SrbijaSpace logo

Šta raditi kada vam se vozilo pokvari na putu?

 

Šta raditi kada vam se vozilo pokvari na putu?

Neminovno je da se svakom vozaču desi da mu se automobil odjednom zaustavi ili pokvari na putu, a način na koji reagujete ključan je za epilog ovog nemilog događaja - može da poboljša situaciju, ili je učini gorom.

Razlog zbog čega čak i iskusni vozači ne reaguju adekvatno je taj što se generalno retko susreću sa sličnim situacijama i uspaniče se, a upravo to je trenutak kada dolazi do greške.

U nastavku teksta uputićemo nove vozače i podsetiti stare na pravila ponašanja u slučaju da vam se vozilo pokvari na putu, kako biste ispoštovali sve zdravorazumske i zakonske procedure.


Pozovite dostupnu šlep službu


U najvećem broju slučajeva vozači naprave greške kada ih uhvati panika, jer se uglavnom kvarovi na automobilu dese odjednom u toku vožnju.

Imajte na umu da gde god da se nalazite, možete da se oslonite na dobre šlep službe koje su na raspolaganju 24 časa dnevno 7 dana u nedelji i dolaze na sva mesta gde se kvar ili zastoj automobila može desiti.  Šlep službe imaju odgovarajuća vozila, savremenu opremu, obučene zaposlene i samim tim mogućnost da izvuku vaš automobil na koliko god nepristupačnom terenu da se nalazite.

Budite strpljivi i sačekajte dolazak šlep službe koja će stići u najkraćem mogućem roku, a do tada ispoštujte sve procedure koje nalažu zakon i zdrav razum.


Preduzmite sve propisane mere


Prvo uključite sva četiri pokazivača pravca kako biste ostalim učesnicima u saobraćaju sugerisali da postoji prepreka na putu. Obucite fluroscentni prsluk koji po pravilu treba da stoji na dohvat ruke, isključite motor, ubacite menjač u brzinu, povucite ručnu kočnicu i izađite iz vozila.

Postavite svetlosni trougao 10 metara iza vašeg vozila krećući se pažljivo ivičnjakom, a ne kolovozom. Ukoliko se nalazite van naseljenog mesta, ta razdaljina treba da iznosi 50 metara.


Otvorena hauba
 

U slučaju da primetite dim ispod haube, odmah pozovite vatrogasnu službu. Prema našem Zakonu o bezbednosti saobraćaja niste u obavezi da imate protivpožarni aparat u vozilu, premda je to svakako poželjno radi vaše bezbednosti i smanjenja potencijalne štete.

Nakon što ste preduzeli sve mere sklonite se na sigurno, nemojte čekati u automobilu. Ovo je posebno važno ako se zadesite na auto-putu! Nakon što isključite motor, uključite sva četiri migavca i postavite trokut, obavezno se sklonite iza zaštitne ograde.

Vozači veoma često ostanu ispred svog pokvarenog automobila dok telefoniraju i čekaju asistenciju, što može biti posebno opasno na kolovozu gde se ostali učesnici u saobraćaju kreću velikom brzinom.

U slučaju da u tom delu auto-puta ne postoji bankina, nikada nemojte pokušavati da pređete na drugu stranu auto-puta pretrčavajući ga! Ovakav potez ne samo da je krajnje nepromišljen, već i izuzetno opasan kako po vas tako i po sve ostale učesnike u saobraćaju.


Budite strpljivi i ne paničite


Šlep služba je uobičajeno brza, premda brzina njihovog dolaska zavisi i od vaše trenutne lokacije. Kao što smo napomenuli na samom početku, vaša reakcija može da poboljša ili pogorša situaciju, a nervoza i panika vam u razmišljanju nimalo neće pomoći.

U panici, većina vozača zaboravi da uradi nešto od propisanih mera i time dovede u opasnost ne samo sebe, već i druge učesnike u saobraćaju, a dodatno će vas i saobraćajna policija kazniti zbog nepostupanja prema zakonu.

 

Sačekajte pomoć na putu, pa uz njihovu asistenciju prevezite vas i vašeg četvorotočkaša na željenu destinaciju bez ikakvih drugih problema.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Neša

Svakom se može desiti da ostane pored puta. desilo se i meni. Problem je ako je auto star i loše održavan, često se kvari, onda bolje ne kretati na duži put, posebno zimi. Bolje iznajmiti novi automobil, sada rent a car kompanije imaju popuste na dugoročni najam (cene) i nema problema. Ako se slučajno pokvari njihov auto može se nazvati agencija pa oni ganjaju šlep službe. Inače treba reći da su šlep službe bezobrazno skupe.(Dobar) +1
(Slab) 0
02-Mar-21 19:55:24 PMDodajte komentar