SrbijaSpace logo

Stan ili kuća kako napraviti pravi izbor nekretnine

 

Stan ili kuća kako napraviti pravi izbor nekretnine

Večita je dilema šta je bolje - živeti u kući ili u stanu. Kada treba doneti ovakvu životnu odluku teško je napraviti pravi izbor jer direktno utiče na celokupan način života i kvalitet življenja nas i naše porodice. Iskustvo drugih ljudi, ali i naše sopstveno odrastanje umnogome utiču na našu odluku.

Pre nego što se opredelite za kupovinu nekretnine, razmislite šta vam je važno u vašem životnom stilu i čega biste se teško odrekli. Da li želite da živite u gradu ili u selu? U centru ili na periferiji? Da li blizu nekretnine koju želite da kupite postoji škola, vrtić, bolnica, gradski prevoz, prodavnica i sve što vam je potrebno? Da li ste navikli da se svuda vozite automobilom ili volite da prošetate?

Ovde ćemo vam predočiti neke prednosti i mane kako kuća, tako i stanova da biste lakše doneli odluku o ovom značajnom životnom pitanju.
 

Stan zgrada


Prednosti stana


Oko stana nema stalnog posla i doživotnih popravki i radova, pa nam više vremena i novca ostaje za uživanje. Nema čišćenja dvorišta od lišća, ni košenja trave. Stan uglavnom odmah ispunjava uslove da se u njega uselite, dok kuću treba graditi, adaptirati, pribaviti razne građevinske dozvole itd.

O grejanju ne morate da razmišljate, jer ste priključeni na gradsko grejanje. Kada zaključate stan i odete negde, nemate toliko briga kao kada ne boravite u kući nekoliko dana, gde prve komšije nisu blizu, provalnici mogu lako preskočiti kapiju ili ogradu i sl.

Stan u gradu znači i bogatiji društveni život i lak pristup kulturnim sadržajima kao što su bioskopi, pozorišta, a tu su uvek i prodavnice, kafići i restorani. Na primer, stanovi u Novom Sadu veoma su traženi, ali je i ponuda velika i raznovrsna, dok je teško naći adekvatnu kuću u gradu, a i cene kuća su znatno više.


Zgrada


Stan i njegovi nedostaci


Glavna mana stana je nedostatak prirode i slobode kakvu pruža kuća i dvorište. Pored toga, u stanu nemate nikakvu nezavisnost kada su troškovi poput utroška vode, struje i grejanja u pitanju, odnosno ne možete da pređete na neki alternativni izvor energije već ste prinuđeni da postojeći priključak plaćate tokom cele godine.

Život u zgradi nameće određene kompromise, zajedničko stanovanje podrazumeva da sve radite u dogovoru sa komšijama. Ukoliko u kući želite da budete kreativni i majstorišete, imate odrešene ruke da sređujete fasadu ili dvorište kako god poželite.


Kuće sa dvorištem i travnjakom


Prednosti kuće


Prostrana je, komforna je i ima dvorište. U kući ste svoj gazda, nema komšije ispod koji stalno nešto buši, ni komšije iznad koji pušta glasnu muziku. Prve komšije nisu toliko blizu i može se reći da je kuća mirnija i intimnija opcija koja pruža veću slobodu. Veća okupljanja koja pravite u svom domu nikome ne smetaju.

Leti se možete neometano sunčati u svom dvorištu, namestiti ležaljke, pa čak i bazen za kupanje. Ukoliko ste ljubitelj baštovanstva, kada imate kuću, u sopstvenom dvorištu možete da gajite voće, povrće, cveće i vinovu lozu i uživate u plodovima sopstvenog rada.


Kuća sa velikim dvorištem


Ništa ne može zameniti sopstveno dvorište


Porodice sa decom koje se odluče na život u kući, svojoj deci pružaju kvalitet života kakav deca okružena betonom i asfaltom nemaju. Ljudi koji žive u stanovima, decu moraju da vode na igralište ili u park, dok deca koja žive u kući mogu slobodno da se igraju u dvorištu kad god požele. Radi bezbednosti potrebno je postaviti ogradu za dvorište i dobru kapiju, akcenat stavljamo na klizne kapije jer su mnoga praktičnije. To je svakako obavezna stavka za porodice koje ima malu decu i kućne ljubimce.
 

Pogled kroz prozor


Nedostaci kuće


Oko kuće uvek ima mnogo posla, ako malo zapustite dvorište i baštu - to se odmah vidi. Kuću i nusprostorije treba redovno renovirati i ulagati u nju, što nosi sa sobom veće troškove. U zgradama postoji služba čišćenja koja vodi računa o hodnicima i zajedničkim prostorijama, a vaše je samo da spremite svoj stan što i nije tako težak poduhvat, jer stanovi obično nisu tako veliki kao kuće.

Život u kući nosi sa sobom i problem uvođenja grejanja na gas, ugalj ili drva. Dobra stvar je, s druge strane, što ste u kući nezavisni pa možete uvesti neka od energetski efikasnih rešenja (toplotne pumpe, solarna energija itd.) i plaćati isključivo po potrošnji, ali je to u startu velika stavka.

Na kraju, kada sagledamo sve aspekte, potrebno je zapitati se šta je ono što bi našu porodicu učinilo srećnom i zadovoljilo sve potrebe svakog od njenih članova. Razmislite o vašem zajedničkom stilu života i preferencijama, uzmite budžet u obzir i donesite odluku kojom ćete biti zadovoljni na duže staze.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

Delibor

Sada svi hoće da kupe plac ili kuću, ali kada vide za godinu ili dve koliko tu treba rada i održavanja brzo će se pokajati. Kada prodje korona očekujem velika ponuda kuća i placeva na prodaju

(Dobar) +2
(Slab) 0
20-Dec-20 10:39:52 AMVesna

Uvek sam govorila da to zavisi od onoga što vam treba. Ali u današnje vreme, ova dilema je veća nego ikada. Vikendice i kuće na periferiji, ove godine su se tražile više nego poslednjih nekoliko decenija, tako da su prodate i one za koje niko nije pitao od vremena kada su izgrađene. Ipak, da sada kupujem nekretninu, mislim da bih se opet odlučila za stan, ali ovog puta neki u prizemlju, možda sa većom terasom ili bašticom ispred, ima takvih dosta. Nekako, oko kuće uvek ima posla, a isto tako i ulaganja. Što sam starija, sve mi je manje do toga. Zato bih se radije odlučila za stan.

(Dobar) +3
(Slab) 0
14-Dec-20 10:53:08 AMDjuka

Glasam za kuću, ali ako živite u Beogradu ili Novom Sadu veoma je teško naći kuću i plac za nju. A i kuće u velikim gradovima su pod stalnom pretnjom da ih investitori sruše i naprave zgrade na njihovom mestu. Zato su placevi u gradovima ili u blizini gradova zlata vredni (Gde kupiti plac za montaznu kucu). Ukoliko imate sreće i naletite na neki dobar, ne oklevajte, a možete da uštedite tako što ćete umesto klasične kuće napraviti montažnu, one su jeftinijie(Dobar) +3
(Slab) 0
14-Dec-20 10:50:12 AMmina

Zivim u prostranoj kuci ali sam zivela u stanu dok sam studirala. Oko kuce uvek ima posla i stan je mnogo laksi za odrzavanje.Ipak, leti kad pijem kafu u basti se setim koliko je ipak bolje ziveti u kuci...

(Dobar) +5
(Slab) 0
13-Dec-20 22:01:05 PMDodajte komentar