Uklanjanje fibroma sa radiotalasima

 

Uklanjanje fibroma sa radiotalasima

Koža je najveći čovekov organ. Najizloženija je promenama, a mnoge od njih se zbog kozmetičkih ili zdravstvenih razloga moraju ukloniti. Razvoj grana hirurgije daje opcije u vidu:

  • skalpela,
  • lasera i
  • radiotalasa


kao najsavremeniji način tretiranja promena na koži.


Ukratko o radiotalasima i prednosti u odnosu na druge metode

Radiotalasi predstavljaju radiohirušku metodu gde visokofrekventni talasi prolaze kroz tkivo sa minimalnim oštećenjem strukture oko tretiranog polja.

Radiotalasi dovode do kretanja molekula ćeliske tečnosti do te mere da se povećava temperatura unutar same ćelije što za posledicu ima isparavanje tečnosti u njoj. Laserski tretman radi na sličnom principu spaljivanja ćelija, ali se toplota dovodi spolja pa je zato ovaj metod manje precizan i dosta agresivniji ka okolnim regijama kože.


Zašto je bitno uklanjati fibrome i kakve rezultate daje metoda uklanjana putem radiotalasa?

Fibromi su izrasline na koži nastale skupljanjem ćelija vezivnog tkiva na jednom mestu. Karakteriše ih „viseći“ izgled, okruglog su oblika i peteljkom su vezani za podlogu. Mesta gde se najčešće pojavljuju su vrat, očni kapci, pazušna regija, prepone pa je češće da će fizički smetati pri svakodnevnom pokretu. Ako se povrede može doći do oticanja tog dela kože, a često i obilnog krvarenja.

Dobro bi bilo da se uklone čim se primete na koži.


Još jedan razlog za  brzo uklanjanje je tendencija njihovog širenja jer je u 6 od 11 slučajeva je dokazano prisustvo HPV virusa, što se pravovremenim odstranjivanjem uništava.

Na kraju, ali ne manje bitan je estetski aspekt. Fibromi su često na vidljivim delovima kože i ne izgledaju ni malo lepo.

Uklanjanjem fibroma putem radiotalasa pojava ožiljačnog tkiva se svodi na minimum, u daleko manjem procentu nego kod drugih metoda. Trag na koži bledi nakon nekog vremena, a maleni ožiljak će biti prisutan samo u slučaju uklanjanja većih promena.


O samoj intervenciji radiotalasima

Sama procedura zavisi od veličine tretiranog područja, ali traje u principu samo nekoliko sekundi i taj jedan tretman je dovoljan za potpuno skidanje. Bez krvarenja ili je ono minimalno, nema šavova i potrebe za previjanjem nakon intervencije.

Tretman fibroma radiotalasima je potpuno bezbedan za korišćenje na svim područjima pa čak i na očnim kapcima jer je apsolutno bezopasan po oči.

Nakon tretmana iza procedure ostaje suva krasta koja se ne skida fizički već treba sama da otpadne. Ispod nje se formira sloj mlade kože, a nakon nekog vremena će se i boja kože izjednačiti sa okolnom regiom. Ožiljak, ako i ostane, biće manje primetan nego ožiljak koji ostane nakon preležanih boginja.


Da li tretman radiotalasima boli?

Uklanjanje fibroma je kratkotrajna procedura, ali i za nju se koriste neki oblici anestezije radi potpunog odsustva boli i neprijatnosti.

Najčešće se anestezija nanosi u vidu kreme sat vremena pre intervencije, a za veće fibrome, one koji su uvrnuti ili otekli daje se lokalni anestetik putem igle u ciljano područje. Tako da ne postoji nikakav bol ili neprijatan osećaj tokom tih nekoliko sekundi delovanja talasa na kožu.

Radiotalasi svojim jedinstvenim delovanjem na ciljane ćelije i okolno područje neće dovesti do pojave bola i nelagodnosti ni nakon isteka anestezije bez obzira na dubinu tretiranja.


Radiotalasi i mogućnost biopsije uzoraka

Ova metoda u potpunosti menja klasičnu hirušku intervenciju skalpelom radi uzimanja isečka za biopsiju. To je bitno i za ispitivanje fibroma da li su posledica HPV virusa, ali i kako je došlo do nekih promena u boji i strukturi i koji su uzročnici toga. Ovim putem se ne uništava uzorak pa se može slati na analizu, a oporavak je mnogo brži nego kod klasičnih metoda.

Radiotalasna hirurgija je najnapredniji metod tretiranja brojnih promena na koži. Karakteriše je bezbolan i brz postupak, neškodljiv i za najosetljivije delove kože, bez kasnijih ožiljaka. Neka fibromi budu deo prošlosti, zakažite svoj tretman i rešite ih se za samo nekoliko sekundi.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar