SrbijaSpace logo

Uštedi i zdravije se hrani - vakumiraj hranu!

 

Uštedi i zdravije se hrani - vakumiraj hranu!

 

Koju hranu najčešće bacamo?

Kod mene u kući to su najčešće suhomesnati proizvodi i sirevi, zatim ostaci od ručka (koji ostavimo za sutra, pa to sutra bude u kanti za smeće) i voće i povrće. Da li imate osećaj griže sasvesti kad bacate hranu? Ja imam, jer sam svesna koliko košta , uz misao da tamo neko, negde nema šta da pojede. Ne znam da li se i vama suhomosenati proizvodi poput šunke i kačkavalja veoma brzo "uljigave" i počnu čudno da mirišu, otrpilike posle par dana. Kao majka , zaposlena žena i domaćica ne mogu uvek da pripremam svež obrok kad dođem sa posla, već često kuvam unapred za par dana. Tu nastaje problem  jer nemam industrijski frižider, pa mi manjka mesta i problem što se hrana koju čuvam u običnim posudama pokvari i promeni svoja svojstva nakon par dana.

Upravo iz ovih razloga sam se odlučila za mašinu za vakumiranje hrane.

 

masina za vakumiranje hrane sveza hrana

 

Zašto sam se odlučila za vakumiranje hrane?

Iskreno, prva stvar koja mi je bila na pameti je ušteda prostora.

Vakumirana hrana zauzima mnogo manje mesta u frižideru i zamrzivaču i omogućava mi ekonomično korišćenje ionako malog prostrora. Sve je lepo i uredno, složeno ko u apoteci. Obavezno markerom napišem datum kada sam vakumirala nešto, pa se hrana otpakuje po tom sistemu. Mašinom za vakumiranje hrane pravim male pakete za suhomesnate proizvode, koje koristimo za doričak/večeru tako da se paket iskoristi za jedan dan kada se otvori.

 

vakumirka za hranu solis

 

Kod zamrzavanja hrane mi je najviše smetalo kad ona promeni svoj ukus. Ne znam za vas, al meni to nije više isto kad se zamrzne, pa odmrzne. To što menja ukus zamrznutoj hrani su ustvari "promrzline " koje nastaju kada vazduh dođe u kontakt sa kristalima vode oko hrane. To nije štetno za zdravlje , ali kvare ukus. Najbolji primer za to je zamrznuto meso, koje posle odmrzavanja ima drugačiju boju, a i ukus. Kada vakumirate svoju hranu pre zamrzavnja, ne dolazi do menjanja njenog ukusa , nakon odmrzavanja.

Isto važi i za kuvanu hranu ili kako ja to zovem ručak unapred. Ukoliko skuvam pasulj, koji ne može da se kuva "na malo" , ne možemo da ga pojedemo za dva, tri dana. Pri tom niko u mojoj porodici ne može danima da jede istu hranu. Podelim preostali ručak u npr. dve porcije. Vakumiram. Ubacim u zamrzivač. Ranije sam ručkove držala u plastičnim kutijama od sladoleda ili u šerpicama. Uvek mi je ta hrana posle odmrzavanja imala drugačiji i ukus i miris. Korišćenjem mašine za vakumiranje hrane toga nema posle procesa vakumiranja - ručak ima ukus kao da je sad sa šporeta. I nema šerpica i kutija koje se vuku. Odlično i za polugotov ručak. Npr. uvek imam izdinstano povrće koje ću da iskoristim za čorbu, potaž ili neko jelo koje treba na brzaka da spremim.

Hrana koju ne planirate da zamrzavate ostaje duže sveža ukoliko je vakumirate - ne razvijaju se buđi, bakterije i gljivice.

 

bacanje hrane problem

 

Meni najviše stradaju šargarepe koje ostavim u frižideru. Pocrne, omekšaju. Pola bacim. Sveže meso obavezno pre zamrzavanja vakumiram. Orase, pasulj, lešnike, pa čak i pirinač vakumiram jer znaju da se užegnu i da ih napadne žižak.

 

nevakumirana sargarepa kvarenje hrane

 

Svi znamo da je uvek jeftinije kupovati na veliko. Kada vakumirate možete da kupujete na taj način, jer šta god da kupite od hrane, možete da sačuvate, a pri tom da ne zauzima puno mesta.

 Kada je akcija za hranu koju volimo  uvek uzmem više nego što mi je potrebno za jedan ručak, jer znam da ću vakumiranjem i zamrzavanjem da izguram do sledeće akcije. (ima li vas još akcijaša?) 

vakumirka za hranu solis svajcarska

Hrana koja je vakumirana u zamrzivaču može da stoji najviše tri godine. Ona koja nije vakumirana šest meseci do godinu. Bez zamrzavanja, hrana u proseku može da stoji najviše tri dana, a sa vakumiranjem čak nedelju, nedelju i po.  

 

Aparati za vakumiranje nisu više toliko skupi, a ponuda je različita. Sada je ovaj način čuvanja i uštede hrane dostupan svima. Lično sam se odlučila za švajcarski brend Solis, koji već 100 godina pravi kvalitetne proizvode za domaćinstvo. Rukovanje vakum aparatom je veoma jednostavno i bezbedno, a aparat će trajati generacijama. Može se koristiti i za vakumiranje Solis posuda, kao i za vakum folije, veoma mi se dopada što ima dva načina rada - jedan za vakumiranje tvrde hrane, klasično vakumiranje i način rada za osetljivu i mekšu hranu, te vakumira tako da ne oštećuje oblik i teksturu prilikom vakumiranja. Vakumirka za hranu je jedan od najboljih izbora koji možete da učinite za vašu kuhinju!

 

svajcarska masina za vakumiranje hrane solis

 

Mašina za vakumiranje hrane se sama otplati kroz novac koji uštedite na bačenu hranu. Vakumiranje hrane je spas za zauzete i zaposlene domaćice i majke. Zdrav obrok za vašu bebu, dostupan u svakom trenutku. Imam vakumiranu voćnu ili mesno-povrtnu kašicu. Mužu se jede sarma, nije problem imam par komada u zamrzivaču. Uvek imam keca u rukavu, Isplaniram ručak za celu nedelju, skuvam, vakumiram, nešto u frižider , nešto u zamrzivač. Uštedim i vreme i novac, a moja porodica uvek ima kuvan i zdrav obrok na raspolaganju.

najboluja vakumirka za hranu solis

Za više informacija o mašinama za vakumiranje hrane i kupovinu kliknite ovde!

 

 

 


Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (1)

Milka

Promenila sam dosta aparata za vakumiranje. Uglavnom su bili kratkog veka. Od kako sam kupila Solis aparat zaista nemam tih problema. Koristim ga godinama.

(Dobar) +1
(Slab) 0
27-Apr-23 17:14:52 PMDodajte komentar