SrbijaSpace logo

Zašto je biber sprej tako popularan?

 

Zašto je biber sprej tako popularan?

Pre svega da naučimo i saznamo šta je to biber sprej

Biber sprej, ili po naški, šatro, suzavac je legalno sredstvo koje se koristi kako bi se odbranili od nasilnika. Naglašavamo legalno da bi svi oni koji su sumnjali znali da ovo sredstvo smeju i mogu da koristi, odnosno nose i iskoriste kada imaju potrebu da se odbrane. Još jedna važna napomena. Biber sprej je vše nego bezbedan za korišćenje. Naravno, ne u svakoj situaciji.

Kada se koristi biber sprej?

Kao što smo rekli kada se nađemo u situaciji koju ne možemo da rešimo ni na koji drugi način a ugroženi smo od strane nasilinika. Naravno, napadači ne moraju biti smao ljudi već to mogu biti i psi lutalice, odnosno agresivni psi ili neke druge životinje.

Zašto baš ovo sredstvo?

Zato što nije vatreno oružje, odnosno ne koristimo ga da usmrtimo neko lice već privremeno onesposobimo i izađemo iz nepovoljne situacije za nas. I zato što sa njim možemo lakše da se odbranimo od onih koji nas fizički ugrožavaju,

Živimo u vremenu koje je našim roditeljima, pogotovo u Srbiji, teško objasniti. Nasilje, fizička tortura, otimačina, prevare, razne vrste krađa su postale svakodnevnica. I to ona u kojoj smo i sami aktivni učesnici. Otimanje tašnica, mobilnih telefona naših majki, sestara se događa i u ulazima zgrada gde stanuju, na stepeništu, na bilo kom mestu u gradu. 


Biber sprej
 

Nekada su to bile skoro pa senzacionalističke vesti. Danas to više i nisu vesti. To su svakodnevne pojave.

I kao po nekom lošem scenariju, lečimo posledice. Neko se dosetio i ipak dozvolio da građani koji su potencijalne žrtve smeju da nose  biber sprej pri sebi ne bi li se sa njim bar malo sigurnije osećali. Mada, bolje išts nego ništa. Više opreznosti neče da škodi, a možda nam baš nas ta bočica spasi ozleda, krađa i raznih drugih neprijatnosti.
 

U čemu se nosi biber sprej?

Fizičke karakteristike ovog proizvoda, a pre svega male dimenzije i mala težina, omogućuju da se ovo korisno sredstvo može nositi u raznim, pre svega ženskim torbicama, jer se ženske osobe najčešće i ugrožene. Čuvene pederuše mogu biti skrivene futrole i vaš faktor za lepši i sugurniji osećaj prilikom izlaska. Takođe, različtii vrste garderobe, džepovi, tašnice mogu biti mesta za skrivanje i nošenje vašeg malog tajnog oružja. 

Naglašavamo da sva lica u našoj zemlji starija od 16 godina imaju pravo da nose ovo sredstvo za samodobranu. 
 

Kako se koristi biber sprej?

Kada ste ugroženi, na napadača možete delovati ovim sprejom i sa udaljenosti do 2m. Nije potreban fizički kontakt ovog sredstva zaštite sa napadačem. 
Česta su pitanja i nedoumice koliko je stvarno vreme dejstva ovog sredstva. Rekli bismo ako ste dovoljno uvežbani ono se meri sekundama. Nekoliko sekundi protekne do pravo dejstva što bi po prirodi stvari trebalo da u ogromnoj većini slučajave bude dovoljno da se odbranite.

Šta morate znati? Pa kako da ga koristite. Sreća po mnoge, on je napravljen tako da ne može sam od sebe da se aktivira i bezbedan je za nođenie. Ali, kada se ukaže potreba da ga koristite, onda treba da znate da taster mora biti pritsitnu sve vreme da bi gas iz nejga izlazio. I naravno, mora biti uperen u napadača. Inače nema dejstva. Ne brinite previše za napdača ili nasilnika. Ovo sredstvo koje se izbacuje na njega ne ostavlja trajne posledice, već treba samo privremeno da ga onesposobi.

Efekat dejstva ovog gasa može da traje i 10 do 15 minuta što bi trebalo da bude dovoljno da nađete izlaz iz te situacije. 
 

Da li su sva ova sredstva za zaštitu ista?

Naravno da nisu. Postoje efikasnija i efektivnija i lakša za upotrebu, tako da prilikom kupovine biber spreja pročitajte napomene proizvođača kao i iskustva korisnika.
 

 

 

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

Bolje biber sprej nego oružje

Biber sprej je legitimno odbrambeno oružje. Koriste ga i policije, štaviše postao je planetarno poznat kada ga je njujorkška policija upotrebila na demonstantima "Okupiraj Volstrit". Nije prijatan ali daliko je "humaniji" od suzavca. A što se tiče vrelog i opasnog Beogradskog asfalta, ne samo devojke i žene, nego i muškarci su ugroženi. Kriminal nije pod kontrolom, svašta može da se desi. Biber sprej otvoreno nosi i poznati pisac marko Vidojković.(Dobar) +3
(Slab) -1
03-Jun-19 14:44:30 PMSrecko

Svaka devojka i zena bi trebalo da ima ovaj sprej u tasnici nikad se ne zna kad moze da zatreba, zivimo u poremecenom svetu.(Dobar) 0
(Slab) 0
02-Jun-19 17:43:48 PMDodajte komentar