SrbijaSpace logo

Šta radi preduzimač?

 

Šta radi preduzimač?


Gde odoh na bazen?

Ne mogu glavu da podignem sa jastuka. Sva crvena kao rak od bola jedva ležim. Kako izgoreh ovako kada sam koristila kremu sa zaštitnim faktorom? Mislim i da imam temperaturu. Razmišljam, ako sam uopšte u stanju to da radim, da izmerim temperaturu.

Ne znam gde je toplomer. Ko će ga naći kada je sve u haosu. Zvoni mi telefon i vibrira mi galava zajedno sa zvukom zvona.

"Mama, ti si. Ležim, boli me glava. Bazen, jeste. Ne moraš... Dobro, dobro, donesi mi  toplomer. Aha..."

Mislim se u sebi, dobro je da bar imam nekog ko će da me obiđe. Valjda će ćutati, ne mogu nikog da slušam jer je bol nesnosan.


infuzija braunila
 

Veselo, temperatura 39,2. Odvukoh se kod lekara. I dok primam infuziju čujem u daljini nekog kako  priča o renoviranju stana. Hoću da skočim, da kažem da i ja renoviram, da razmenimo iskustva (dobro ja ih još nemam, ali imaću uskoro), ali nemam snage. I zaspah. Savladali me radovi, umor... Ma nije bre, spavam jer imam visoku temperaturu.

Spavam i razmišljam da moram  pomeriti majstore, otkazati radove, a onda se setim da jedino što mogu da otkažem je mamina supa koju je otišla da mi napravi. Samo sam supu zakazala.

Otkazaću pileću, a zakazati goveđu supu.

Konačno bol se smanjuje, lakše mi je, otvaram oči, a doktorka i sestra razgovaraju. Poznat glas, ne znam odakle. Pa, ona renovira. Moja doktorka.


Renoviranje ključ u ruke


"Znaš Rado, mi smo poverili posao firmi koja radi adaptaciju stana po sistemu ključ u ruke. Iselili smo se iz stana, oni su sve stvari spakovali i sve rade samostalno. Mi jedino biramo pločice, sanitariju, boju zidova, ali ja kao gospođa odem do prodavnice kažem hoću to i to, oni prevezu, preuzmu, ugrade i što je najlepše mi ćemo ući u čist stan. Oni će sve i da očiste. Jeste malo skuplje, ali isplati se. Ne mogu ja to sa majstorima, da ih jurim da dođu i da ih obilazim. Ovako smo mirni, a i sve će biti gotovo za najviše 30 dana."

Mislim se ja kakvih crnih 30 dana, pa ja nemam toliko vremena. Ti si ženo dokona kada možeš mesec dana da renoviraš stan.


Renoviranje ključ u ruke
 

Šta će da rade toliko vremena?

Reci joj Rado, 'leba ti', lako je kada imaš viška vremena i para. Onda možeš da renoviraš mesecima, a ne ovako kao ja što radim sve brzo.

Osećam da ova nema ukusa, a ne mogu glavudžu još uvek da podignem sa kreveta da vidim kako je obučena. Vala sestro, tj. doktorka, džaba ti renoviranje kada verovatno nemaš pojma da središ stan. Ja imam stila, osećaj za prostor i dizajn i znam da će sve biti da ti pamet stane. A ti tvoj ćeš zbog tvog 'ključ u ruke' da proklinješ kada ti nešto zeznu. Da samo mogu da te pozovem tada na kafu da vidiš moju krasotu od stana.

"A koliki vam je stan, doktorka?"

"Pa, malo veći, nasledili smo salonac 250 kvadrata."

Opet me glava zabole.

Moj stan ima 45 kvadrata, tačnije 44, 75.  Pa kako misli da joj 200 kvadrata renoviraju za samo 30 dana? Pa njoj je dnevni boravak verovatno kao moj ceo stan. Ova nije normalna. Dala ključ od salonca nekom narodu tamo.

Šta ja renoviram? Jedan sobičak. Bol u glavi opet postaje nesnosan.

Kada sam krenula kući, premerih je ispod oka. Ima ukusa. Haljina i sandale da padneš u nesvest, a ja došla kao dronjak. Ali ja sam u velikim radovima. Ne mogu i lepo izgledati i renovirati stan. Videla bih nju da renovira. U stvari, videla sam je. Lepa, brate.

 

Sam svoj preduzimač


Stigla je mama sa pilećom supom. Nisam je otkazala. Više ništa ne otkazujem. Brzina je moje drugo ime.

"Kako napreduju radovi, pita mama?"

"Odlično."

Pokušavam da budem smirena. samo da više ne progovori nijednu.

"Ne bih ja rekla. Cini mi se da se ništa ne događa, a i čiča Bane sinoć svraćao i kaže da ćeš teško ti ovo izgurati. Kaže treba ti dosta dobrih majstora... "


Renoviranje ključ u ruke
 

"E, vala neka je rekao, a ti nisi znala, pa mora čiča da ti kaže da mi trebaju majstori. Pa, vidiš da sam u radovima. Ne treba mi vaša pomoć, hvala i do viđenja. Dobro sam."

Dobro je da mi stare roletne rade. Spustiću ih da napravim totalni mrak. Rođena majka sumnja u mene. Ne veruje da sama renoviram. Svašta.

Sve sama radim. Tražim majstore, zakazujem, kupujem šta treba. Uzela sam odmor. Ovaj moj radi.

Ko će drugi, nego ja.

Sve sam sama organizovala. Mislim, organizovaću.

Kada imaš plan sve je lako.

 

Renoviranje teče po planu


Otvaram planer, sve lepo razrađeno, napisano, smišljeno. Kako sam samo pedantna. Sve je isplanirano do najsitnijih detalja. I tako piše petak, a to je danas, završavaju se pripreme za radove. Izlupane pločice u kuhinji i kupatilu, oštemani zidovi i može doći vodoinstalater i električar od subote, tj sutra. Pogledam po stanu, ništa se nije pomerilo.

Sve na svom mestu.

Šta sam ja radila ovih pet dana?


Po planu
 

Ponedeljak, Milutin, Dobrivoje električari. Ništa. Kako ništa, pa Dobrivoje mi je mnooogo pomogao kada je rekao da sve porazbijam, pa da ga zovem.
Utorak, onaj nervozni keramičar iz Nemačke. Koliki li će mi račun za telefon stići? Baš me iznervirao. Zbog njega mi je propao utorak.
Sreda bazen,
četvrtak sunčanica i crvenilo i danas petak.

Nisam ja kriva što sam se razbolela. Kao da sam ja to htela. I ona blesava doktorka što me nervirala. Ovamo ti daje infuziju i lekove, a kako da ozdraviš uz ključ u ruke. Dobro je da nisam i u bolnici završila.

Koga da zovem danas? Ide vikend. Ne verujem da rade majstori vikendom. A možda misle da ću da ih angažujem po prazničnoj tarifi. Kao nije radni dan, pa duple dnevnice. To bi mi se baš mnogo uhvatilo.

Bitno je da sve teče po planu. Pomeriću sedam dana i od ponedeljka ozbilno krećem sa renoviranjem.


Koji majstori?


Nikada ne znaš zašto je nešto dobro. Eto, da su mi majstori počeli radove ne bih sada sedela na ručku da drugaricom iz detinjstva. Stigla Sofija iz Švajcarske. Mnogo sam se obradovala. Nisam je videla tri godine. Kao da je preko sveta. Ona nije dolazila, dobila je bebu u međuvremenu, a ja štedela za moje radove.


Šoljice za kafu
 

"Kako se renovira stan u Švajcarskoj?"

"Kod nas moraš radove da prijaviš, uradiš projekat i nađeš preduzimača koji će to u planiranom roku da završi. Nema kašnjenja i prolongiranja."

"Tako je i kod nas. Ne moraš da radiš projekat, ali ja sam uradila. Lakše mi kada tačno znam šta treba da uradim, kupim i koji majstor da dođe. Prijavila sam u zgradi radove i izvinila se komšijama na buci, a majstore sama nalazim. Može da se angažuje i preduzimač, ali ja sam se odlučila da sve sama organizujem."

"Svaka ti čast. Baš si sposobna. To je baš hrabro."

"Hvala, Sofija. Divna si."

"I mi sedimo ovde na ručku, a tvoji majstori ti renoviraju stan. Koja si ti kraljica."

"Koji majstori?"


Nastaviće se...


