SrbijaSpace logo

Kada je vreme da se zameni bojler u kupatilu

 

Kada je vreme da se zameni bojler u kupatilu

Naravno da svi volimo da nam uređaji u stambenom ili poslovnom prostoru besprekorno funkcionišu. Nekako je sasvim očekivano da niko ne voli da zove majstore, kako bi popravili bilo koji tehnički uređaj.

Ali je isto tako i činjenica, koja se ne sme izgubiti iz vida da svaki uređaj koji koristimo, ima svoj vek trajanja. A da bi bilo omogućeno maksimalno funkcionisanje recimo, bojlera u kupatilu, ali i protočnog bojlera, televizora  i svih ostalih elektronskih uređaja, potrebno je voditi računa o njihovom korišćenju.

Pojedini stručnjaci smatraju da se životni vek bojlera, na primer može produžiti njegovim isključivanjem nakon što se dovoljno vode zagreje. Nasuprot njima, postoje i stručnjaci koji smatraju da to apsolutno nema nikakve veze sa vekom trajanja jednog bojlera, već pre sa bezbednim korišćenjem. S obzirom na to da postoje oprečna mišljenja, nije moguće navesti ko je u pravu, ali je činjenica da treba posebno voditi računa o načinu korišćenja svih uređaja u domaćinstvu ili u poslovnom prostoru..

U svakom slučaju je uvek opšta preporuka da bude kupljen bojler, koji je kvalitetan i koji ima dugogodišnju garanciju. Međutim, mnogo je važnije i da vodoinstalater, odnosno profesionalac izvrši montažu tog uređaja na pravilan način.


Kada je vreme da se zameni bojler u kupatilu?

Na svu sreću, nije potrebno menjati bojler odmah kada dođe do curenja. A u većini slučajeva je tada sasvim dovoljno kontaktirati vodoinstalaterski servis, kako bi majstori izašli na teren i utvrdili u čemu je problem.

U većini slučajeva, kada dođe do curenja je problem u grejačima ili u povećanoj količini kamenca. Tada će vodoinstalateri da očiste bojler od nagomilanog kamenca, te da eventualno zamene grejač ili prekidač. U određenim situacijama do curenja iz bojlera dolazi usled oštećenja kazana, što je jedna od skupljih intervencija.a  u zavisnosti od kvaliteta samog bojlera i dužine korišćenja će i zavisiti da li će vodoinstalater preporučiti popravku ili zamenu bojlera.


Bojler curi pukotine u bojleru
Pukotine na bojleru
 

Obično proizvođači navode određeni garantni period, a što podrazumeva najčešće 5 godina garancije. A u tom periodu bi trebalo bojler potpuno normalno da radi i ne bi trebalo apsolutno nikakvih poteškoća da ima. Ukoliko se, ipak bude dogodilo da dođe do problema, potrebno je da klijent kontaktira ovlašćeni servis i da se sa majstorima dogovori oko toga kada mogu da dođu i otklone taj problem.

Ipak, postoje slučajevi kada odmah mora da bude zamenjen bojler, jer njegovo korišćenje može da izazove dodatne probleme. Naravno da će odluku o tome da donesu vodoinstalateri, a nakon što izađu na teren i utvrde u čemu je problem.

U različitim situacijama, majstori odlučuju da li je potrebno da odmah bude zamenjen bojler ili da budu izvršene usluge, koje se odnose na njegovu popravku, kao što su:

  • zamena grejača na bojleru
  • zamena indikatora
  • čišćenje bojlera od kamenca
  • zamena termostata na bojleru
  • zamena sigurnosnog ventila
  • zamena prekidača na bojleru
  • zamena klema i žica


U svakom slučaju je najvažnije da profesionalni vodoinstalater bude upoznat sa stanjem samog uređaja. A tek kada to učini, on može i da donese odluku o tome da li je bolje da konkretni uređaj bude odmah zamenjen ili je sasvim dovoljno da budu izvršene neke manje ili veće intervencije na njemu. Naravno da posle svega toga vlasnik konkretnog stambenog prostora ili lice, koje je u tom poslovnom prostoru nadležno, dobija zvaničnu ponudu, u kojoj će da bude navedena i cena usluge, koja bi trebalo da bude izvršena tom prilikom.

 

Koliko košta novi bojler?

Isključivo u zavisnosti od toga koja firma proizvodi ovaj uređaj, odnosno koliko je bojler kvalitetan će zavisiti i cena.

A u većini slučajeva se na tržištu mogu naći bojleri, čija cena se kreće od oko 8 do 9 000 dinara, mada ima i onih za čiju kupovinu je potrebno izdvojiti i oko 20 i više hiljada dinara.

Svakako bi trebalo imati na umu da na cenu ne utiče samo kvalitet uređaja i marka, već i to koliko godina garancije proizvođač daje, ali i zapremina bojlera. U svakom slučaju treba dobro proceniti sopstvene potrebe i odabrati uređaj, koji će te potrebe na najbolji mogući način da zadovolji.

Čak i kada vodoinstalater proceni da je potrebno u određenom prostoru da bude izvršena zamena bojlera, klijenti ne bi trebalo da brinu. Naime, mnogobrojne trgovine nude mogućnost kupovine bele tehnike na rate, a cene su u većini slučajeva povoljne. Svakako je važno ispoštovati savet majstora, pa u najkraćem mogućem roku zameniti bojler, a ako on smatra da je to u konkretnom slučaju neophodno.

Podrazumeva se da bi prethodno trebalo informisati klijente i o tome da vodoinstalateri nastoje najpre da otklone kvar na određenom uređaju, te da ne stavljaju klijenta u situaciju, koja podrazumeva dodatne troškove, a koje zamena bojlera svakako podrazumeva. Isključivo onda kada je ugrožena bezbednost ukućana, odnosno osoba koje borave u određenom prostoru, zaposleni u vodoinstalaterskom servisu će preporučiti da bude zamenjen bojler.

Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je bezbednost korisnika određenog prostora na prvom mestu, te u svakom slučaju treba ispoštovati ono što vodoinstalater bude u datom momentu preporučio, bez obzira da li je to popravka bojlera ili njegova zamena.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar