SrbijaSpace logo

Selidbe sa malom decom

 

Selidbe sa malom decom

Selidbe sa malom decom

U potrazi za novim životnim prilikama, ciljevima i životnim smislom, ljudi se sele, u druge države, gradove, delove grada. Sa sabom vode i svoje familije i svoje materijalne stvari. Sve se to jednim imenom može nazvati selidba. Selidbe su same po sebi veoma stresne i fizički i psihički zahtevne, a posebno postanu komlikovane ukoliko imate decu.

Deca i selidbe

Deca imaju svoju rutinu i navike, i svaka promena, a posebno ovako velika, ih lako izbaci iz ritma i ustaljene svakodnevice. Na selidbu oni mogu da reaguju otporom, strahom, izlvom besa ili povlačenjem u sebe. Reakcija roditelja na detetovo ponašanje odrediće njegovo prihvatanje i stav prema ovoj i svakoj drugoj velikoj promeni koja ga čeka za vreme njegovog odrastanja.

Kao i kod drugih velikih promena u životu svakog deteta, roditelj treba da zna da ono ima pravo na otpor. Selidbom se uveliko menja i vaša i njegova ne samo okolina, nego ulazi se u potpuno novu životnu situaciju, tako da je iskazivanje (negativnih) emocija ne samo izvesno, nego u neku ruku i poželjno. Potrebno je samo biti dobar pedagog i iskontrolisati ih. Donosimo vam nekoliko saveta u vezi toga: 

 

Kako pripremiti dete za veliku promenu - preselenje

  • Pričajte sa detetom – objasnite mu razloge zašto mora da se selite. Koliko god dete bilo malo, ono će razumeti. Naravno izaberite reči koje su primerene njegovom uzrastu.
  • Budite iskreni i bez lažnih obećanja – trudite se da realno predstavite situaciju koja će nastati, nemojte previše da hvalite, niti da kritikujete novu sredinu. Nije lako sa Banovog Brda otići na Mirjevo, ali svako okruženje je i nova mogućnost.
  • Vaša podrška je veoma bitna – dete je vrlo ranjivo i podrška roditelja u prvim danima je veoma bitna. Ne treba samo verbalno da obećavate, nego i da je pružite. Naravno da će roditelji biti veoma zauzeti i nervozni u prilikom preselenja, ali ne zaboravite ko je najranjiviji u novo nastaloj situaciji
  • Nemojte da krijete svoje emocije – deca imaju „šesto čulo“ i instikt da naslute kada nešto nije u redu. Primetiće da roditelji nešto kriju od njega i to neće prihvatiti dobro. Nije pogrešno ni sramota reći mu „i meni je ovo teško, i ja se pomalo bojim, ali biće nam bolje ako se potrudimo i savladamo teškoće“.
  • Na vreme obavestite svoje dete o preselenju – deca ne vole nagle promene, tako da krenite postepeno sa pričom. Ovde roditelji treba pravilno da procene trenutak kada da obaveste svoje dete o velikoj promeni zvana selidba, pošto nije dobro to učiniti ni previše rano kako ono ne bi "izgorelo" u očekivanjima, a ni previše krasno.
  • Obavestite najbližu okolinu – bake, deke, rođaci, prijatelji moraju da znaju o čemu se radi, i da ispred deteta pokazuju samo pozitivne emocije, da se raduju sa njim, da ga uteše ako je ono neraspoloženo i uplašeno. Nikako ne smeju da se rasplaču i da ispred deteta pokažu koliko im je žao što odlazite.
  • Pronađite u novom mestu neku aktivnost i zanimaciju za vaše dete – tako će ono najbrže i najlakše prebrodite ovu veliku promenu u njegovom životu.
  • Utešite dete zbog gubitka svojih drugara u vrtiću i školi – naravno da će dete da stekne nove drugove, ali onaj prvi trenutak kada „izgubi“ svoje dosadašnje drugare treba što je moguće lakše da se prebrodi. Recite mu da može da dolazi u posete, da se čuju telefonom, i da ćete mu vi u tome pomoći
  • Nastavite sa vašim navikama i svakodnevnim ritualima – već smo napomenuli da deca vole svoje navike i ustaljene dnevne šeme. Najbolje što možete da uradite u smislu što bržeg prilagođavanja novoj sredini je da  nastavite sa vašim dosadašnjim navikama i rutinama.

 

Angažujte agenciju za selidbe

Najveći stres pri preseljivanju se dešava pri samom činu selidbe, kada se stvari pakuju, transportuju i raspakuju. Najbezbolnije i najbolje za vaše dete je da angažujtete neku agenciju za selidbe koja nudi koncept „ključ u ruke“, i gde vi možete da im predate ključeve stanova i negde familijarno otputujete (na more, kod rođaka, na selo, itd) na nekoliko nedelja. To će dosta olakšati prilagođavanje novoj sredini. 

 

I na kraju...

Deca su fleksibilna mala bića i promenu će prihvatiti možda i bolje nego što ste mislili. Zato budite puni optimizma i prenesite to i na vašu decu

 

 

 

 


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (1)

Putnik

Deca su razlog vise da se angazuje agencija za selidbe. I to po mogucstvu kljuc u ruke.(Dobar) +5
(Slab) 0
24-Aug-18 15:38:02 PMDodajte komentar