Šta je prava SEO agencija

 

Šta je prava SEO agencija

Nekim agencijama za SEO se neće dopasti ovaj tekst. 

Zašto? 
Saznaćete ako pročitate tekst.

Ovaj tekst će se dopasti vlasnicima sajtova

Zašto?
 

Zato što će kada pročitaju ovaj tekst razumeti da postoje agencije za SEO koje znaju i uspešno rade ovaj posao i da postoje agencije za SEO koje imaju lepu priču i ništa više od toga.


Pa da krenemo sa demistifikacijom ili obasjavanjem. Kako za koga. 
U svetu digitalnog marketinga, SEO ili optimizacije ze pretraživače postoji previše misterije, neprozirnih mesta, da budemo jasniji tajni. Ili tamnih mesta. Laguma. Jer lagum je mesto tame. Tajni koje se kao skrivaju iz kao nekih viših razloga. Ovakav pristup omogućava ne malom broju agencija za SEO da uzimaju fine novce i da vlasnike sajtova ostavljaju u nedoumicama i lošem raspoloženju, a njihove sajtove sakrivene od mašina za pretraživanje, posebno Google. I na lošim pozicijama u rezultatima pretrage. I sve pod velom, tačnije sjajnim marketinškim trikom, nudeći kvalitetan SEO koji će dati čudesne rezultate. 

E pa vlasnici sajtova, ili donosioci odluka za veb sajtove.

Tajnu ćemo vam otkriti

Nesebično.

Evo naučite je i vi: Ne mali broj SEO agencija (možda i ona koja trenutno radi SEO za vaš sajt) nema dovoljna znanja za ono što rade. Ponekad nemaju ni dovoljno mašte da uopšte shvate šta treba da rade.


Možda ste vi ova agencija


Angažovali ste veoma povoljno (tako to obično kažu), sjajnog SEO stručnjake da magičnim SEO taktikama učine da se vaš sajt rangira na prvoj stranici Google-a, a rezultata nema. Da niste negde pogrešili? 
A da. Čak su garantovali "90 dana ili manje!". Neki drugi i obavezan ugovor o saradnji na 6 meseci ili što je već odomaćeno i na godinu dana. 12 meseci. Sa sve garancijom. Garancijom za nešto što nije specificirano detaljno. Godinu dana obaveza a u međuvremenu magla. Jer učinilo vam se da tih nekoliko stotina nekih novčanih jedinica mesečno (u Srbiji eura) i nije preveliki izdatak ako agencija uradi posao kako treba. 

Šta se dogodilo?

Pozicije vašeg sajta i dalje daleko od prve stranice na Google. Sajt nikako da napreduje, a vi naravno, ne znate prave razloge. Jer ste čuli razloge koje vam je rekla SEO agencija.


Vidite li guštera
 

Vidite li guštera na ovoj slici? Napregnite se. I?

Ne vredi nema ga. Tako posetioci vide vaš sajt koji nema dobru poziciju. Odnosno sajt za koji vam SEO radi agencija koja to ne može da postigne. 


Možda imate više novaca pa ste vi ova agencija


Shvatili ste da bez marketinga nema uspeha na Internetu pa niste štedeli. Odobrili ste budžet Od nekoliko hiljada nečega (u Srbiji eura) i angažovali ste moćnu SEO agenciju koja ima tako finu i ubedljivu priču i kojoj prosto niste mogli da odolite. Tim opijajućim pričama da će isključivo dozvoljenim SEO tehnikama dovesti vaš sajt na prvu stranicu Google. Mada, iako imate potpisan Ugovor o saradnji, rezultata nema. Vi ste ispunili ono što se očekivalo od vas, odnosno platili, ali vašeg sajta nema tamo gde su bila obećanja pre sklapanja Ugovora. Čak niste dobili ni dovoljno informacija zašto je to tako. Ali ne političkih informacija nego stručnih i konkretnih informacija.

Zašto ste izabrali tu agenciju?

Platili ste, dobili obećanja i nikom ništa.

Da li vam nešto od ove priče zvuči poznato?

