SrbijaSpace logo

Suvi zid i ugradnja kamena

 

Suvi zid i ugradnja kamena

Prirodni kamen koji se ugrađuje može da bude u svim oblicima obrade: sečen, lomljen, obrađen ili neobrađen, da bude isečen u štanglice, ili kao bunja ili krajcmože da se ugrađuje skoro na svim površinama (zemlja, drvo, malter, cement, beton, keramičke pločice, itd).Osim toga, može da se ugrađuje u skoro svim fazama izgradnje objekta –  za vreme zidanja, fasadiranja, oblaganja zidova, cokli, stepeništa, popločavanje trotoara i staza, izgradnja terasa. Prirodni kamen se koristi za podizanje ograda, bazena, česmi, fontana, itd. Kombinacije su bezbrojne sve u zavisnosti od želja i potreba kupca. Kompleksnost i zahtevnost postupka ugradnje kamena traži od majstora da prvo pripremi površinu na kojoj  se kamen lepi, svaka vrsta površine traži adekvatnu pripremu, a zatim da pripremi i sam kamen. Pošto se ugradnja razlikuje od mesta do mesta potrebno je pravilno odabrati vrstu kamena kako bi se postigao željeni cilj.

Važno je napomenuti da je kod ugradnje kamena veoma važno da majstori budu vrhunski profesionalci i vrlo stručni i odgovorni ljudi, pošto i najmanja greška se kasnije skupo plaća. 

Suvi zid može da se sastoji od više vrsta prirodnog kamenja u raznim bojama i različitih dimenzija i oblika. Ovakvi zidovi predstavljaju jedan od najlepših načina da se oblikuju terasaste površine i zidovi. Karakteristično je da se pri njihovoj izradi ne upotrebljava malter ili beton, nego se kamenje slaže jedan na drugi. Potrebno je veliko majstorstvo i iskustvo kako bi zid imao potrebnu statičku stabilnost i funkcionalnost, a istovremeno da se zadrži specifičan izgled i neobičan izgled.

Koriste se pri dekoraciji i uređivanju enterijera i eksterijera, pošto sama njhova struktura daje rustičan i jako zanimljiv izgled. Pored izgleda ovakvi zidovi poseduju veliku izdržljivost i funkcionalnost.


Preuzeto sa: http://www.kamenstruganik.com/suvi-zid/


Dodajte komentar