u svojoj garaži ili prostoriji namenjenoj za to, na ovoj adresi imate širok izbor alata za ovu namenu.


Autorski tekst: Mirjana


Komentari (5)

Mirko

Odličan izbor ručnog alata sam našao na https://www.superalati.rs Ima i hobi i pro alata. Ja sam kupovao uglavnom hobi za svoje kućne popravke.

(Dobar) 0
(Slab) 0
04-Jul-22 01:13:49 AMSrecko

Stara poslovica kaze bez alata nema zanata to sam shvatiom pa sam sebi kupio https://www.forcealati.rs i sad dosta toga sam popravljam po kuci i oko auta.(Dobar) 0
(Slab) 0
10-Apr-21 12:43:51 PMSlavko

Slazem se sa komentarom savke stari maistor , i sam sam maistor dugi niz godina i savetujem da svi kupuju kompletirane setove alata (Dobar) +1
(Slab) 0
22-Dec-19 01:24:03 AMSavke stari majstor

Savet starog majstora: kada kupujete alate, kupujte komplete http://www.xenonlight.rs/proizvodi/Kompleti-112/, a ne jedan po jedan. Možda je skuplje na početku, ali to će vrlo brzo da se isplati. Savet važi i za amatere i za početnike koji hoće i planiraju da budu majstori. Profesionalci već znaju za ovo.(Dobar) +3
(Slab) 0
08-May-19 12:51:14 PMMajstor

Hm. Simpatičan tekst. Mada ne mogu da se otmem utisku da nedostaje malo istorije, odnosno ručnih alata koji su koristili naši preci i pre par stotina i više godina. Čisto radi hronologije i evolucije alata.(Dobar) +5
(Slab) 0
16-Feb-18 22:55:35 PMDodajte komentar