SrbijaSpace logo

Termo prekid

 

Termo prekid

Termo prekidi (ili termo mostovi) se montiraju na aluminijumske prozore nove generacije. Razlozi su sledeći:
 
Prozori i vrata od metala (Aluminijumski ili čelični) imaju dosta prednosti u odnosu na drvene. Da navedemo samo neke:
 
 
  • Najvažnija je ta da je metal dosta jači (posebno čelik) ili stručnim jezikom rečeno ima  veću specifičnu jačinu u odnosu na masu, a to omogućava da se mogu proizvesti manji i uži prozorski profili.   Ako su aluminijumski profili tanji to automatski vodi ka povećavanju staklene površine, a to povlači i znatno veću količinu svetlosti koja ulazi u prostoriju, kao i bolji pogled napolju i uživanje u panorami. 
  • stolarija od aluminijuma je lakša i mogu se vrlo lako obrađivati i praviti ramove u raznim oblicima i veličinama
  •  Zahtevaju manje održavanje, ne trule, ne moraju da se farbaju, bajcuju, kitiraju, otporni na insekte i druge biotičke . Dovoljno je povremeno obrisati ih od prašine.

 

 
Nedostaci
 
Aluminijumski ram sa duplim staklom i 
termo prekidom
 
 
 
Ali, kao i svaki proizvod i oni imaju mane. Glavni nedostatak je njihova mala energetska efikasnost. Metal vrlo lako provodi toplotu, leti metalni ram se ponaša kao radijator koji zraći toplotu koju je akumulirao tokom dana, a zimi je obratno, preko njega će toplota da “iscuri” napolje; na dodor je hladan. 
 
Osim toga kondenzacija u toj prostoriji biće prisutna i vrlo izražena, posebno ako se radi o kuhinji ili kupatilu.

 
 
Termo prekid
 
U cilju rešavanja ovog problema proizvođači stolarije u unutrašnjost ramova stavljaju tako zvani termo prekid, koji je jedna vrsta izolacione barijereZa termo prekid obično se koristi poliuretanska smola visoke gustine, koja se dodatno ojačava specijalnom fibeglasnom materijom, koja isto tako ima dobra izolacina svojstva. 
 
Uloga termo prekida  
 
 
  • izolacija - sprečava toplotu da prelazi sa jedna strane prozora na drugu(ili barem da značajno smanji taj transfer). Sa ugrađenim termo-prekidom metalni ramovi koji imaju potpuno istu energetsku efikasnost kao prozori napravljeni od drveta. 
  •  strukturna uloga - vezuje dva metalna rama i drži ih zajedno.
  •  termo prekid poboljšava akustičnu izolaciju. (Metal osim toplotne energije dobro provodi i zvučne vibracije, termo prekid prigušuje te vibracije i štiti unutrašnjost prostorije od spoljašne buke).

 

pvcstolarija.blogspot.rs


Autorski tekst: Nenad Savić


Dodajte komentar