SrbijaSpace logo

YouTube alternative

 

YouTube alternative

Kada su u pitanju internet video platforme, teško je videti dalje od YouTubea. Na kraju krajeva, sveprisutna Google-ova stranica je mesto gde idete kada tražite neki online video, osim ako ne tražite zabavan, brz i frenetičan sadržaj koji nude kratke video platforme kao što je TikTok. Međutim, postoji mnogo dobrih YouTube alternativa dostupnih na mreži. I u ovom članku navodimo najbolje video stranice kao alternative YouTubeu.


Dailymotion


Dailymotion postoji skoro koliko i YouTube, otpočevši sa radom u Parizu u Francuskoj 2005. Od tada je nekoliko puta menjao vlasnika, a promenila se i priroda njegove početne stranice (i video zapisa na njoj). Dailymotion nudi video zapise sa drugih izvora, kao što su Newsy, Sports Illustrated i Genius. Dakle, razmislite o manje sadržaja koji generiraju korisnici, a više o video zapisima brendova i drugih medija.


VideosHub (Metacafe)


Metacafe je bila jedna od najstarijih (i najvećih) online video platformi sve dok nije nestala u augustu 2021. Sada je VideosHub uskrsnuo iz pepela i nudi sličnu mešavinu popularnih, smešnih i naizgled nasumičnih videa.

VideosHub je svakako alternativa YouTube-u, ali nije konkurencija. Stoga ga ne bismo preporučili osim ako nemate ugrađenu averziju prema YouTube-u.


Vimeo


Vimeo je web stranica sa sedištem u SAD-u pokrenuta krajem 2004. godine. Nije direktan konkurent YouTube-u, budući da je zauzeo suptilniji pristup koji stavlja fokus na kvalitet nad kvantitetom.

Vimeo nije pravo mesto ako želite videti mačke koje se ponašaju lude ili pse kako trče na trakama za trčanje. Vimeo je više o otmenim kratkim filmovima, eksperimentalnim muzičkim spotovima i snimcima zanimljivih života zanimljivih ljudi.

Najbolja stvar kod Vimea je plejer, koji postavlja video ispred i u centar, držeći sve suvišne menije na minimumu. Postoji dovoljno opcija koje će vas naterati da kliknete, ali ovo je jedina stranica koja prikazuje online video zapise u njihovom punom potencijalu.


DTube


DTube je posebno zanimljiva alternativa YouTube-u zbog načina na koji njegovi kreatori zarađuju od svojih upload-ova. Dok YouTube isplaćuje novac na osnovu broja pregleda videa, DTube isplaćuje u kripto valutama.  Što se tiče samog sadržaja, DTube sadrži mix videa dizajniranih da informišu i zabavljaju. Postoji veliki broj kripto-baziranih videa, što ne čudi s obzirom na korisnike koje će verovatno privući. Međutim, ako se zakopate dovoljno duboko, naći ćete i politiku, igrice i recepte i razne druge sadržaje.


TED Talks


Verovatno ste čuli za TED Talks, ali možda ne znate šta je to i čemu služi. Ukratko, TED je neprofitna organizacija posvećena širenju ideja.

TED Talks su kratka predavanja koja pokrivaju širok spektar tema. I sigurno ćete naučiti nešto gledajući ih, čineći TED Talks edukativnijom i informativnijom alternativom YouTube-u. Dakle, najbolje je da posetite početnu stranicu i pronađete video na temu koja vas zanima.


9GAG


9GAG je stranica prepuna viralnih videa. Bilo da su već postali viralni ili će to tek postati. A najsvežiji, najsmešniji video snimci su predstavljeni vertikalno na početnoj stranici na sličan način kao TikTok. Ove sve čini 9GAG savršenim za gledanje na vašem pametnom telefonu. Pogotovo kada ne možete da spavate.


The Internet Archive


Internet arhiv je, kao što mu ime govori, arhiva prepuna svih vrsta sadržaja, uključujući i video klipova. Odabir menija Video otvara ogromnu kolekciju video zapisa, uključujući stare filmove i TV emisije, kratke filmove i isečke na društvenim mrežama i još mnogo toga. Kolekcija videa dostupnih na ovoj arhivi je jako velika i detaljna.

Također postoji veliki izbor knjiga za čitanje, igrica za igranje, muzike za slušanje i još mnogo toga. I sve to je besplatno za pristup u ovoj neprofitnoj digitalnoj biblioteci.

Autor: ekako.info


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar