SrbijaSpace logo

Traženje posla - ozbiljan posao kome se treba posvetiti

 

Traženje posla - ozbiljan posao kome se treba posvetiti

Bez obzira da li tek stupate u korporativni svet ili ste iskusan radnik, traženje ili promena posla  uglavnom predstavljaju  velik izazov. Može  se dogoditi da imate sreće pa da vaša potraga ne potraje dugo. Ipak, u većini slučajeva stvari se neće razvijati same od sebe.

Potrebna je dobra priprema i ulaganje vremena i truda sa vaše strane kako biste pronašli odgovarajuću poziciju za sebe. Važno je znati nekoliko ključnih stvari koje vam mogu pomoći u procesu traženja posla i pojasnićemo ih ovde.


Priprema biografije i propratno pismo


Vaša biografija i propratno pismo su prvi dokumenti koje će potencijalni poslodavac videti. Nemarno urađen CV, sa gramatičkim greškama ili nepotpunim informacijama neće govoriti pohvalno o vama. Pokušajte da biografija bude čitka, jasna, koncizna i napisana tako da ističe vaše jače strane. Na primer, nemate iskustva u traženoj oblasti?

Možete da navedete volonterski rad, edukacije ili seminare koji približno ispunjavaju traženi kriterijum. Propratno pismo vam daje odličnu šansu da se izdvojite od ostalih kandidata i nemojte je prokockati. U njemu možete da napišete zašto želite da radite na određenoj poziciji i objasnite zašto mislite da ste baš vi idealan izbor.


Aktivno tražite posao


Kao što je već naglašeno, traženje posla je ozbiljan posao sam po sebi. Bilo bi dobro da se angažujete na što je moguće više strana kako biste povećali svoje šanse za zaposlenjem. Obavestite svoje poznanike i prijatelje, prođite kroz svoju listu kontakata i razmislite ko bi eventualno mogao da vam pomogne ili da vas uputi.

Pošaljite svoju biografiju na nekoliko različitih adresa. U slučaju da određena kompanija trenutno ne traži radnike, može se desiti da se vaša željena pozicija otvori i da vas pozovu.  Proaktivno delovanje je nešto što će budući poslodavac sigurno ceniti. Prijavite se na mejling liste različitih internet oglasnika jer su velike šanse da ćete upravo tako naći posao.


Posao traženje

 

Pratite aktuelne konkurse


Kada se radi o potrazi za poslom, važno je biti u toku. Ponuda poslova se menja velikom brzinom i bilo bi dobro da ostanete fokusirani kako ne biste propustili dobru priliku. Postoji veliki broj novina i časopisa sa raznolikom ponudom poslova, kao i online oglasi za posao, koji mogu da vam uštede dosta vremena.

Specijalizovani web sajtovi povećavaju šanse za dobijanje posla jer su ponude transparentnije, ima ih više i možete da se informišete o eventualnom poslodavcu.  Svakodnevna provera ponude poslova i praćenje eventualnih promena bi trebalo da vam uđe u naviku. Pokušajte da odvojite vreme samo za tu aktivnost, možda uz jutarnju kafu ili popodnevni odmor.


Ostanite dosledni i pozitivni


Budite pripremljeni na duge sate razgledanja, sređivanja biografije i kucanja propratnih pisama. Ukoliko vam se posreći ili ste vodeći stručnjak u svojoj oblasti, odlično. Ali za veliku većinu ljudi, proces traženja posla može biti dug i mukotrpan. Važno je da ne posustanete i da ne izgubite nadu.

Jasno definišite svoje ciljeve i stremite ka njima. Povremeno možete imati utisak da su svi vaši napori uzaludni, ali nisu. Gledajte na traženje posla kao na svoj trenutni posao i shodno tome se i angažujte. Budite strpljivi i uporni jer je to najbrži način koji će vas dovesti do željenog rezultata.  Sve negativne stvari koje se dogode usput, samo su jedna lekcija više.

Na svom putu traženja posla ćete nailaziti na različite prepreke, to je činjenica. Ipak, pokušajte da i iz dobrih i iz loših stvari izvučete pouku i naučite nešto. Ostati aktivan i posvećen može biti teško u nekim trenucima kada se čini da nećete uspeti, ali nije nemoguće. Uloženi rad i trud će se isplatiti pre ili kasnije i možete se zateći na svom željenom radnom mestu i pre nego što mislite.

 

Slike izvor: 
https://www.pexels.com/photo/focused-young-ethnic-woman-with-credit-card-and-laptop-6348124/
https://www.pexels.com/photo/person-making-call-while-searching-for-job-9832697/


Autorski tekst: Ljiljana Bugarin


Komentari (2)

Nadja

Ja sam zavrsila geografski fakultet i smer Prostorno planiranje, bas sam se usrecila, posto se taj posao vise niti trazi niti ceni, ali sam se u medjuvremenu prekvalifikovala i sada radim posao koji volim, a to je ipak najvaznije. Nikada ne treba odustati od svojih snova i gubiti nadu.

(Dobar) 0
(Slab) 0
22-Dec-21 11:49:22 AMNajbitnija je edukacija

Sve zavisi koja ste struka i šta ste završili. Na primer vam dobro idu jezici možete da završite adekvatan fakultet i da radite kao sudski prevodilac (https://www.sudski-prevodilac.net/prevodjenje-najcesca-pitanja.php). Ta se profesija momentalno dosta traži,Ako ste završili ekonomiju, tražićete duže posao, pošto taj profil je manje tražen i velika je ponuda. Ako imate samo srednju ili još gore samo osnovnu školu, onda su male šanse da se nađe dobar i plaćen posao.

(Dobar) +3
(Slab) 0
14-Dec-21 10:19:55 AMDodajte komentar