Prethodni tekst: Da li je preduzimač neophodan za renoviranje stana
Naredni tekst: Adaptacija i renoviranje stana


Slike:
https://www.pexels.com/photo/faceless-handyman-mounting-window-in-new-house-5691551/
https://www.pexels.com/photo/patient-with-iv-line-3845126/
https://www.pexels.com/photo/interior-of-spacious-room-with-supplies-for-renovation-works-6044809/
https://www.pexels.com/photo/crop-man-measuring-wall-at-home-5691675/
https://www.pexels.com/photo/silver-click-pen-on-open-book-210660/
https://www.pexels.com/photo/food-wood-dawn-caffeine-12821520/

 


Autorski tekst: Mir-Njam


Komentari (12)

Nadalina

Pa, bravo za pisca! Ili se kaže spisateljica? U svakom slučaju, tekst je osveženje u moru dosadnih, jednoličnih iznošenja činjenica na neku temu. Pripovedački pristup iz vizure moderne i samouverene žene na mušku temu - renoviranje stana! Tekst drži pažnju, nasmeje, odmotava ti se neki film ili domaća serija dok čitaš. U svakom slučaju, tema je ozbiljna i trebalo bi, da uplaši svakoga ko se sprema na renoviranje jer "svako je za nešto" ali nije sve za svakoga... Gospođa je pokušala da bude Project Manager a to je ozbiljan posao, traži stručnjaka. Majstori su u današnje vreme velika gospoda jer kompjuteri, tehnologija, smart sistemi, aplikacije i druge savremene drangulije ovde ne vrede ništa! Čovek tj majstor je ovde retka zverka pa ga treba paziti i maziti... Gospođo, menjajte strategiju odmah, zovite preduzimača! Srećno!

(Dobar) +2
(Slab) 0
16-Oct-22 05:21:57 AMsabi

Planovi su tu, radovi nisu makli od pocetka, zalosno...

(Dobar) +1
(Slab) 0
05-Aug-22 12:59:53 PMSrecko

Ukoliko se razumes najbolje je kad sam renoviras stan ali ako si amater posao treba poveriti profesionalcima.

(Dobar) +3
(Slab) 0
26-Jul-22 14:31:51 PMLelica

Ništa bez preduzimača! Baš me zanima kako će da se završi ova saga o renoviranju iliti pasija po Mir-Njam. Eeeee... da parafraziram "Lajanje na zvezde" - ko nije sam renovirao svoj stan, taj ne zna šta je patnja.

(Dobar) +5
(Slab) 0
20-Jul-22 21:51:25 PMNemanja

Majstori, majstori... Klasika, oplakao sam čitajući, što od smeha, što od muke, pošto i mene čeka renoviranje uskoro. Samo nastavi sa pisanjem, vidi se talenat!

(Dobar) +4
(Slab) 0
20-Jul-22 13:44:41 PMMilijana

Mislim da je po celoj drzavi isto, mi cekamo majstora za garazu mislim da ce biti vec godinu dana da nas zavlaci, kad mu platis unapred, mislim da te odmah zaboravi. Ako se angazuje preduzimac mislim da sve brze ide. Srecno!

(Dobar) +5
(Slab) 0
20-Jul-22 13:06:08 PMMilan

Odličan drugi deo ;) ;) Kada možemo očekivati nastavak, otprilike?

(Dobar) +3
(Slab) 0
20-Jul-22 12:48:52 PMStela

Kod nas se uvek razvlači u nedogled. Volela bih da smo više poput Švajcarske. 'Ko zna za šta je to dobro?' :) Volim da čitam Vaše tekstove. Pozdrav!

(Dobar) +5
(Slab) 0
20-Jul-22 12:43:38 PMStela

Kod nas se uvek razvlači u nedogled. Volela bih da smo više poput Švajcarske. 'Ko zna za šta je to dobro?' :) Volim da čitam Vaše tekstove. Pozdrav!

(Dobar) +5
(Slab) 0
20-Jul-22 12:43:38 PMLjiljana

Ovo je sad već postao ozbiljan serijal :) Toliko sam se poistovetila, kao da je moj projekat u pitanju :) Nadam se da će uspeti sve da sredi, držim fige i željno iščekujem nastavak priče!!

(Dobar) +7
(Slab) 0
20-Jul-22 11:39:57 AMVerka

bravo za stil draga moja, i mene je majstor vrteo mesecima za bezazlene radove, tako da sam uzivala citajuci tekst!

(Dobar) +7
(Slab) 0
20-Jul-22 09:30:48 AMBole4s

Opet odličan tekst. Ali lako je pisati kad imaš mnogo slobodnog vremena :) Jedva čekam nastavak. Iako je poenta tu, kopka me šta se još može korisno pročitati i naučiti...

(Dobar) +6
(Slab) 0
19-Jul-22 17:50:28 PMDodajte komentar