SrbijaSpace logo

Šta je stan?

 

Šta je stan?

Stan

Veliki broj porodica živi u stanovima, koji se grade u stambenim zgradama mnogih gradova. Neki od tih stanova su manji, neki veći, a poneki i ogromni. Da vas ovog trenutka neko pita šta je „Stan“ i da mu odmah kažete definiciju ove nekretnine da li bi znali da odgovorite?

Za sve vas evo i prave definicije stana: „Stan je izdvojeni arhitektonski prostor jedne građevine“.

U pojedinim delovima sveta, kada se kaže Stan, onda se misli na stambenu jedinicu koja je izgrađena samo u novoj zgradi. U nekim državama opet, kada kažete reč stan, pre svega se misli na renoviranu nekretninu, koja se nalazi u staroj zgradi. Penthaus (Penthouse) je naziv za one stanove, koji su izgrađeni na višljim spratovima zgrada.

Stan kao stambena jedinica u nekim delovima sveta ima potpuno drugačiju definiciju pa čak i funkciju. U pojedinim državama, stan kao nekretnina se naziva „stambena jedinica“, a u nekim državama „stan“.

Najčudniji naziv za ovaj tip nekretnine je „baštenski stanovi“, prvi tog tipa koji su izgrađeni u Americi početkom 1900-tih. Zgrade sa baštenskim stanovima, građene su u Njujorku i posedovale su pet spratova.

Ovaj tip stanova bio je uglavnom smešten u prizemlju zgrada, posedovao je sopstveni izdvojeni parking i direktan izlaz iz stana da kažemo na zemlju ili terasu. To je kao da živite u kući sa dvorištem i imate deo stana, koji su stanari tih baštenskih stanova, koristili kao dvorišni deo pa čak i kao baštu.

Ove nekretnine su svojim stanarima obezbeđivale i posebno parking mesto za njihov automobil. 


Šta je stan
 

Stan je osmišljen kao svakodnevno prebivalište pojedinaca, porodica ili čak i grupa ljudi.

Stambena zgrada je građevinski objekat u sklopu koga su formirani stanovi. Prema tipu vlasništva, stan može biti privatan ili društveni, dok korisnici tih stanova mogu biti vlasnici, ali isto tako i podstanari.


Prema brojnosti soba, stanovi mogu biti definisani kao:

  • garsonjera,
  • jednosoban,
  • dvosoban,
  • trosoban, kao i stanovi sa više soba. 

 

Stan je osmišljen kao svakodnevno prebivalište pojedinaca, porodica ili čak i grupa ljudi!

Ekspanzija razvoja naročito većih gradova na našim prostorima, dovodi i do izgradnje velikog broja stambenih zgrada, a to znači i stanova.
 

Takozvani „radnički“ stanovi bili su građeni u prošlom veku, posedovali su dve sobe.


Tadašnjim projektima je bilo predviđeno da prva soba bude prolazna, jer ste iz nje ulazili u drugu sobu.

Ovaj tip projekta nije bio baš funkcionalan te je veliki broj porodica, bio prinuđen da od kuhinje koja je bila izdvojena formira sobu, a da od prve sobe koroz koju se prolazilo, adaptacijom dobiju kuhinju i trpezariju. Veliki broj tih radničkih stanova, još postoji i u državama u okruženju.

U kasnijem periodu su građene zgrade visoke spratnosti, koje su stanarima u neko prošlo vreme donosile veliku glavobolju i teško rešive probleme. Pre svega mislimo na probleme neispravnosti liftova koji nisu funkcionisali i donosili tadašnjim vlasnicima stanova na višljim spratovima duga pešačenja. 

Noviji zakoni u građevinarstvu u Novom Sadu pa i drugim gradovima, dozvoljavali su projekte za izgradnju zgrada manje spratnosti i to od 3 do 4 sprata. Ovom zakonskom promenu, dolazi i do korišćenja modernih i pre svega ekoloških građevinskih materijala.

I ono što je možda i najvažnije za buduće korisnike stanova koji se grade u novije vreme, sve više računa se vodi o energetskoj efikasnosti zgrada, a to znači i stanova.

fotografije: Pixabay


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

NI kuća ni stan, a opet dobro

Život ide dalje, tako da pored klasičnih kuća i zgrada sa stanovima, tržište osvajaju montažne kuće. jeftinije, lakše za održavanje, udobnije i energetski efikasnije (više o manama i prednostima možete pročitati ovde). Montažne kuće su daleko humanije za život od zgrada, pa i kuća. Novi materijali su daleko bolji od klasičnih elemenata - cigla, malter beton. Posotje po svetu čak i montažne zgrade koje objedinjuju dobre strane montažnih kuća i zgrada. Da bi se ovaj trend proširio još više, kod nas je potrebno promeniti zakonsku regulativu i standardizaciju(Dobar) +4
(Slab) 0
09-Sep-19 11:49:27 AMdosada

stan je smor. kuca i dvoriste je zakon!(Dobar) +3
(Slab) 0
24-Aug-19 10:47:41 AMdosada

odgovorio/a: Sanco

Moze i hacijenda

(Dobar) +1
(Slab) 0
29-Aug 10:07:56
dosada

odgovorio/a: Vlasnik

Sta je stan bez zastite. Dobra oprema, moze i špijunske oprema za video nadzor (spijunskaoprema.org) su nacin da mirno spavate.

(Dobar) +2
(Slab) 0
31-Aug 08:28:00

Dodajte komentar