SrbijaSpace logo

Šta uraditi sa starim nameštajem

 

Šta uraditi sa starim nameštajem

U vreme kada ne predstavlja gotovo nikakav problem zamena nameštaja, nekako se logično nameće pitanje šta uraditi sa starim nameštajem. Mnogima i ne padaju baš neke naročite ideje napamet, pa jednostavno odluče da ga bace u đubre. Ipak, svašta možete da uradite, pa čak i da zaradite, ako je u pitanju antikvarni maneštaj.  

Naravno da svako od nas voli da ima novi predmet u kući, pa nije ni čudno što mnogi danas često menjaju pokućstvo. Ponekad čak i pretruju u tome, ali je razlog opravdan…danas je nameštaj moguće kupiti po vrlo povoljnim cenama. Naravno da je donekle upitan i njegov kvalitet, jer se danas koriste manje izdržljivi materijali nego ranije. 

Ranije je, ipak bilo mnogo drugačije, jer se dešavalo da ljudi ceo život ne menjaju nameštaj. Bile su to vitrine, regali, kredenci, otomani i drugi delovi nameštaja izrađeni obično od punog drveta. A u današnje vreme, međutim se kvalitet izrade prilično promenio, pa se mahom radi o nameštaju od iverice ili ploča od medijapana. Zato ga je prilično lako i sklopiti i rasklopiti, tako da preseljenje starog nameštaja nije nikakav problem. 
 

Šta uraditi sa starim nameštajem?

Sve zavisi od toga da li vam je stari nameštaj dosadio ili je dotrajao. Upravo u skladu sa tim možete i lakše odlučiti šta da uradite sa starim nameštajem. 

Svakako da je najjednostavnije, ako se preseljavate u novi prostor da kupite potpuno nov nameštaj, koji će se u njega uklopiti. Međutim, to iziskuje određena finansijska sredstva, a ponekad nismo u mogućnosti da izdvojimo novac i za kupovinu nameštaja. 

Ukoliko se radi o antikvarnom ili posebno vrednom nameštaju, možete kontaktirati agencije za selidbe. Naime, neke od njih vrše i otkup starog nameštaja, a uz to dolaze radnici na adresu, procenjuju ga i odvoze. 

Možete, opet od bilo koje firme za međunarodne selidbe i selidbe da zahtevate da odnesu stari nameštaj. I u tom slučaju će radnici doći brzo posle poziva klijenta na određenu adresu i pobrinuti se da što pre odnesu nameštaj.

Sve pomenuto su tek neke od opcija, a njih ima još dosta...
 

Reparacija starog nameštaja

U slučaju da želite da imate potpuno originalan nameštaj, onda ga možete i samostalno reparirati, odnosno ukrasiti. 

A za to će vam biti potrebna dobra šmirgla, zatim specijalni lakovi za premazivanje i boje za šaranje, kao i papiri za dekupaž. U pitanju je specijalna tehnika dekoracije, a koja se ne primenjuje samo na nameštaj, nego i na čaše, činije, kao i na mnoge druge elemente pokućstva. 
Dekupaž tehnikom možete ukrasiti pored ostalog i:

  • sto
  • stolice
  • ormane
  • kredence
  • natkasne
  • police
  • i mnoge druge delove nameštaja.


A ako vam se ova ideja ne sviđa, jednostavno možete da angažujete nekoga ko će potpuno profesionalno da reparira, odnosno obnovi vaš nameštaj. Takođe, možete ga oplemeniti i različitim dodacima, a u vidu drugačijih šarki, na primer ili otvarača za fioke. 

Jedan od najjednostavnijih načina za ukrašavanje različitih delova nameštaja jesu i samolepljivi posteri ili tapeti. A u tom slučaju vam svakako neće biti potrebno naročito ulaganje, pa ako odaberete atraktivan dizajn, vaš nameštaj će zablistati.

Nemojte previše razmišljati o tome šta uraditi sa starim nameštajem, već kontaktirajte danas firme za selidbe ili počnite sa ukrašavanjem. A bilo koju opciju da odaberete, svakako ćete imati novine u prostoru.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Privatnik

Ne bacajte stari namestaj! Postoje oni kojima i vas stari namestaj moze biti kao nov. Imajte to na umu pre nego sto bacite stari namestaj ispred kontejnera.(Dobar) +1
(Slab) 0
20-Aug-19 22:40:30 PMDodajte komentar