SrbijaSpace logo

Šta su zalisci

 

Šta su zalisci

Zalisci su prirodan deo kosišta na kome kosa može da raste ili ne. Ukoliko je muška osoba, a najčešća vrsta ćelavosti kod muškarca počinje baš ovde, mlada, onda možemo definisati prirodnu liniju zalizaka, ispod koje kosa generalno ne raste. Neki imaju prirodno veće, a neki manje zaliske, kao što imaju visoko ili nisko čelo.

Pa ipak, problem je kada zalisci počnu da se povećavaju odnosno počnu da se povlače ka centru glave. Naročito ljudi "severnjačkog tipa" gube kosu na zaliscima, dok oni "južnjačkog tipa" češće počinju da gube kosu na temenu.


Koje je razlog povećanja zalizaka?

Ćelavost se razvija polako, a do gubitka kose najpre dolazi u delovima čela – pojavljuju se zalisci. Opadanje kose može početi i sa sredine glave a takođe kosa može i da se proredi difuzno (u kompletnom vlasištu). Do povećanja zalizaka dolazi iz više razloga, a oni su istovetni kao i razlozi za ćelavost.

Pojačan testosteron kod muškaraca, stres, loša ishrana, genetski faktori – sve to utiče da linija čela dobije vremenom prepoznatljiv oblik slova M. Ukoliko se ovaj trend nastavi, zalisci se skoro spajaju (pogledajte novi slike glumca Judea Lawa) i samo na sredini čela ostaje jedno "ostrvo" sa kosom. Na kraju tog procesa, najčešće i to ostrvo nestaje.


Da li kosa može ponovo da počne da raste na zaliscima?

Kada kosa opadne sa zalizaka, vrlo je teško da ponovo počne da raste prirodnim putem. Čest izbor svakog pojedinca je da pokuša koristiti nešto od šampona, losiona ili brijanja kako bi došli do kratke frizure. Jedina efikasna metoda da kosa ponovo počne da raste na zaliscima jeste transplantacija kose.


Da li će kosa presađena sa drugih delova tela nastaviti da se ponaša kao prethodna kosa na zaliscima?

Da. Bilo da je kosa uzeta sa temena, ili sa nekog drugog dela tela (brade, grudi, leđa, pa čak i ruku ili nogu), dlake koje se presade na zaliske, odnosno na čelo, počinju da "imitiraju" prethodne dlake koje su tu nekada rasle i poprimaju njihov oblik rasta – dakle. Najbolje se opredelti za međunarodno nagrađene doktore i metode a jedna od vodećih je metoda AHT transplantacija kose.
 

Trenutno to je jedini siguran metod za transplantaciju kose koji je registrovan u ministarstvu zdravlja (napredne tehnologije).


Postoje mnoge druge ordinacije sa primamljivim ponudama na uštrb kvaliteta stoga treba se dobro informisati o referencama doktora i ordinacije.


Gde se može u Beogradu može izvršiti AHT transplantacija kose?

U Beogradu postoji mogućnost da se veoma dobro izvrši AHT transplantacija kose, a najbolje je da pogledate za više informacija sajt www.ahttransplantacijakose.com ili nazovete broj 066012666.
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Srecko

Medicina napreduje ali ako izuzmemo genetiku sta mi mozemo da uradimo da bi doziveli starost sa kosom.(Dobar) +1
(Slab) 0
15-Aug-19 10:43:59 AMDodajte komentar