Da li prepoznajete svoju firmu i svoj odabir agencije za SEO? Nemate razlog da se krijete. To možete priznati i u sebi. Da niko ne zna. Da. Pogrešili ste

Niste dobili konkretne odgovore o SEO učinku vaše odabrane agencije. Niste dobili odgovore zašto su vaše plaćene kampanje češće bile lošije od direktne konkurencije nego bolje. Niste dobili odgovore koje SEO kampanje su realizovane i zašto nisu dale očekivane rezultate.
Niste dobili prave informacije o povratnim linkovima. Kakav je kvalitet povratnih linkova i da li među njima ima pogrešnih i nedozvoljenih linkova. Niste dobili potvrdu da li su svi povratni linkovi ispravni.

Niste dobili izveštaj o rastu metrika vašeg sajta koje danas život znače za svaki veb sajt poput saobraćaja na sajtu, rasta broja i pozicija ključnih reči, rasta kvalitativnih pokazatelja vašeg sajta, na primer. 

Izgubil iste vreme i ne malu svotu novca. Ali, mora se dalje.. I u nekoj fazi stižu i prvi odgovori koji vas itekako otrežnjuju. A oni se svode da očekivani rezultati nisu mogući za vaš sajt zbog ... Razlozi, razlozi, i opet neki razlozi. Pa opet neke mistične priče koje ne razumete. Pa veoma suptilno provučeno da se za taj budžet nije moglo bolje. 

Vi kao igla koja je upala u plast sena pa treba sama da traži izlaz. Ili da pomogne da vas pronađu.
Nevešti i nedovoljno stručni jer SEO nije vaša struka. Mogu vam pričati šta god hoće, ali to vam ne znači puno.

A dobro se sećate početka saradnje. Tada su se pričale neke druge priče. Čak i ugovori su potpisani. E to je cena površnog izbora pravog partnera, prave agencije za SEO.

Hajdemo u realnost. Nema povratka na staro


Scenario prvi


Ako niste zadovoljni sa vašom agencijom za SEO, obratite pažnju. Možda ste donosili odluke a da niste imali dovoljno informacija na koji način to treba raditi.

Naravno, vaše nedovoljno poznavanje SEO nije razlog da vaše poverenje izigra bilo koja agencija za SEO. Ako ste se našli u ovoj situaciji i izgubili vreme i novce, pokušajte da prepoznate sebe i vašu firmu kroz sledeće scenarije:

"Izabrali ste preporuku od prijatelja" - Poverovali ste da će čuveni klinac iz komšiluka, koga taj vaš odlično poznaje, završiti posao jer je već završio posao za još poneki sajt. Uh. Kako to dobro zvuči. I još ste upoznali čoveka. Deluje sasvim korektno i obećava čuda. Otrežnjenje dođe posle više meseci, kada se i konačno uverite da je to za njega nemoguća misija. Misija koju ste vi uredno platili i izgubili vreme. 

"Izabrali ste veliku agenciju za SEO" - Vi ste odabrali ovu agenciju jer je jedna od najvećih SEO agencija. Bar su se tako predstavili. Sa velikim brojem jakih referenci i sa menadžerima koji odaju skupoću. Sa velikim obećanjima o SEO strategijama za vaš sajt. 
Sa obećanjima da će to u raditi u rekordnom roku jer su oni baš prava firma za to. 
Kako da im ne poverujete? Imaju toliko klijenata, velikih firmi, a Vaša i nije baš preterano velika pa ste lako poverovali da će to biti još lakši posao. 
Cvrc. Ne ide to tako.
Pa još kada ste krenuli u saradnju i kada su kao počeli da pristižu neki izveštaji koje niste razumeli jer su bili nepotpuni i komplikovani, nejasni. Bez želje da vam se pojasne i da vas edukuju. Rezultata nema a računi redovni i vi ih redovno plaćali

"Izabrali ste agenciju za SEO sa iskustvom" - Vi ste izabrali ovu agenciju jer su iskusni u SEO, "jer su radili SEO pre nego što je i Google nastao". Možda i jesu, ali moda se u ovoj oblasti neprestano i ubrzano menja. SEO od pre 10 ili 15 godina ne liči na SEO koji je danas. Iako sigurno nisu bila najjeftinija opcija, vi ste ih odabrali jer, kao što su vam rekli, oni su već 15 godina u poslu - tako da treba da znaju i ono što ni sam Google ne zna ... zar ne? 
Onako, ugred, prisećate se da ste se interesovali šta to oni i kako rade sa tim svojim SEO, ali su vam oni ukazivali da je to suviše komplikovano i da njima prepustite njihov posao. Prilično uverljivo pojašnjenje.

