SrbijaSpace logo

Uloga i značaj medicinskih uniformi nekad i sad

 

Uloga i značaj medicinskih uniformi nekad i sad

Medicinske uniforme igraju značajnu ulogu u zdravstvenim ustanovama različitog tipa, a prešle su dug put ne bi li poprimile izgled kakav danas imaju. 

Prodaja medicinskih uniformi je danas široko rasprostanjena i kvalitetni komadi odeće potrebni su svim zdravstvenim radnicima koji žele da održe jednostavan i profesionalan izgled.

Međutim, u tome nije jedina uloga medicinskih uniformi. 

U narednim redovima, pripremili smo za vas kratku istoriju medicinskih uniformi. Tekst će vam pojasniti preostale uloge i svrhu medicinskih uniformi danas, ali i njihov put od prošlosti do savremenog doba.


Kako su nastale medicinske uniforme i koja je bila njihova svrha nekada?


Istorija medicine razvija se gotovo od nastanka čovečanstva. Do pojave moderne medicine, lečenje pacijenata je između ostalog predstavljalo kombinaciju narodne medicine, paganskih verovanja i običaja, sa primesama naučnih saznanja.

Blisko povezana sa istorijom medicine, razvijala se istorija medicinskih uniformi. U tom smislu postoje izvesne razlike u izgledu i značaju uniformi u medicini pre 19. veka i od 19. veka do danas.


Istorija medicinskih uniformi pre 19. veka


Kao što smo pomenuli, medicina se pre 19. veka nije sasvim oslanjala na nauku. Ipak, doktori su se bavili istraživanjima i lečenjem pacijenata. Dugo su u posetu pacijentima dolazili u svojoj svakodnevnoj odeći, operisali sa keceljama isprskanim krvlju, bez ustanovljenog kodeksa oblačenja i bez mnogo znanja o važnosti uniformi.

Ipak, u različitim istorijskim epohama, u skladu sa okolnostima, zabeležena je uniformisanost medicinskih radnika.

Primera radi, tokom 17. veka, lekari su nosili takozvani kostim doktora za kugu koji se sastojao od kaputa do članaka, maske sa ptičijim kljunom, šešira i čizama. Doktor je obično sa sobom nosio dugačak štap, a ceo kostim je bio obložen voskom kako vazduh ne bi dospeo unutar uniforme.

U unutrašnjosti maske nalazile su se supstance jakog mirisa, za koje se verovalo da će zaštititi doktora od zagađenog vazduha koji se tada smatrao uzrokom bolesti.

Izuzev pomenute specijalne uniforme, doktori su obično nosili crna odela ili kecelje, ali nije postojao uniformisanost po kojoj bi se medicinski stručnjaci sa lakoćom prepoznali.


Istorija medicinskih uniformi od 19. veka do danas


Period od 19. veka do današnjih dana predstavlja razdoblje moderne medicine, i tada dolazi do najvećeg napretka medicine, ali i svih prirodnih nauka.

Kao što smo pomenuli, do 19. veka ne može se govoriti o medicinskim uniformama kao kodeksu oblačenja doktora i medicinskih sestara.

Praktično, profesija medicinske sestre prvi put se ozvaničava početkom 19. veka. Do tada je bio uvrežen naziv negovateljica i ovaj posao obavljale su časne sestre.

Prva medicinska sestra zahvaljujući kojoj se praksa moderne nege integrisala u vojnim bolnicama jeste Florens Najtingel. Kasnije, 1860. godine otvorena je neka vrsta medicinske škole i nazvana je upravo po njoj.


Medicinska uniforma
 

U ovom periodu nastale su i prve uniforme za medicinske sestre. Ipak, njihov način izrade daleko je iza standarda kvaliteta koji se danas primenjuju.

S obzirom na to da je zvanje medicinske sestre poteklo od časnih sestara - negovateljica, prva uniforma podsećala je upravo na odeću časnih sestara. Sastojala se od haljine do skočnog globa, pregače i kape.

Interesantno je da u ovoj unifomi kapa nije imala zaštitnu funkciju, već su je medicinske sestre nosile kako bi ih drugo medicinsko osoblje prepoznalo i kako bi dobile adekvatnu dozu poštovanja od pacijenata.

Nekoliko decenija nakon pojave uniforme za medicinske sestre javlja se možda i najprepoznatljivija uniforma u svetu medicine - beli mantil. Beli doktorski mantil nastao je 1889. godine i tradicija nošenja ovog komada odeće održala se do danas.

Mantil bele boje su nešto pre doktora nosili farmaceuti i drugi stručnjaci iz sličnih oblasti.

Do izvesne promene uniformi dolazi polovinom godina 20. veka kada su kreirani komadi odeće koji olakšavaju kretanje medicinskim sestrama, a osmišljene su i uniforme za medicinske tehničare, koja su bile sačinjena od bluze kratkih rukava na kopčanje i pantalona do gležnjeva.


Medicinske uniforme danas - spoj komfora i praktičnosti


U savremenom vremenu prepoznata je višestruka uloga medicinskih uniformi, te su one danas sastavni deo svake zdravstvene ustanove.

Izuzev belih doktorskih mantila, u domovima zdravlja, bolnicama i drugim ustanovama često se viđaju zelene i plave uniforme. Takođe, pojedine ustanove često se odlučuju za uniforme koje reprezentuju samu kompaniju ističući na uniformama logo ili boje kompanije.

U pojedinim zdravstvenim ustanovama uniforme su osmišljene tako da predstavljaju hijerarhiju zaposlenih, kako bi prepoznavanje osoblja bilo lakše, te i sam radni proces pojednostavljen.

Medicinske uniforme kreirane su tako da štite svakodnevu odeću medicinskog radnika i pružaju mu preko potreban komfor tokom radnog vremena.

Beli mantil i stetoskop oko vrata gotovo da su postali simbol medicine, te su prepoznatljivi skoro u čitavom svetu.

Mantil bele boje govori o kredibilitetu osobe koja ga nosi, te je veoma značajan i u psihološkom smislu za pacijente. Bela bola simbol je čistoće, svežine, bezbednosti i profesionalnosti.

Kvalitetne uniforme treba da isprate brojne aktivnosti medicinskih radnika tokom dana. Baš iz tog razloga, svakom zdravstvenom radniku od velike važnosti je odabir uniforme kreirane od visoko kvalitetnih materijala, koju odlikuje izdržljivost, a prijatan osećaj tokom nošenja je zagarantovan.

Nadamo se da vam je naš tekst približio istoriju medicinskih uniformi i bolje pojasnio njihovu ulogu nekad i sada.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Srecko

Veoma dobar tekst,medicinske uniforme ne pruzaju samo konfor nego uz dodatnu opremu i zastitu to smo sad videli dok traje ovaj virus.

(Dobar) 0
(Slab) 0
20-Jun-21 09:08:50 AMDodajte komentar