SrbijaSpace logo

Soba za školarca – nekoliko zlatnih saveta za uređenje dečje sobe

 

Soba za školarca – nekoliko zlatnih saveta za uređenje dečje sobe


Dečija soba je na mnogo načina “prvi dom” svakog mališana. Kako dete raste, tako je njegov kutak sve manje mesto samo za igru i spavanje, a sve više prostor u kome uči i formira se kao ličnost. Zapravo, kada je lepo uređena, uredna i čista, dečija soba je neka vrsta utočišta kome svako dete teži.

Kao prostor za maštanje, sazrevanje, istraživanje interesovanja, dečji kutak je i mesto na kom prvi put glume male domaćine kada ugoste svoje drugove ili ih pozovu da prenoće. Veoma je važno da enterijer bude dobro dizajniran, u skladu sa detetovim uzrastom.

Kada je u pitanju uređenje sobe za školarca, za roditelje i dete ovaj poduhvat jeste izazovan, ali u isto vreme predstavlja pravu radost i privilegiju. Potrebno je pravilno odabirati boje za zidove, isplanirati i “zonirati” prostor, kupiti kvalitetan nameštaj i misliti na sve detalje.

Predlažemo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da što pametnije i funkcionalnije opremite sobu u kojoj će vaše dete zadovoljno da uči i raste. Pročitajte.


Napravite oazu za opuštanje i mir


Jedan od glavnih prioriteta prilikom uređenja dečje sobe treba da bude stvaranje mirnog i udobnog okruženja. Postoji mnogo načina da se faktor komfora poboljša. Primera radi, možete da ubacite neki starinski komad nameštaja da bi soba dobila posebnu toplinu i izgled. Postoje dečiji tepisi raznih dezena i boja koji daju jedinstven pečat enterijeru i čine da soba zaista postane divan ambijent za odrastanje. Sa motivima omiljenih crtanih junaka, u toplim nijansama, tepih za decu je dobra podloga kada reše da čitaju ili se jednostavno izležavaju na podu.

Slično je sa izborom umetničkih slika i fotografija, odabirom posteljine i zavesa. Miran prostor je bezbedno mesto za oslobađanje emocija. Za detetov razvoj je korisno da u smirujućem okruženju provodi vreme nasamo, uči ili se jedostavno opušta nakon napornog školskog dana.


Pažljivo birajte boje nameštaja i zidova


Stvaranje srećnog, bezbednog i produktivnog okruženja za dete želja je svakog roditelja. Među prvim koracima ka realizovanju ovog cilja je svakako odabir boja za zidove i nameštaj. Nijanse koje preovladavaju mogu i treba da budu po volji mališana. Međutim, uvek je korisno znati kakav uticaj pojedine boje imaju na ponašanje dece i kako da ovo znanje upotrebite da stvorite harmoničan ambijent.

Za školarce su dobre nijanse narandžaste, jer ova boja povećava kritičko razmišljanje i pamćenje. Plava stimuliše kreativnost i ako se koristi umereno njen efekat će biti opuštajući. (Oprezno sa plavom, ako je ima previše u sobi, može da deluje hladno i stvori kod deteta osećaj mrzovoljnosti). Roze i koralne nijanse su odlične za bebi sobu, ali i za starije devojčice – jer spadaju u red smirujućih boja.


Decija soba krevet na sprat
 

S druge strane, sa crvenom bojom treba biti obazriv, jer može preterano da stimuliše dete. Crvena je boja opasnosti i može delovati zbunjujuće i izazvati bes kod mališana. Ipak, ako se upotrebi pametno, može da pomogne školarcu da se fokusira kada radi domaće zadatke. Žuta je poznata po stimulisanju inteligencije i idealna je za upotrebu u dečijim spavaćim sobama.

Kao boja harmonije i ravnoteže, zelena je odlična da opusti decu, a opet ih podstiče da budu radoznali. Ljubičasta boja može stimulisati kreativnost kod dece, ali takođe ne treba preterivati, pogotovo sa hladnijim nijansama, jer može imati sličan efekat kao plava.

Naravno, uvek se možete odlučiti da zidove ofarbate u klasičnu i neutralnu belu koja deluje umirujuće, a da nameštaj bude u boji. Imajte samo na umu da boje definitivno utiču na raspoloženje.


Sagledajte prostor iz dečije perspektive


Mnogi se roditelji prilikom uređenja sobe za školarca “zaborave” i krenu sa opremanjem enterijera bez realnog sagledavanja prostora. Deca često vide svet i stvari oko sebe na drugačiji način od odraslih. Kako je u pitanju opremanje njihovog ličnog prostora, veoma je važno da roditelji sve sagledaju iz dečje perspektive. Najbolji i najjednostavniji način da se to uradi, jeste da se odrasli bukvalno dovede na nivo deteta i onda osmotri sobu.