Niste baš imali uvid u dinamiku i način rada ali ste imali poverenje da će vam oni završiti posao.

Ali nisu.

Zašto?

Na primer, znate šta su nekada radili automehaničari a šta sada rade automehaničari u modernim servisima? Nekada je to bio kanal, ključevi, danas kompjuteri, dijagnostika. E pa i SEO se promenio. Znanja od pre 10 godina više ne važe i ne vrede. Agencija sa iskustvom ne mora da bude dobitna kombinacija apriori. Agencija za SEO mora da prati trendove i ima aktuelna znanja.

"Izabrali ste agenciju za SEO sa najpovoljnijom ponudom" - Jer su bili najjeftiniji. I jer ste vi smatrali da sve te agencije rade isti posao samo za različite novce. I od njih ste dobili obećanja da će posao biti urađen u rekordnom roku sa fenomenalnim rezultatima. Čuli ste od njih planove za vaš sajt i njihov rad od kojih vam je išla voda na usta. A tako malo košta.

Bože, kako ste dobar posao sklopili.

A onda realnost.


Klinac iz komšiluka
 

Posle meseca i godina tavorenja vašeg sajta ukapirate da nešto ne valja. Shvatate da vaše stranice nema nigde, odnosno tamo gde su vam obećavali na visokim pozicijama u rezultatima pretrage. Iznenada saznajete da je vaša stranica eto i kažnjavana i naravno da to nije njihova krivica. Jer, prihvatili ste dogovor ili ugovor sa njima, zar ne? I trebalo je da znate da može da krene i loše sa sajtom. 

Uh. Pa nije valjda da ćete morati sami da učite taj SEO i da radite digitalni marketing?

Odnosno, postoji li firma koja za pristojan i prihvatljiv budžet koji možete sebi da priuštiti može da uradi posao SEO optimizacije?


E pa ovako stvari stoje. Odabiranje prave agencije za SEO je teško. Znamo i shvatamo. Nije lako razlikovati na virtuelnoj pozornici ko vredi i može da ostvaruje rezultate a ko ima samo dobru priču i bljuje dim umesto vatre.

Da.
Treba reći da je ograđivanje od mogućnosti uspeha veoma popularno kod mnogih agencija za SEO. Jer one govore da je nemoguće predviditi kuda ide taj SEO, kakvi se rezultati mogu očekivati i u kojim tajminzima. E to nije tačno. Firme koje se bave SEO moraju da prate trendove i da razumeju kuda plovi taj brod.

Na sreću, postoje firme koje znaju svoj posao i rade ga veoma kvalitetno, transparentno i odgovorno. 


Ne morate da pravite komprimis kada odabirate agenciju za SEO


Poslove SEO optimizacije nose i afirmišu agencije koje razumeju kako funckioniše Internet i umeju da pronađu strategije, tehnike i taktike tako da uspešno završe posao. 

Koje kvalitete očekujete od vaše SEO agencije?

  • Da dobijete očekivane rezultate
  • Da učestvujete u procesu SEO i da se i vaš glas i razmišljanje čuje. Ovo podrazumeva da sami ili neko iz vaše firme bude spreman da se edukuje i stekne dosta znanja iz ove oblasti.
  • Da imate kontrolu nas radom SEO agencije. Da mođete pratiti rad agencije bilo kroz kampanje, povratne linkove ili nek druge forme digitalnog marketinga. 
  • Da sami možete razumeti SEO procese, šta se i zašto radi. I kako i zašto se nešto radi kroz SEO jer ste vi ipak na vrhu te piramide. 


