Šta je NOBEL voda?

 

Šta je NOBEL voda?

Zašto je NOBEL voda hit u Srbiji ?

To je skoro savršeno čista voda. Dobija se prečišćavanjem u sistemima filtriranja koji rade po principu obrnute osmoze.

Šta je reverzna osmoza?

Ovaj pojam podrazumeva proces prelaska jona iz rastvora koji sadrži manju koncentraciju u rastvor koji sadrži veću koncentraciju soli, a koji su između sebe razdvojeni polupropusnom membranom.

Kroz ovu membranu mogu pre svega i dominantno prelaziti joni vode. Soli koje se rastvore u vodi se zadržavaju na samoj membrani.


Koliko su efikasni aparati za prečišćavanje vode na bazi reverzne osmoze?

Navešćemo neke činjenice koje treba da osvetle efikasnost i kvalitet aparata za prečišćavanje vode. Najmanja poznata bakterija je veličine 0,2 mikrona.

Najmanji virus je 0,002 mikrona, a otvor na polupropusnoj membrani je veličine 0,0005 mikrona.

Nije teško izvesti zaključak iz ovog poređenja. Jasno je da ni virusi ni bakterije ne mogu da prođu kroz otvor na membrani.

Polupropusna membrana na aparatupropušta jone vode iz onog dela gde je njihova koncentracija manja, u drugi deo gde je veća koncentracija, do vremena kada se koncentracija soli ne izjednači sa obe strane membrane.


Kvalitet vode iz aparata i flaširane vode

Citiraćemo pasus povezan sa jednim istraživanjem u SAD.
U Americi je 1999.godine, NRDC testirao više od 1.000 boca 103 brendova flaširane vode. Za većinu ispitanih flaširanih voda utvrđeno je da su visokog kvaliteta, ali su neki brendovi prodavali vodu koja je zagađena. Oko 1/3 testiranih voda imale su određeni nivo zagađenosti - uključujući sintetičke organske hemikalije, bakterije i arsen. Da li mislite da je kod nas bolje?
 

Mesto ugradnje aparata za prečišćavanje vode

Ovi aparati se najčešće montiraju u kuhinjskim delovima i to ispod sudopere ili po želji i raspoloživom prostoru na radnoj ploči kuhinje. Ne zauzimaju previše prostora i mogu da stanu unutar bilo kog kuhinjskog elementa i/ili sudopere. Potrebno je da na mestima ugradnje budu standardni priključci za instalacije.
 

Nije preporučljivo da sami ugrađujete ovaj aparat preko nekih uputstava na Internetu osim ako niste vodoinstalter ili serviser sličnih uređaja.


Kako se održavaju aparati za prečišćavanje vode?

Jednostavno. U zavisnosti od dinamike trošenja vrši se zamena filtera. Ovaj posao treba prepustiti firmi koja se time bavi jer će pored zamene filtera ovlašćeni i stručni sergiseri uraditi i dezinefekciju aparata. Takođe, na taj način ćete biti sigurni i da je kvalitet ugrađenih filtera adekvatan jer se na tržišti mogu naći ekstremno jeftine zamene koje vas mogu zavarati.

Neke firme pribegavajju kupcima aparata vrše besplatnu zamenu filtera i do tri godine. Kada isteknu tri godine opet se mogu napravit islični aranžmani za održavanje koji se ne moraju jednokratno plaćati.

Moderni aparati su zgodni za selidbe i selidba na znači da morate da kupujete novi uređaj. Ipak, imajte na umu da demontažu i ponovnu montažu uređaja izvrše stručni serviseri.


Da li se isplate filteri ili aparati za vodu?

Aparati za prečišćavanje vode, su za razliku od flaširane vode, prave štediše kućnog budžeta! Kada se jednom montira u vašem domu imaćete 24h prečišćenu vodu za piće i kuvanje!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (8)

mimo

Bojana, ja vec godinama koristim Nobel aparat za vodu i zadovoljan sam, pre svega cistocom vode kao i azurnoscu sto se tice servisa, ne bih ga menjao za neki drugi...(Dobar) +4
(Slab) -2
09-Aug-19 18:37:06 PMBojana

Zašto je Nobel aparat bolji od ostalih na tržištu?(Dobar) 0
(Slab) 0
07-Aug-19 16:35:53 PMBojana

odgovorio/a: mimo

ja sam vec godinama korisnik Nobel aparata za vodu, ne mogu mu naci nijednu zamerku, zadovoljan sam samom cistocom vode, kao i azurnosti sto se tice servisiranja...

(Dobar) +3
(Slab) 0
09-Aug 18:29:35
Zozi

U danasnje vreme, s obzirom kakva nam je voda, svako domacinstvo bi trebalo da ima po jedan Nobelov aparat za preciscavanje vode.(Dobar) +3
(Slab) 0
07-Aug-19 11:10:09 AMIvana K.

Moja porodica i ja 7 godina koristimo Nobelov aparat za prečišćavanje vode, do tada smo koristili flaširanu vodu. Na dugoročnom nivou aparat je pre svega velika ušteda, drugo poseduje i magnetizer koji magnetiše vodu a kao lekar veoma dobro znam koji su benefiti ovakve vode za ljudski organizam. Veoma sam zadovoljna i ovaj aparat je moja topla preporuka svima koji misle na svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.(Dobar) +2
(Slab) 0
07-Aug-19 10:48:39 AMDejana

Odavno sam prestala da pijem vodu sa česme. Ja i moji ukućani isključivo pijem o vodu sa Nobel aparata.(Dobar) +3
(Slab) 0
07-Aug-19 06:36:20 AMJana

Ja imam Nobel aparat za preciscavanje vode, vec dduzi niz godina ga koristim ja i moja porodica pijemo vodu samo sa aparata. Voda je cista i zdrava, a koliko smo novca ustedeli od kada ne kupujemo flasiranu vodu.(Dobar) +6
(Slab) 0
06-Aug-19 23:27:41 PMsanja

Ja zivim u Vojvodini, voda nam je grozna, neprijatno mirise, nekako je masna, kad sam se odlucila za Nobel aparat za prociscavanje vode, preporodila sam se, pijem vodu sa apetitom.(Dobar) +6
(Slab) 0
06-Aug-19 21:15:47 PMDodajte komentar