SrbijaSpace logo

Sve što treba da znate o izradi mobilnih aplikacija

 

Sve što treba da znate o izradi mobilnih aplikacija

U moderno doba razvoj tehnologije toliko je uzeo maha da ne možemo nijedan dan zamisliti bez mobilnog telefona. Bilo da nam je potreban za rad ili razonodu, ova mala spravica sve više postaje nezaobilazni saradnik u svim našim dnevnim aktivnostima. Njegovim čarima jednako su podlegli ljudi svih uzrasta – od dece do naših najstarijih sugrađana. Šta je to što ove male aparate čini tako neodoljivim? U pitanju su mobilne aplikacije.

Isto tako, danas ni jedno uspešno poslovanje ne možemo zamisliti bez razvijenih mobilnih aplikacija. Tako su mala i velika preduzeća koja uspešno posluju prepoznala ovaj put kao jedan od načina da uspostave komunikaciju sa potencijalnim klijentima, a potom i razviju lojalnost kod njih. Iz tog razloga, gotovo preko noći tržište je postalo preplavljeno mobilnim aplikacijama. Zato je prilikom izbora kompanije koja će izraditi mobilnu aplikaciju važno odlučiti se za onu čiji rad odiše kvalitetom i kreativnošću.


Izrada mobilnih aplikacija – cena uljučuje brojne faktore

Kada je izrada mobilnih aplikacija u pitanju, postoje brojni faktori koji utiču na formiranje konačne cene. Pre svega, potrebno je odlučiti se za platforme na kojima će aplikacija biti dostupna. Naime, postoje tri osnovne platforme za koje se izrađuju mobilne aplikacije – Android, IOS i Windows. Praksa je izrađivanje aplikacija na sve tri platforme kako bi se omogućio pristup svim potencijalnim klijentima.

Drugo veliko pitanje jeste način korišćenja baze podataka. U tom smislu, podela se vrši na native i web aplikacije. Native mobilne aplikacije su stabilnije i funkcionišu bez grešaka i prekida u radu, što ih čini skupljim, ali kvalitetnijim izborom. One se prilagođavaju svakoj platformi pojedinačno koristeći svoju bazu podataka. Iako svakako pružaju bolje korisničko iskustvo, ove aplikacije se ne preporučuju u slučaju velikih baza podataka, jer će u tom slučaju opteretiti uređaj korisnika.

Iz potrebe za smanjenjem troškova nastaju web aplikacije. Njima je baza podataka postavljena na web serveru, odakle putem servisa vuku podatke. Iako je ovde reč o  finansijski povoljnijem rešenju, web aplikacije neretko imaju prekide u radu ili sporije učitavanje, što zavisi od potencijalnih problema na serveru ili servisu, gde na njihov rad takođe utiče i brzina mreže.


Izrada IOS aplikacija – cena = kvalitet

Ono što će vam osigurati kvalitetan proizvod kada je u pitanju izrada IOS aplikacija, jeste poveriti posao proverenoj i ozbiljnoj kompaniji. Popularnost mobilnih aplikacija sve više uzima maha, pa je i poltražnja za njima sve veća. Za posledicu tome imamo tržište na kome prisustvuje veliki broj kompanija koje nude svoje usluge, pa treba biti oprezan prilikom izbora.

Kada je tema izrada IOS aplikacija, cena je jednaka izradi aplikacije na Android platformi. Razlika je samo u programskim jezicima, budući da se IOS aplikacije izrađuju na Objective-C programskom jeziku, dok je za Android aplikacije potrebno koristiti Java programske jezike.


Mobilne aplikacije kao odlična reklama

Osim uloge pružanja usluga, mobilne aplikacije takođe mogu biti jako dobra reklama, budući da je samim instaliranjem aplikacije na uređaj korisnika ona  ostvarila polovinu marketinškog cilja. Nakon toga sledi korak korišćenja usluga, gde na scenu stupa kvalitet i dizajn aplikacije, koja treba da zadrži pažnju korisnika i u njemu probudi lojalnost. Zato je od izuzetne važnosti posao izrade aplikacije poveriti uspešnoj kompaniji koja će vam pružiti kvalitetan proizvod.

Korak koji je nezaobilazan pre postavljanja aplikacije na Google Play ili App store, podrazumeva plan promocije.

Praksa je pokazala da je aplikaciju najbolje promovisati kao proizvod koji će postojećim i potencijalnim klijentima nuditi dodatne povoljnosti.


Takođe, postupak koji se neretko sprovodi je pretpromocija, kada se korisnicima da aplikaciija na testiranje. Jako je dobro praktikovati pretpromociju iz razloga što korisnik najbolje može oceniti aplikaciju, iznoseći pri tom sugestije o eventualnim izmenama koje bi bilo dobro primeniti.

Činjenica je da je tržište preplavljeno proizvodima svih vrsta i da je konkurentnost jaka na svim poljima. Zato je važno preduzeti sve raspoložive mere kako biste se istakli u moru slkičnih.

Ono što će svakako u određenoj meri poboljšati vaše poslovanje jeste izrada mobilnih aplikacija. Cena koju ćete pri tom platiti za proizvod je svakako daleko manja u odnosu na benefite koje ćete ostvariti ovim činom.


Tim nbgcreator-a je uvek raspoložen za saradnju i rado će za vas izraditi aplikaciju kojom ćete biti zadovoljni i vi i vaši klijenti.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (6)

MMS auto rent a car

Velika preppreka daljem širenju mobilnih aplikacija, barem kod nas, je njihovo nepoznavanje i nedovoljno informisanost šire javnosti šta su to mobilne aplikacije i gde one nalaze svoju primenu. Ovaj tekst malo osvetljava ovu oblast ali nije dovoljno. Evo jedno pitanje: da li je za rent a car agencije bolje da imaju svoju aplikaciju ili je dovoljno da imaju responsive sajt koji dobro radi i na mobilnim uredjajima? Ili možda obe opcije..(Dobar) +3
(Slab) 0
11-Jan-20 16:06:26 PMMMS auto rent a car

odgovorio/a: stbeli

Opcija za Rent a Car može biti PWA. Ovde ne mislim na responsive WordPress sajt sa SuperPWA pluginom već kvalitetno React, Angular, Vue.... rešenje.

(Dobar) +1
(Slab) 0
14-Jan 20:46:11
Dusica

Odlican i veoma kvalitetan tekst. Konacno da se procita nesto dobro i poucno.(Dobar) +3
(Slab) 0
10-Jan-20 19:19:41 PMDragan

Cena iztade mobilne aplikacije zavisi i od vremena provedenog u implemantaciji novih funkcionalnosti koje nekada nisu tako jednostavne. Koja je prosečna cena programerskog sata za izradu mobilne aplikacije na iOS, Andorid i Windows operativnom sistemu?(Dobar) +3
(Slab) 0
10-Jan-20 18:45:06 PMDragan

odgovorio/a: becar

obicno ne dajem komentare ali ovo pitanje pogadja u sridu :) a odgovora nema

(Dobar) +2
(Slab) 0
10-Jan 22:28:31
Dragan

odgovorio/a: Dragan

Treba sagledati u kom smreu će se kretati razvoj mobilne aplikacije i da li će trebati dodatnih nadogradnji. Tim sa iskustvom Vam sigurno može dati savet vezan za početnu ideju koju imate i predvideti na osnovu iskustva šta je to o čemu treba voditi računa i u kom sve smeru možete ići sa daljim razvojem nakon izrade mobilne aplikacije.

(Dobar) +2
(Slab) 0
11-Jan 15:47:08

Dodajte komentar