Postoji jedna tačka u saradnji sa SEO agencijom koju treba da prepoznate. I da shvatite da li je to agencija za vas.
Ovaj trenutak se svodi na sledeće:

Da li stvarno želite da radite sa agencijom koja mora da bude naterana da neštio menja u radu jer ne stvara očekivane rezultate, ili sa onom koja vas tera da budete još bolji iako je već ostvarila najveći deo očekivanih rezultata?

Iskreno, nadamo se da ste na ovoj drugoj strani. Jer SEO je ključni faktor za uspeh sajta na Internetu i treba da ga rade oni koji znaju. 

Ako je to sve tako, sledi i jedno logično pitanje. Zašto pravite komprimise sa agencijama koje se stalno nešto vade i izmišljaju neka opravdanja za nedovoljne uspehe ili neuspehe?

Mi vas pozivamo da shvatite da postoji alternativa. Firme koje znaju posao SEO i rade ga kao što treba da rade.


Alternativa je agencija za SEO, koja je vođena uspehom i rezultatima a ne samo da uzme novac i veže klijenta obećanjima.

Agencija koja ne sedi na svojim referencama, već teži ka boljem i uspešnijem radu. 
Agencija koja istinski postavlja potrebe klijenta kao prioritet i koja želi da edukuje klijenta, da ga uvede u ovaj svet i da mu olakša praćenje rada na SEO. Oni koji kriju svoj rad i rezultate rada od vlasnika nisu vredni niti dostojni vašeg poverenja i novaca.


Seo optimizacija sajta
 

Ponekad se umorite od pojašnjavanja da nisu sve agencije za SEO iste. Pa nisu ni svi ljudi isti, zašto bi to bile i agencije? 
Već pomalo stereotipno zvuči da mi nismo kao ovi vaši koji su vas godinama ubeđivali da bolje ne može. 

Tesha Design je agencija za SEO koja je tu da vam pokaže da postoji drugačiji način.

Ne. Nismo savršeni. Pravimo i greške u radu. Ali smo napravili jako vredne reference i prepoznate rezultate u izrazitoj konkurenciji jer smo učili i učimo na greškama. Češće na tuđim nego na svojim. 

Izazivamo vas da bolje razumete sebe i vaše potrebe.

Ako želite da znate kako je to raditi sa ovakvom agencijom, pošaljite nam e-mail na office@teshadesign.com ili nas kontaktirajte kroz zahtev za optimizaciju. Ili nas pozovite da zajedno kreiramo SEO za vaš sajt.


 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Za vlasnika

Jeste nauka naći dobru SEO agenciju, jer se vreme sa lošom agencijom ne može, nadoknaditi. To je kao kada kupiš feleričan proizvod, nema mu pomoći. Samo zamena spašava. Moj veliki plus za ovaj tekst.(Dobar) +11
(Slab) 0
10-Oct-18 16:41:47 PMVlasnik

Sve potpisujem. Tekst mi je pomogao da ukapiram malo bolje šta se može očekivati od kvalitetne SEO agencije. Malo sam proširio znanja i hvala za autore teksta na tome. Dugo sam sarađivao sa firmom od koje nisam naučio ništa vezano za SEO, odnosno što je gore po moju firmu, što nisam uspeo da shvatim zašto nema značajnih pomaka u napretku sajta.
Ispada da je nauka naći dobru SEO agenciju. Verovatno zato što još uvek nema pravog tržišta po tom pitanju u Srbiji.(Dobar) +12
(Slab) -1
10-Oct-18 09:51:10 AMYoda

O da. Prava firma za SEO je svaka ona koja dobro uradi posao. Na žalost, takvih je jako malo i to je veoma logično. Jer stotine, hiljade i milioni sajtova se bore za pozicije a samo je 10 na provj stranici Google.

Logično svi oni sajtovi koji nisu na prvoj stranici, odnosno firme koje za te sajtove rade SEO se ne mogu svrstati u najbolje. Ponekad ni u uspešne.

Uspešne firme iz oblasti SEO imaju reference na prvoim stranicama Google. Odnosno, reference su jedan od kvalitativnih pokazatelja njihovog rada.(Dobar) +15
(Slab) 0
08-Oct-18 13:11:41 PMDodajte komentar