SrbijaSpace logo

Špijuniranje ili kontrola zaposlenih da li je dozvoljeno

 

Špijuniranje ili kontrola zaposlenih da li je dozvoljeno

Špijuniranje zaposlenihRazvojem tehnologija 21. vek je doneo mnogo poboljšanja kao i razvoj i napredak čovečanstva, podizanje ljudskog standarda, ali nažalost doneo je i mnogo problema. Može da se konstantuje da živimo u eri digitalne revolucije koja nam više ili manje oduzima ljudska prava.

Najvrednija valuta u 21. veku jeste informacija i ko vlada infromacijama ima veliku prednost nad ostalima u svakom pogledu.

Zato se sve firme trude, nebitno da li su veće ili manje komapanije u pitanju , da sve bitne informacije, procese rada, mejlove zaštite po svaku cenu. Posebno su osetljive male firme jer nemaju mnogo novca kojim mogu da amortizuju takve udarce. Zato se sve firme okreću špijuniranju i kontroli zaposlenih kako bi što više ograničile radnike u nedozvoljenim radnjama.

Ako ste zaposleni u firmi koja ja pokrivena video nadzorom, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari:

  • Sve prostorije koje se koriste za rad mogu biti predmet video nadzora
  • Može da prisluškuje telefon
  • Da prati Vaš rad na računaru, da prati svaku stranicu koju ste posetili ili otvorili
  • Kome ste slali mejl i sa kog račuara
  • Poslovni telefoni mogu da budu predmet praćenja
  • JAVNE PROSTORIJE NE SMEJU DA BUDU POD NADZOROM ( toalet, prostorije za presvalčenje i slično )


Naravno postoje i špijunski uređaji koji nisu vidljivi tako da se prisluškivanje i špijuniranje može vršiti a da to i ne znate.


Prava zaposlenih u eri digitalne revolucije

Špijuniranje i prisluškivanje su termini koju do pre samo 10-ak godina bili upotrebljivani u filmu , postala su realnost. Digitalizacija je učinila svoje. U normalnim zemljama zaposleni i imaju neka prava i tamo je jasno šta se može i šta se ne može.

Svakako je jasno da ranik neće u prostorijama gde postoji kontrola prićati negativno o svom poslodavcu ili kovati neki plan, već to radi tamo gde zvanično nema nadzora. Ukoliko primetite da su prisluškivaći za prostor postavljeni u takvim prostorijama poslodavca treba kazniti. U svetu radnici imaju prava i tome se posevćuje pažnja, međutim u manjim sredinama treba sami da obratite pažnju da li se vaša prava krše ili ne.


Koja špijunska oprema postoji?

Ovde ćemo samo ukratko pobrojati ono na šta najčešće treba obratiti pažnju. Nemoguće je prikazati celokupnu opremu za špijuniranje.

Dakle postoje više kategorija:

  • Prisluškivaći – oni mogu da se postave svuda od produžnog kabla do kompjuterskog miša i sijalice, tako da tu budete posebno obazrivi
  • USB snimaći – su uglavnom u obliku usb flash memrije, priveska za ključeve
  • Špijunske kamere – takođe mogu biti u svim mogućim oblicima, privezak, olovka, sat , upaljač , uglavnom uređaji koji imaju mesta za malu bateriju koja napaja ove uređaje
  • GPS trakeri – koji služe za praćenja vozila se ugrađuju u automobili.

Kao zasebnu kategoriju izdvajamo kontrolu putem web kamera na kompjuterima.

 

Kako se vrši kontrola radnika putem web kamera

Svi računari, mobilni telefoni i tableti imaju ugrađene web kamere koje omogućavaju lakšu komunikaciju, međutim ako su to poslovni uređaji a vi odete kući zaposleni i dalje ima prava da vrši kontrolu i to bez vašeg znanja.


Kontrola zaposlenih
 

U današnje doba software je tako razvijen da vi niste ni svesni kada vas i da li neko kontrolisao putem web kamere. One mogu da se daljinskim putem aktiviraju a da to ne primetite.

Dakle najbolje je da poslovne uređaje ostavite na poslu ili ako baš morate da ih nosite sa sobom razdvojte poslovni od privatnog života.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

Radnik Albona

Meni su unistili zivot!

(Dobar) 0
(Slab) 0
27-Jul-21 19:44:23 PMPrvo skoči pa reci hop

Što bi rekao sinjor Fojetbah, kakva neukusa zamena teza! Zar ne bi trebalo da bude tema Zašto je minimalna plata značajno manja od zvanične preskromne potrošačke korpe?

(Dobar) 0
(Slab) 0
02-May-20 11:19:24 AMangie

Istina je da se danas mnogo toga zloupotrebljava. U neku ruku razumem poslodavce koji imaju potrebe da na taj nacin prate svoje radnike, pogotovo ako se radi o nekom poverljivom i odgovornom poslu. S druge strane sigurno nije prijatno nekom postenom radniku kada sazna da je proveravan, ali opet ako nema sta da krije onda je sve ok. Na proslom poslu gde sam radila imali smo wi fi kamere u kancelariji, tako da sam bila svesna da sef moze sve vreme videti sa bilo koje lokacije sta mi radimo. Ali meni to nije smetalo, ponasala sam se isto kao sto bih se ponasala i da one nisu tu, radila svoj posao najbolje sto mogu...

(Dobar) +3
(Slab) 0
21-Feb-20 12:44:44 PMNenad

Dosta firmi stavljaju ove GPS trakere u službena auta i tako prate svoje radnike. Ne znam da li je dozvoljeno, možda je opravdano, pošto ljudi zloupotrebljavaju svoja službena vozila. Ipak, modernu tehnologiju treba pažljivo i razumno primenjivati u praksi. Možda je dobra praksa upozoriti zaposlene da imaju uredjaj za praćenje u vozilu.

(Dobar) +8
(Slab) 0
19-Feb-20 10:11:23 AMDodajte komentar