Kako soba izgleda iz njihovog ugla? Da li su slike i posteri koje žele da postave previsoko? Da li mogu da dohvate knjige s police? Kakva su njihova interesovanja i na koji način mogu da se uključe u dizajn? Kada se dečjim očima sagledaju četiri zida, zaista mogu da dobiju drugačiji izgled!


Organizujte sobu prema “funkcijama”


Organizacija i uređenje sobe prema funkcijama koje se u njoj obavljaju, verovatno je najpametnija i najpraktičnija stvar koju roditelj može da uradi za dete. Kada zna u kom kutku može šta da očekuje, detetu je lako da izgradi rutine i ima osećaj doslednosti u svom svakodnevnom životu. Ujedno, podela prostora na “zone” pomaže u organizovanju stvari i održavanju sobe urednom i čistom.

Školarcu je potrebna zona za učenje. Dakle, radni sto i udobna stolica gde će moći da rešava domaće zadatke i uči sa lakoćom. Jako je važno da ovaj kutak bude dobro osvetljen (najbolje je da bude blizu prozora sa puno prirodnog svetla). Ovaj kutak može ujedno da bude i ćoše za čitanje i čuvanje knjiga, ali ako imate dovoljno prostora, možete i odvojiti ove dve zone.  


Decija soba
 

Školski sto može da posluži i kao podloga za kreativne i umetničke projekte koje dete ima u slobodno vreme. Ako je vešto u kolažiranju, crta i boji, možete izdvojiti i deo zida za izlaganje detetovih umetničkih kreacija. 

Deci je bez obzira na uzrast potrebno mesto za igru, njihov centar za opuštene aktivnosti i zabavu. U te svrhe odlično će poslužiti otvorene police sa igračkama, jer njihovim postavljanjem osiguravate manje nereda. Pored otvorenih polica, dečja soba bi trebalo da sadrži komodu i/ili orman za odlaganje odeće.

Naravno, ne treba zaboraviti da je osnovna funkcija dečje sobe prostor za odmor i spavanje. Stoga se podrazumeva da u njoj izaberete pravo mesto za udoban dečji krevet i noćni stočić.


Vodite računa o zajedničkom prostoru


Na kraju, u slučaju da dizajnirate sobu za više dece, pored pomenutih treba uzeti u obzir još neke faktore. Pokušajte da pronađete zajednička interesovanja, da usaglasite njihove ideje i želje i napravite podjednako prijatan prostor za svako dete pojedinačno.

Ne zaboravite da je svakom detetu važno da ima sopstveni prostor (naročito kada deli sobu sa sestrom ili bratom!). Neki jednostavni trikovi kao što su baldahin iznad kreveta ili dva radna stola mogu da zadovolje potrebe vaših školaraca za privatnošću i samostalnošću.

Pre uređenja sobe obavezno porazgovarajte sa decom i dogovorite se o najboljim rešenjima za zajednički enterijer. Uz ideje mališana proces sređivanja sobe će biti mnogo kreativniji i zabavniji, a rezultati uspešniji – što je na kraju krajeva cilj ka kome teže i roditelji i deca.

Slike:

https://www.pexels.com/photo/little-girl-doing-her-homework-5088178/

https://www.pexels.com/photo/interior-of-modern-bedroom-with-shelves-7045846/

https://www.pexels.com/photo/child-bedroom-interior-with-bed-and-shelves-7031881/

https://www.pexels.com/photo/person-holding-white-and-blue-business-paper-936137/

https://www.pexels.com/photo/people-looking-at-laptop-computer-1595391/

https://www.pexels.com/photo/photo-of-people-leaning-on-top-of-wooden-table-3183179/

 


Autorski tekst: Srbijanka Stanković


Komentari (1)

Nenad

Treba obratiti pažnju i na osvetljenje. Dete kada čita ili crta ne pazi na svetlost pa onda dođu problemi sa vidom. Roditelji treba da obrate pažnju umesto njih. Najbolje su stone lampa, ima dobra ponuda u XenonLIghtu ili Eglu, ačo treba možda izbegavati belu svetlost iz LED sijalica. Najbolja je topla žuta boja .Pitajte zapošljene oni najbolje znaju koja je svetlost najbolja

(Dobar) 0
(Slab) 0
29-Sep-22 08:44:15 AMDodajte komentar