SrbijaSpace logo

Zahtevi za uređenje kupatila

 

Zahtevi za uređenje kupatila

Prilikom adaptacije stana, neophodan segment čini uređenje kupatila. Pored pripremnih radova na vodovodnoj i elektro instalaciji, odabir potrebnih sanitarija ima presudan značaj. Iako kupatila u stanovima obično zauzimaju najmanje potrebnog prostora, opremanje mora biti funkcionalno i efektno. Obavezan set sanitarija čini toalet, umivaonik, kada, ormarići i ogledalo. Pored navedenog, radi održavanja higijene, u kupatilima su obično smeštene mašine za pranje veša a neretko i za sušenje. Korpe za prljav veš su obično sastavni deo obaveznog toaletnog aksesoara. Pored navedenog, prvi utisak o uređenju kupatila svakako čini upečatljiv izgled pločica.


Budite kreativni u odabiru pločica za kupatilo


Ukoliko je osnovni cilj postizanje efekta kreativnosti, pločice za kupatilo se mogu birati u raznovrsnim dizajnima, bojama i dimenzijama. Kada je u pitanju dimenzija pločica, ona je isključivo korigovara kvadraturom kupatila i rasporedom sanitarija. Odabir pločica za kupatilo može biti različit na podu i zidovima, što će dovesti do kontrasta i maštovitog izgleda.

Pločice su obično najskuplje prilikom opremanja kupatila, pri čemu je cena korigovana na osnovu mozaika, teksture i debljine keramike. Unutrašnjost kupatila obično ne mora cela da bude obložena keramičkim pločicama, plafoni su bez pločica okrečeni u belo. Odabir belih pločica je nepogrešiv izbor, naročito kod manjih kvadratura gde se posebno želi istaći utisak nešto većeg prostora.

Ukoliko je odabir keramike za kupatilo u osnovi bele boje poželjno je isticanje mozaik dizajna, naročito na centralnim mestima kupatila. Pločice u osnovi mogu biti mat ili sjajnih povšina, koje zavisno od tipa imaju lakše ili teže održavanje. Sjajna povšina pločica nije primamljiv izbor kao podna obloga, jem može izazvati klizanje i neželjene padove.

Izražavanje kreativnosti tokom uređenja, ispoljava osobine ličnosti i stil kojem preferiramo. Iako je uređenje kupatila najzahtevniji proces tokom renoviranja stana, ne treba zaboraviti nijedan detalj koji će uticati na jedinstvenu strukturu prostora. Poželjan je odabir raznovrsnih šablona kupatilskih pločica koje ostavljaju upečatljiv i prijatan efekat. Simetričan dizajn pločica čini perfektno uređeno kupatilo.


Specijalno dizajnirani modeli pločica za kupatilo


Ono što olakšava odabir pločica koje su u trendu jeste preporuka zaposlenih u salonima keramike ali i lični ukus kupca. Zavisno od kvadrature prostora, sleduje odabir dimenzija pločica. Ukoliko se odabir svodi na kombinaciju pločica ravnih ivica, fugne će biti manje upadljive. Ukoliko se želi istaći dekorativni izgled pločica, one se postavljaju na upečatljiva i vidna mesta. Dekorativan izbor su pločice manjih dimenzija, pri čemu u kombinaciji sa velikim formatima čine originalan retro pravac.

Kombinacija nežnih tonaliteta pastelnih boja doprineće toplijem izgledu kupatilskog prostora. Ukoliko se želi uneti duh prirodnog elementa, poželjno je korišćenje teksture pločica koja podseća na drveni materijal. Ovakva tekstura je poželjna za oblaganje poda. Za imitaciju drvenih površina, skladan odnos boja čine siva i bela.

Ukoliko je dizajn zidnih pločica jarkih boja, predlaže se kontrast podnih pločica. Podna obloga u navedenom slučaju može biti sa teksturom crno-belih šara i geometrijskih oblika.  Ono što nikada neće izbeći moderan pravac, jesu pločice sa mozaikom. Mozaik pločice su interesantnih oblika pri čemu se za navedeni odabir koriste mermerni materijali kao izuzetno laki za obradu. U teksturi mozaika biraju se raznovrsni geometrijski oblici i varijacije boja.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar